Eros, magie si asasinarea profesorului Culianu

Editura Polirom si Institutul Cultural Roman va invita, luni, 23 mai, incepind cu ora 18.00, la o masa rotunda organizata in capitala, cu ocazia comemorarii a 20 de ani de la asasinarea lui Ioan Petru Culianu.

Considerat un expert in gnosticism si magie renascentista, fost profesor de istoria religiilor la University of Chicago, prieten si discipol al lui Mircea Eliade, I.P. Culianu a fost asasinat pe 21 mai 1991, in jurul orei 13.00, intr-un grup sanitar al Universitatii din Chicago. Numele ucigasului, identitatea celor din spatele acestuia, motivele si circumstantele asasinatului au ramas pina astazi necunoscute.

Sub formula
Eros, magie si asasinarea profesorului Culianu. DUPA 20 DE ANI, evenimentul incearca o reluare a contextului, inca nedeslusit, in care a avut loc asasinarea lui I.P. Culianu, precum si un dosar al receptarii scrierilor si ideilor savantului si autorului de fictiune.

Masa rotunda, gazduita de Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru, nr. 38), il are drept amfitrion pe Horia-Roman Patapievici. Participa: Andrei Oisteanu, Gabriela Adamesteanu, Andrei Cornea si Paul Cernat.

Cele mai cunoscute lucrari ale lui I.P. Culianu: Eros si magie in Renastere, Calatorii in lumea de dincolo, Dictionar al religiilor (in colaborare cu Mircea Eliade), Hesperus, Arborele cunoasterii: mitologia gnostica de la crestinismul timpuriu pina la nihilismul modern.

La Polirom au aparut: Arta fugii (2002), Calatorii in lumea de dincolo (2002), Gnozele dualiste ale Occidentului (2002), Pergamentul diafan • Ultimele povestiri (2002), Jocurile mintii. Istoria ideilor, teoria culturii, epistemologie (2002), Eros si magie in Renastere. 1484 (2003), Ioan Petru Culianu. Omul si opera (volum coordonat de Sorin Antohi, 2003), Iocari serio. Stiinta si arta in gindirea Renasterii (2003), Cult, magie, erezii (2003), Hesperus (2004), Experiente ale extazului (2004), Dialoguri intrerupte. corespondenta Mircea Eliade – Ioan Petru Culianu (2004), Mircea Eliade (2004), Jocul de smarald (2005), Pacatul impotriva spiritului. Scrieri politice (editia a II-a, 2005), Religie si putere (editia a II-a, in colaborare, 2005), Arborele Gnozei (editia a II-a, 2005), Psihanodia (editia a II-a, 2006), Gnosticism si gindire moderna: Hans Jonas (2006), Studii romanesti I. Fantasmele nihilismului • Secretul doctorului Eliade (2006), Dictionar al religiilor (impreuna cu Mircea Eliade, 2007) si Tozgrec (2010).

Un eveniment similar, organizat de asemenea de Editura Polirom, va avea loc in aceeasi zi si la aceeasi ora, la Iasi, la Libraria „Orest Tafrali“ (Corpul A al Universitatii „Al.I. Cuza“). Participa: Nicu Gavriluta (amfitrion), Dan Petrescu, Stefan Afloroaei si Liviu Antonesei.

Miercuri, 18 mai, ora 12.00, Stefan Borbely a tinut conferinta Mostenirea lui I.P. Culianu la Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Facultatea de Litere.

De asemenea, pe 21 si 22 mai, la Jesus College Oxford, va avea loc Colocviul purtind titlul „In and Out of This World. A Symposium in Memory of Ioan Petru Culianu (1950-1991)”, un eveniment la care participa: Moshe Idel, DorinTudoran, Stefan Borbely, Edward Kanterian, Grazia Machiano si Sorin Antohi.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.