10 nu e al profesorilor, nici al lui Dumnezeu, ci al părinților

Aproape o mie de dolari

Cristina a luat 10 la bac şi 30 de milioane vechi de la Guvern. Maică-sa e fericită, o laudă, o mângâie pe cap, o lasă până mai târziu la discotecă, face un grătar cu familia în cinstea ei. Pune anunţ pe facebook şi răcneşte la telefon în autobuz, să se audă, spune rudelor şi prietenilor despre performanţă, apoi le întreabă despre copiii lor. Oftează uşor, oferă încurajări “lasă, mă, că e bine şi-aşa”, iar sufletul îi e tot mai fericit. E şi normal, ca un părinte conştiincios pe care nu l-a interesat vreodată dacă copilul lui ştie în realitate cât fac doi plus doi sau dacă a citit cartea ale cărei comentarii le toceşte din culegeri, dar a fost mereu atent la media generală. La ce contează. A organizat şedinţe cu părinţii atunci când profesorii îi nedreptăţeau fata, ca profesorii să n-o mai nedreptăţească în viitor. Şi uite că toate astea au dat roade. Să nu uite să meargă la biserică să îi mulţumească lui Dumnezeu, la care s-a rugat două săptămâni înainte de examen.

Şi e foarte frumos că Guvernul îi dă 30 de milioane vechi, e foarte bine că se premiază performanţa, ce dacă într-un sistem care generează 50 la sută analfabeţi, un 10 nu mai e performanţă, e doar un pic mai mult decât nimic. Ce dacă peste 10 ani tot ea va urla că fiică-sa nu îşi găseşte de lucru, deşi are două facultăţi? Ce tare e asta, am două facultăţi şi nu îmi găsesc de lucru. Cred că o aud de cel puţin două ori pe pe zi.

N-o să fiu dobitoc până la capăt, să iei 10 serios la bac nu e puţin lucru. Chiar dacă şcoala nu-ţi oferă întotdeauna o perspectivă relevantă, o medie de 10 luată pe bune arată un anumit tip de caracter, o disciplină care te-a făcut să mergi la cursuri, să fii serios, să înveţi constant şi să te respecţi pe tine însuţi. Iar chestiile astea te vor ajuta în viitor. Alea 30 de milioane îl vor ajuta pe Victor Ponta să creasca la popularitate.

Mie, unul, îmi pare rău de ăia care au luat 9.90. Pentru că ei sunt cu 0,1 la sută mai proşti, deci nu merită nimic.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Florin Marcoci

Avatar