Despre literatura, patos si perceptie

Două seri interesante, săptămâna asta, în care am lăsat munca deoparte, mi-am luat entuziasmul de acasă şi m-am plimbat până la Cărtureşti şi până la Cafe Kretzulescu. Miercuri, relansarea romanului Soni cu un nou final, semnat de Andrei Ruse, un scriitor atât de tânăr, încât publicul înghesuit în ceainăria Cărtureşti era format preponderent din femei. Joi, la Cafe Kretzulescu, editura Humanitas i-a oferit domnului Neagu Djuvara un scaun şi un microfon, lăsându-l să povestească în voie, în stilul caracteristic, regăsit în volumul său, Amintiri din pribegie. Publicul era peste tot, înghesuit pe bucăţica de terasă din faţa librăriei, pe trepte, în curtea bisericii. Sprijiniţi de pereţi, în picioare sau aşezaţi turceşte pe bordură, oamenii absorbeau fiecare cuvânt în tăcere, zâmbind din când în când, ştrengăreşte, când Neagu Djuvara mai colora momentul cu o vorbă de duh, dând din cap când simţeau nevoia să puncteze în linişte, veridicitatea celor spuse.

Andrei Ruse are 26 de ani şi i se recunoaşte deja valoarea. Soni e un roman bun, promiţător, republicat la o editură cu ştaif, care mă determină să stau cu ochii pe autor, în aşteptarea următorului nivel. La întâlnirea de la Cărtureşti, Andrei Ruse a fost apatic şi uşor iritat, pe alocuri. Nu părea să aibă chef de vorbă şi răspundea monosilabic atunci când avea cum să se strecoare fără prea multe cuvinte. Nu prea am avut fereastră către universul din mintea autorului. Neagu Djuvara are 96 de ani, din care a petrecut vreo 50 prin locuri nemaivisate de pe glob (inclusiv 23 de ani în Niger).

Istoricul Neagu Djuvara (cu doctorat obţinut la Sorbona) e istorie vie în sine, a trăit şi le-a văzut pe toate. Mă cam aştept ca un astfel de om să fie obosit şi dărâmat de viaţă şi înainte de a-i pune o întrebare, aş răsuci-o în minte de 50 de ori, mi s-ar umezi palmele de emoţie şi mi-ar fi teamă să nu spun vreo prostie. În schimb, Neagu Dujvara e cât se poate de încântat de viaţa asta pe care trăit-o cu toţi porii, e pus pe şotii, povesteşte cu patos şi se amuză, comentează despre Facebook cu acelaşi patos cu care discută despre teza sa de doctorat şi cu care scrie despre romanul erotic pe care a încercat să îl scrie la 50 de ani. Efervescenţa istoricului de 96 de ani (cât se poate de lucid, apropo) a fost la fel de molipsitoare ca şi spleen-ul afişat de tânărul Ruse. Nu am chef să arunc cu platitudini de genul „generaţia asta supraîncărcată de informaţii e blazată”, dar parcă îmi vine să mă întreb, cum se poate domnule?

 

Mă bătea gândul ca, la întâlnirea de la Cărtureşti, să arunc pastila următoare: Soni ar putea deveni romanul de suflet al unei generaţii (cu tot cu noul final, pe care nu am apucat să îl descopăr). Ar fi foarte tare dacă Andrei Ruse, tânăr şi plin de vână, ar organiza un turneu de promovare Soni prin ţară, dacă provincia ar putea să se bucure de momente de calitate, care creează istoria noii generaţii. Bucureştiul e un pic blazat şi, pe alocuri, snob. Provincia are nevoie de ceva proaspăt, ca de aer. Ajunsă la Cărtureşti, mi-a pierit această poftă.  Soni e în continuare un roman de pe lista mea bună, dar autorul nu m-a molipsit cu pasiunea lui.

Închei aducându-mi aminte de un moment de la Gaudeamus, de acum doi ani. , despre care am pomenit aici, lansa volumul „Cartea întrebărilor”, în distinsa companie a criticului Dan C. Mihăilescu şi a lui Bruno Mazzoni, preşedintele Asociaţiei italiene de românistică. Agitaţie în jur, publicul era destul de volatil. Deh, ca la un târg de carte. a vorbit cu o căldură incredibilă despre literatură şi despre Cartea întrebărilor, lâsându-mi impresia că se află la o şuetă cu prieteni dragi. Eu, cititorul mărunt, unul dintre sutele de clienţi (în fond, cartea e un produs, nu?), am simţit nevoia de a rămâne pe loc, de a cumpăra şi de a citi. La asta se rezumă lucrurile.

A.

P.s. Salut iniţiativa Humanitas, de a aduce în faţa cititorilor scriitori cu chef de vorbă, pe care este o reală plăcere să îi asculţi. Joia linguriţelor este delicioasă!

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Andreea Banciu
Co-fondator SB, Redactor șef

Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.

Număr articole publicate : 168