Andrei Pogorilowski – Cartușe

imagesRomanul Cartușe  al lui Andrei Pogorilowski a câștigat Concursul de debut din cadrul editurii Cartea Românească în anul 2011, ca mai apoi să fie publicat în 2012 la aceeași editură. Pasionat de muzică, Andrei Pogorilowski a publicat două cărți care tratează timpurile muzicale: Energii ale timpului muzical (1994) şi The music of the Temporalists (2011). Priceperea sa în domeniul muzicii i-a oferit șansa să scrie articole în Dilema, Idei în dialog, Adevărul literar și artistic, Litere, arte & idei. Scriitorul a bătut la ușile tuturor editurilor din România, însă niciuna nu i-a oferit șansa de a-i publica romanul. Într-un interviu, Pogorilowski susține că romanul Cartușe , împreună cu a doua parte, intitulată Nic Studeno. Al doilea cartuș (, 2013) sunt primele părți dintr-o trilogie care se vrea a fi o telenovelă literară. Conștient că sexul se vinde în orice formă artistică și că România este o țară fascinată de subiectele de tip can-can, Pogorilowski a încercat să ofere publicului exact ceea ce acesta și-a dorit. Romanul nu numai că nu aparține genului de can-can literar, ci chiar evidențiază un complex de tehnici narative și descriptive așa cum foarte puțini scriitori din România îl au.

Stilul lui Pogorilowski este închegat și orchestrat în asemenea fel încât nu-ți vine să ratezi vreun rând sau vreo pagină. Interesat cu precădere de proza românească interbelică, scriitorul a reușit să creeze, cumva, un aer din alte vremuri în cadrul romanului despre care vorbim. Ușurința trecerii de la un fragment narativ-temporal este impecabilă, fără obstacole, ca o plonjare executată la trambulină de un înotător profesionist. Nefiind pasionat de televiziune, ci mai degrabă de BBC, a ”ratat” ocazia de a crea un roman telenovelistic, pentru că eu nu pot încadra un asemenea roman (atât de bine scris!) în haznaua pentru coafeze.

Că în România e imposibil de combinat utilul cu plăcutul, asta știm deja. Că scrisul e doar un hobby și că nimeni nu ridică un deget ca cei din anonimat să își ”nască” romanele, știm și asta. Ce mai știm noi, românii, e că, dacă n-ai niciun sprijin financiar și nici bătaia pe umăr a vreunui editor de succes, n-ai nici cea mai mică șansă să publici. Ultima șansă este participi la concursuri literare. Și uite cum concursurile scot pe bandă paginile unor oameni frumoși care merită promovare și tiraje imense. Știm și asta. Și Andrei Pogorilowski o știe și o și afirmă.

Cartușe prezintă copilăria și viața lui Vlad Ninel Hârtopanu, educat și crescut în spiritul comunist. Romanul conține nuanțe de factură psihologică, ca și cum personajul e o piramidă a cărei bază a fost concepută având mortarul unor analize și introspecții adânci. Vlad Hârtopanu moștenește o avere colosală odată cu moartea părinților, iar acest lucru îl aduce la nivelul rutinei, în sensul că viața sa n-are nimic deosebit. Vlad nu își aparține nici sine însuși, cu atât mai puțin personajului feminin, Andreea, o femeie instabilă emoțional și cam naivă și obtuză în privința raționamentului. Cele două personaje țes între ele fire de păianjen care, deși sunt evidente, nu sunt durabile. Cei doi nu pot ajunge la un numitor comun, cu atât mai mult cu cât Vlad, deși intelectual și bun cunoscător al pianului, nu se poate organiza pe sine însuși; Andreea, rănită din dragoste, caută orice formă de refugiu pentru a nu se lăsa călcată în picioare de haosul prezent din viața ei. Încercările celor doi eșuază lamentabil, chiar dacă se simt atrași unul de celălalt. Subiectul în sine poate fi considerat plictisitor, însă credeți-mă că nu se pune problema, avînd în vedere consistența ideilor și fina construcție psihologică ale celor două personaje. Romanul se termină cu apariția celui de-al treilea personaj cheie, Nic Studeno, care va deschide și povestea romanului intitulat Nic Studeno, Al doilea cartuș. 

Autor: Andrei Pogorilowski

Titlu: Cartușe 

Editura: Cartea Românească

ISBN:  978-973-23-2968-9

Nr. pagini: 200

An apariție: 2012

Preț: 22, 95 lei

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. E pozar amator și scrie fie poezie, fie proză. N-a publicat nimic deocamdată. Muzica rock e a doua lume în care se refugiază. Prima o reprezintă cărțile.