FILIT Ziua 3 – Poveștile curg la Iași

Încă o dată, la 4 mâini, ca o mașinărie bine unsă

IMG_4185Ne-am intrat în mână până la ziua a 3-a a evenimentului FILIT și a atelierului nostru de creație. Deja ne mișcăm mai ușor și mai cursiv. Recunoaștem dintr-un ochi timizii, cârcotașii, pasionații (cei pe care trebuie să îi aducem la Concursul de debut literar ”Incubatorul de condeie”), curioșii, nebunii și apaticii. Avem o strategie bine pusă la punct pentru fiecare categorie de ”client” și ne întrebăm de câți scribi ar fi nevoie, pentru a pune o ordine în ceea ce e acum, cu siguranță, cea mai întortocheată poveste scrisă vreodată. La un moment dat, unul dintre vizitatori, student străin (bănuim noi) s-a apropiat de noi și, în momentul în care l-am invitat să scrie o poveste alături de noi, ne-a spus cu hotărâre că slăbiciunea lui sunt versurile și și-a petrecut câteva minute scriind poezie într-o curată limbă engleză. În fond, toată lumea e binevenită, cât timp se simte liberă, în fața unei coli albe, cu un marker în mână.

Am fost isteți și nu am ratat momentul lecturii Ovidiu Nimigean, și Denisa Comănescu, savurând farmecul cu care Iaru a cucerit sala plină (veniseră și liceenii, zgomotoși și energici, numai buni de agățat și de adus la Scrie-ți povestea în Iași – lucru pe care l-am și făcut). și O. Nimigean au extaziat (acesta e cuvântul) publicul precum doi rock stars. Florin Iaru este unul dintre cei patru ”Beatlesi” ai poeziei optzeciste și O. Nimigean este cu toată ființa lui un rock star.

Dar să nu uităm de Stelian Tănase, scriitor, om de televiziune și amabil cu noi, acceptând să scrie o poveste alături de cititori. Ne place faptul că atât cât și Stelian Tănase nu refuză nicio ocazie de a scrie. Sunt scriitori din cap până în picioare și cuvintele curg prin ei în fiecare clipă a vieții lor, așteptând doar o foaie pe care să se așeze. Și s-au așezat alături de cuvintele cititorilor. Scriitorii și cititorii lor au scris și continuă să scrie până duminică povești împreună. Am admirat în tăcere pasiunea cu care Florin Iaru a îngenunchiat în fața flipchart-ului și și-a așternut povestea, preț de câteva minute, după ce ne spusese ușor stânjenit că nu a mai scris de multă vreme de mână, de atâta vreme încât nu mai prea mai știe cum se face.

IMG_3875Publicul a fost mai numeros și ne așteptăm la și mai mulți oameni în weekend. Atmosfera este relaxată și se pare că Iașul este orașul perfect pentru un astfel de festival. De la ora 16.00, oamenii i-au putut vedea, asculta și întreba pe scriitorii Radu Pavel Gheo, Andrew Cowan și Ruxandra Cesereanu în cadrul evenimentului permanent „Scriitorii în centru”. Moderator a fost Paul Cernat, care i-a luat și la întrebări. Fiecare autor a citit, în spiritul festivalului, din ultimele lor cărți și ne-am bucurat să o ascultăm pe Ruxandra Cesereanu citind din romanul ”Un singur cer deasupra lor”, pe aceeași scenă cu Radu Pavel Gheo. S-au legat cumva poveștile lor și s-a creat o continuitate narativă pe care publicul a apreciat-o.

Seria de ieri a evenimentelor ”Scriitori în centru” s-a încheiat cu lectură și o discuție savuroasă între Cecilia Ștefănescu, Ștefan Agopian și scriitorul ucrainean . De la dificultățile debutului (debutul povestit de Kurkov, produs cu două săptămâni înainte de căderea Uniunii Sovietice a avut un puternic impact asupra publicului), până la planuri literare, complexe și limite autoimpuse (Ștefan Agopian, explicând că scriitorul își scrie opera până în 40 de ani, apoi nu face decât să se autocopieze), discuția atent moderată de Marius Chivu și-a atins scopul, apropiind cititorii de oamenii din spatele poveștilor. În ultimele zile, am ajuns la concluzia că unul dintre meritele unui festival de anvergura FILIT-ului este tocmai faptul că scriitorii se apropie de oameni, iar empatia determină oamenii să citească.

Spre seară ne-am liniștit puțin și apoi am mers, începând cu ora 23.00 la Noaptea albă a poeziei, unde au citit 28 dintre cei mai buni poeți, despre care vă invităm să citiți aici.

A și V.

 

(Galerie foto)

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Banciu

Andreea Banciu
Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.