Vellant aduce la Bookfest patru titluri noi, fiecare venind din domenii diferite: remarcabilul roman de debut al scriitorului american Reif Larsen: Operele alese ale lui T.S. Spivet; o serie de eseuri pe tema fricii de moarte, semnată de romancierul şi psihoterapeutul Irvin Yalom: Privind soarele în faţă; lucrarea care a pus bazele conceptului de inteligenţă spirituală: SQ: Inteligenţa spirituală, de Danah Zohar şi Ian Marshall; şi celebrul volum de poezii de Pablo Neruda, Douăzeci de poeme de iubire şi un cântec de disperare, tradus pentru prima oară în limba română.
Privind soarele în faţă (de Irvin Yalom, M.D. | traducere din limba engleză de Ştefania Mihalache | 240 pagini)
O carte profund personală, izvorâtă din confruntarea autorului cu ideea morţii, Privind soarele în faţăne priveşte pe fiecare dintre noi, punându-ne înaintea acestui subiect tabu, dar de neocolit: propria moarte.
Martin Heidegger remarca odată că suntem liberi să devenim noi înşine îndată ce înfruntăm moartea şi anxietatea provocată de ea. Irvin Yalom încearcă să pună acest principiu în practică, propunându-ne o meditaţie optimistă pe tema morţii şi luând ca sprijin exemple din filosofie, literatură, film, conversaţiile cu pacienţii săi, dar şi experienţa personală. Odată confruntaţi cu ideea propriei morţi, scrie Irvin Yalom, suntem inspiraţi să ne recalculăm priorităţile, să comunicăm mai profund cu cei pe care îi iubim, să ne bucurăm intens de frumuseţea vieţii şi suntem dispuşi să riscăm mai mult pentru a ne simţi împliniţi. Arătându-ne nu cum să înfrângem teama de moarte, ci cum să devenim îndeajuns de înţelepţi pentru a o înţelege şi a o tolera, Irvin Yalom dă naştere unei cărţi indispensabile celor aflaţi în căutarea armoniei în viaţă.
Operele alese ale lui T.S. Spivet (de Reif Larsen | traducere din limba engleză de Bogdan Perdivară | 390 pagini)
Bine aţi venit în lumea lui T.S. Spivet! Un geniu cartograf în vârstă de 12 ani, care locuieşte în Divide, Montana, alături de mama sa, Dr. Clair, – un savant în ştiinţele naturii, aflată de peste douăzeci de ani în căutarea unei specii legendare de cărăbuş –, de tatăl său, un cowboy posac care pare să trăiască în secolul trecut, de sora sa mai mare, Gracie, neînţeleasă şi nemulţumită ca orice adolescentă, şi de Foartebine, câinele familiei care a început să o ia razna. Este
neobişnuit, dar nu aşa sunt toate familiile?
Ocupaţia preferată a lui T.S. Spivet este cartografia, disciplină în care excelează, fie că e vorba de redarea apelor curgătoare din nordul Montanei, sau de reprezentarea grafică a conversaţiilor din timpul cinei. Însă, când cei de la Institutul Smithsonian îl sună pentru a-l anunţa că va primi prestigiosul Premiu Baird, T.S. nu are curajul să le mărturisească vârsta sa reală, în totală discordanţă cu CV-ul încărcat. Aşa că porneşte într-o adevărată odisee cu trenul de marfă de-a lungul Americii pentru a ajunge la Washington şi a-şi ridica premiul. Este un itinerar al descoperirii de sine, dar şi o simfonie a topografiei, geologiei şi a istoriei americane, de la indienii navajo la McDonalds-urile care îl fascinează pe T.S. cu tridentul lor de lumină.
Sunt oare listele şi hărţile suficiente pentru explicarea lumii şi a propriei familii? După o traversare de la vest la est a Americii, T.S. realizează că, în ciuda rigorii sale analitice, lumea din jurul său rămâne un mister.
Reif Larsen a scris Operele alese ale lui T.S. Spivet la vârsta de 28 de ani. A studiat la Universitatea Brown şi a predat la Universitatea Columbia unde îşi pregăteşte doctoratul în literatură. Este producător şi regizor al mai multor documentare desfăşurate în S.U.A., Marea Britanie şi în Africa Subsahariană.
“Iată o carte care face imposibilul: îi combină pe Mark Twain, Thomas Pynchon şi pe Little Miss Sunshine. Romanele bune îţi ţin companie; dar cele mari sunt ca un cadou pentru cititorii care au norocul să le găsească. Cartea asta e o comoară.” Stephen King
SQ: Inteligenţa spirituală (de Ian Marshall, Danah Zohar | traducere din limba engleză de Miruna Popescu | 400 de pagini)
Utilizat de peste un secol, termenul de inteligenţă spirituală a fost multă vreme interpretat greşit, fiind considerat pseudoştiinţific din cauza folosirii sale abuzive în raport cu noile forme de spiritualitate şi religie. Împrumutând limbajul şi conceptele fizicii cuantice, cei doi autori redefinesc conceptul ca reprezentând o nevoie de semnificaţii profunde, valori fundamentale, scopuri superioare şi, în acelaşi timp, calea de acces către acestea.
Conceptul de inteligenţă spirituală este legat de nevoia de sens a omenirii, aspect care a câştigat în importanţă odată
cu apropierea sfârşitului de mileniu. SQ este ceea ce folosim pentru a ne satisface setea de a găsi sensuri, de a
dezvolta viziuni şi de a aprecia valoarea. Această carte stabileşte bazele teoretice ale conceptului, definindu-l şi
prezentând dovezile ştiinţifice care au permis delimitarea sa, precum şi modalităţile de evaluare şi dezvoltare.
Douăzeci poeme de iubire şi un cântec de disperare (de Pablo Neruda | traducere din limba spaniolă de Dan
Munteanu Colan | 90 de pagini)
Publicat în 1924, când poetul avea 19 ani, volumul „Douăzeci de poeme de iubire şi un cântec de disperare” rămâne cea mai cunoscută şi mai citită scriere a lui Pablo Neruda. Un amestec dulce-amar de exuberanţă, pasiune, senzualitate şi dezolare, cartea i-a adus poetului chilian recunoaşterea internaţională, situându-l printre cei mai apreciaţi scriitori ai continentului sud-american.
Volumul apare la Vellant în formulă bilingvă, în traducerea lui Dan Munteanu Colan, cu ilustraţii semnate de Nura El-Sayed.
***
Editura Vellant poate fi găsită în cadrul Bookfest la standul A09 din Pavilionul C1, unde îşi aşteaptă cititorii zilnic, de la 10:00 la 22:00, la o discuţie despre cărţile publicate până acum şi despre cele pe care le are în plan. Echipa Vellant aflată la stand promite să fie mereu disponibilă cu informaţii noi şi poveşti despre autorii, proiectele şi cărţile Vellant.