Sociopoesis in Bucuresti

Schimbarea în cea mai mare lectură de poezie din istorie

Pentru un al doilea an, are loc o mişcare globală care dă glas problemelor locale prin muzică, artă, fotografie, poezie, mimă şi alte arte. Bucureştiul este, din nou, pe harta evenimentelor din cadrul mişcării „100 de mii de poeţi pentru schimbare”.

 

La Bucureşti se reformulează puterea prin poezie

Anul acesta, ziua aleasă pentru evenimentul 100 de mii de poeţi pentru schimbare este 29 septembrie. Nu mai puţin de 800 de evenimente sunt programate în 115 ţări din toată lumea. La Bucureşti, mai mulţi poeţi se întâlnesc sâmbătă în Energiea pub (str Brezoianu 4) de la ora 17.00 pentru o după amiază cu titlul „Poezie live: Reformularea puterii”. Evenimentul este prefaţat de o prezentare a proiectului „Scriitori despre Autism” al asociaţiei ATCA, un demers care a inclus fotografie de Alex Conu şi participarea unor copii cu tulburări din spectrul autist ca şi a scriitorilor Ana Maria Sandu, Claudiu Komartin şi Răzvan Ţupa. Proiectul s-a desfăşurat în această primăvară cu sprijinul site-ului Dilema Veche.

 

Versuri pe ecran

Printre poeţii care vor citi pentru schimbare în Bucureşti se numără autori care abia au publicat primele cărţi (Silvia Grădinaru, Radu Niţescu, tausance) sau câştigători ai premiilor de poezie din ultimii ani (Adrian Diniş, Iulia Militaru) dar şi autori mai puţin cunoscuţi publicului larg (Cristian Cotarcea, Anca Bucur).

„Am căutat autori care au texte legate de problema puterii, fie că vorbim despre o putere politică, socială sau familială” afirmă poetul Răzvan Ţupa, care a gestionat evenimentul de la Bucureşti. „Anul acesta vom avea, din nou, proiecţii video, Eliza Nicolăină venind cu nişte clipuri de tipografie cinetică absolut surprinzătoare, chiar şi pentru cei care îi ştiu poezia. Regizorul Dorel Mihăilă a reuşit să găsească formule expresive pentru variantele video ale poemelor. În afara poeţilor pe care deja i-am anunţat, la eveniment au promis că vor veni şi autori ca Gelu Diaconu, George Tei, Corina Bernic, Livia Ştefan sau Peter Sragher şi Floarea Ţuţuianu. Din partea Fabricii de literatură (fdl.ro), Victor Potra se ocupă de transmiterea în direct a evenimentului în mediul onine (http://www.ustream.tv/channel/fdl-ro-live)” a încheiat Ţupa.

Energiea pub, locul de desfăşurare al evenimentului bucureştean a fost la începutul secolului XX o tipografie şi la intrare pot fi văzute câteva cărţi tipărite aici în primele decenii de după 1900.

 

Un proiect arhivat de Stanford University

„Lipsa de adăposturi, încălzirea globală, educaţia, rasismul şi cenzura sunt atacate prin concerte, lecturi, conferinţe, ateliere, flash mobs şi alte evenimente” anunţă în acest an Michael Rothenberg, unul dintre fondatorii proiectului internaţional. Acesta a conceput şi anul acesta apelul prin care poeţii din toată lumea erau invitaţi să organizeze pe 29 septembrie un eveniment public de poezie dedicat schimbării (sociale, politice, economice etc.). Ca şi anul trecut, materialele legate de evenimentele din fiecare ţară sunt arhivate la Universitatea Stanford din California. De altfel, universitatea americană este cea care a acreditat „100 de mii de poeţi pentru schimbare”  drept „cea mai mare lectură de poezie din istorie”.

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Content Manager

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.

Număr articole publicate : 3022

Comentarii

 1. Dorina spune:

  Arhitectul

  Baiat inalt la varsta lui
  un cap mai sus de toti vecinii
  priveste rar pe unde calca
  are un drum imaginar

  Pe drumul pe care si-l creaza
  cu fiecare pas calcat
  isi pune flori si cate-un caine
  si pietricele pe asfalt
  are si musuroi de cartite
  si-o vulpe si-o aseaza-n drum
  si fuge acum de-un roi de albine
  pentru ca a dat foc
  si iese fum
  si se opreste des
  sa isi croiasca drumul sau
  prin multe buruieni ivite
  sa mute masinile de pe trotuar
  sa poata cu role sa se plimbe

  Drumul ocoleste scoala
  ca stie ca nu aici invata el
  ca el nu e la fel
  ci special
  doar el
  si drumul sau


  cu drag, pt atca
  http://asociatiatca.ro/