Ognjen Spahic premiat

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 14.06.2011 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , , , .

Ognjen Spahic, cea mai puternica voce in proza muntenegreana de dupa divizarea fostei Iugoslavii, a fost recompensat cu Premiul Festivalului pentru un tinar scriitor – distinctie acordata de Primaria Mangalia si Uniunea Scriitorilor din Romania.
Ognjen Spahic este cunoscut cititorilor autohtoni datorita romanului Copiii lui Hansen (tradus in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom” in 2010), o carte a carei actiune se desfasoara in Romania, mai exact in leprozeria de la Tichilesti, ultimul lazaret de acest fel din Europa. De asemenea, Ognjen Spahic a fost prezent, in octombrie 2010, la cea de a treia editie a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti.

Scriitorul Ognjen Spahic, cea mai puternica voce in proza muntenegreana de dupa divizarea fostei Iugo­slavii, a fost recent premiat la Neptun, in cadrul celei de a zecea editii a Festivalul International „Zile si Nopti de Literatura”. Spahic a fost recompensat cu una dintre cele doua mari distinctii ale evenimentului: Premiul Festivalului pentru un tinar scriitor, distinctie acordata de Primaria Mangalia si Uniunea Scriitorilor din Romania.

Ognjen Spahic (n. 1977) a studiat ingineria si filosofia la Uni­ver­sitatea din Muntenegru. Copiii lui Hansen, singurul sau roman (Spahic a mai publicat o culegere de reportaje si doua volume de povestiri, in 2001 si, respectiv, 2007), a aparut in 2004. In prezent, Ognjen Spahic lucreaza ca jurna­list in Podgorica.

Copiii lui Hansen – roman cistigator al premiului Mesa Selimovic (cel mai bun roman publicat in 2004 in Bosnia si Hertegovina, Croatia, Muntenegru si Serbia) – a fost tradus in 2010 in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom”.
Actiunea romanului (tradus din limba sirba de Annemarie Sorescu Marinkovic) se desfasoara in Romania, mai exact in leprozeria de la Tichilesti, ultimul lazaret de acest fel din Europa, un univers inchis si damnat in care isi petrec viata o mina de oameni proscrisi de familie si prieteni din cauza cumplitei lor maladii. Morti pentru lume, fara o legatura oricit de fragila cu ea, leprosii asista de la distanta la evenimentele care au zguduit Europa in ultima jumatate a secolului trecut, de la al Doilea Razboi Mondial pina la revolutia din 1989. In interiorul granitelor acestui spatiu, mai putin spital si mai mult anticamera a mortii, se construiesc ierarhii si relatii de putere, afinitati si dusmanii, iubiri si tradari. Fara a ocoli niciunul dintre amanuntele socante ale vietii cotidiene, de la imbratisare la crima, Spahic pune in scena, cu o extraordinara subtilitate, drama totalitarismului si a izolarii, in care singurul punct luminos, desi iluzoriu, este aspiratia spre libertate.

„Leprozeria de la Tichilesti, descrisa de Spahic este o superba metafora a dictaturii din Romania comunista.” (Corriere della Sera)

Cea de a zecea editie a Festivalului International „Zile si Nopti de Literatura” s-a desfasurat in perioada 9-13 iunie, reunind aproximativ 70 de participanti din tara si de peste hotare (Belgia, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Israel, Italia, Marea Britanie, Muntenegru, Polonia, Republica Moldova, Rusia, Serbia, Slovenia, SUA).

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.