3 repere literare (I)

Inițiem o nouă rubrică, care se dorește a fi săptămânală. Aici vom posta în fiecare duminică trei evenimente literare din București și nu numai, evenimente ce vor avea loc în săptămână următoare.  Acestea pot fi lansări de carte, cluburi literare, festivaluri literare, lecturi publice etc. Contați pe subiectivismul nostru în ceea ce privește propunerile. Și țineți minte deviza acestei rubrici: repere sunt cărțile, nu autorii!

 

Primul reper: Jacob se hotărăște să iubească

Când și Unde: Luni, 10 decembrie, ora 6 PM, Cărturești Verona, București

Tipul întâlnirii: Lectură publică

Luni, 10 decembrie, la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona (cafenea), va citi un fragment din noul său roman, Jacob se hotărăşte să iubească, apărut de curînd în colecţia “Fiction Ltd.” a Editurii Polirom – şi în ediţie digitală, în traducerea Marianei Bărbulescu.

Amfitrion: George Guţu

Romanul Jacob se hotărăşte să iubească (Jacob beschliesst zu lieben), apărut la prestigioasa editură germană C.H. Beck şi desemnat “Cartea anului 2011” în Elveţia, a fost pentru mai multe luni bestseller în Elveţia şi s-a vîndut pînă în prezent în peste 50.000 de exemplare în spaţiul german.

De asemenea, romanul ocupă locul al III-lea în topul de vînzări Polirom la Gaudeamus 2012 (21-25 noiembrie)

O carte despre viaţă şi suferinţă, unde istoria europeană şi poveştile personale se contopesc într-o mare epopee. În Banat, un amestec de neamuri format din români, nemţi, francezi, sîrbi, unguri trăiesc împreună de secole. Aici s-a inventat sistemul binelui făcut din iubire: „Încă nimeni nu refuzase vreodată să dea ajutor şi nu se împotrivise vreodată acelui lucru care definea viaţa de aici: îndatorirea binelui făcut din iubire. Asta era datoria faţă de ceilalţi. Datoria îi ţinea pe toţi împreună”. Aşadar, şi Jacob iubeşte – însă şi pentru că aşa îi stă în fire. El îşi iubeşte mărunta viaţă, mizeră şi dură; învaţă să-şi iubească tatăl, care însă îl trădează mereu; le iubeşte pe Katica, sîrboaica, şi pe Ramina, ţiganca cea grasă, însă una este ucisă şi cealaltă deportată. O poveste despre duritate şi sărăcie, dar şi despre sensibilitate şi tandreţe, o poveste emoţionantă şi palpitantă în care iubirea devine o artă a supravieţuirii.

Mai multe citiți aici

 

Al doilea reper: Piesele lui Caragiale la Radio România

Când și Unde: Marți, 11 Decembrie ora 12 AM, foyerul Sălii Radio, București

Tipul întâlnirii: Conferință de presă

Marţi, 11 decembrie, incepand cu ora 12.00, sunteti invitati în foyerul Sălii Radio la conferinţa de presă prilejuită de lansarea seriei de premiere radiofonice Caragiale realizate pentru Radio România Cultural de Teatrul Naţional Radiofonic.

Un cvartet regizoral redutabil – Alexa Visarion, Alexandru Dabija, Alexandru Darie si Dragoş Galgoţiu – semnează regia unei serii de spumoase comedii radiofonice în închiderea Anului Caragiale difuzate în premieră la Radio România Cultural : Nocturnele lu’ Leonida, O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută şi D’ale Carnavalului.

Conferinţa de presă îi va avea în centru pe regizorii semnatari ai producţiilor şi pe redactorul şef al Teatrului Naţional Radiofonic, regizorul Attila Vizauer şi va beneficia de prezenţa preşedintelui director general Radio România, Ovidiu Miculescu, care va oferi o privire retrospectivă asupra evenimentelor culturale produse de Radio România în cursul anului 2012.

Mai multe aici

 

Al treilea reper: Ani cu alcool și sex, miercuri 12 decembrie

Când și Unde: Miercuri, 12 decembrie, ora 10 PM, Club Panic! (fost Control), București

Tipul întâlnirii: Lansare de carte

 

Ani cu alcool şi sex se lansează şi în club – pe data de 12.12.2012, vom discuta, citi şi petrece până dimineaţa, în Club Panic!. Invitaţi: Felix Nicolau, Mugur Grosu, Lorena Lupu. Concurs, surprize şi altele!

Vă promitem lectura fragmentelor revoltător de indecente şi amuzante din Ani cu alcool şi sex :)

Bonus: promoţie Grolsch – 2+1 gratis.

Mai mult cititi pe blogul autoarei.

surse foto aici, aici și aici

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andrei Zbîrnea

Avatar
Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010.