FILIT: Noaptea albă a poeziei, cafelei și muzichiilor

Noaptea albă a poeziei și muzicii la FILIT, creată după cunoscutul calapod al nopților albe pentru pasionați, a însemnat 28 de poeți adunați din țări și țărișoare, unii proaspeți și adorabil de tineri, alții cu state vechi, căliți în focul creației (cum e Veno Taufer, poet și traducător sloven, născut în 1933, cu 17 volume de poeme publicate, care a deschis seara poetică). Pauzele muzicale pentru poporul adunat câtă frunză și iarbă au intrat pe mâna Radio Guerilla, ceea ce nu a fost rău deloc și, sinceră să fiu, s-a potrivit de minune cu starea de spirit și freamătul celor prezenți. Evenimentul a fost structurat în 4 serii de lectură și moderat de care funcționează pe adrenalină și cofeină, de la începutul festivalului, și de Claudiu Komartin.

oVIDIU nIMIGEANMomentul nu poate trece neobservat, ”injecția de scepticism potrivită pentru începutul serii”, cum l-a numit Claudiu Komartin. Îmi place Nimigean din ce în ce mai mult, pentru stilul viguros și mesajul puternic, iar prezența pe scenă este, cu certitudine, memorabilă. Adorabilă prezența Tarei Skurtu, poetă din Boston, recitând Visiting Amber at Lowell Correctional. Prezentat de Komartin ca fiind ”unul dintre stâlpii Clubului 8” (grupul literar ieșean), Radu Andriescu a propus și el, asemeni lui , o poezie bine legată de realitate, ca o oglindă. E o tendință pe care am urmărit-o pe parcursul serii, întărindu-mi convingerea că poezia bună respiră realitatea din care se naște. Nu pot să spun că m-a uns pe suflet Rita Chirian, un pic glacială, ridicând prin prezență și versuri, un zid între ea, poeta, și public. E născută în 1982 ceea ce, practic, înseamnă că e generația mea. Am căutat să mă identific, dar poate nu sunt eu eșantionul reprezentativ al generației mele. Seria I s-a încheiat cu Matei Hutopilă, tânăr și promițător poet ieșean.

Secțiunea a doua, după o pauză înghețată, în ceața ieșeană, cu țigara în colțul gurii și nelipsita doză de cofeină, a început pe la 1 dimineața, moment bun pentru melancolii poetice, cu trip-urile poetului Vasile Leac, membru fondator al gruparii literare Celebrul animal si al revistei Ca si cum, urmat de Marius Aldea  . Nici poezia ca o mână de hapuri a Dianei Iepure (volum de debut, Liliuța, 2004, ed. Vinea) nu a trecut neobservată, rostită cu suflet și dulce accent: ”Eu semăn cu mămuca Nina/plâng ușor/mi s-a-ntâmplat la lecturi și mi-a fost rușine”.  Cald și lipsit de fasoane, Michael Astner a acaparat atenția sălii, urmat de Nastasia Gavrilovici, o poetă foarte tânără de la Suceava.

Pe la 2 și ceva am cedat, după momentul de performance poetry al lui Vlad Pojoga, cum nu cred că am văzut vreodată la noi. RecunoscPojoga cinstit că nici nu am căutat până acum acest tip de performance, dar după seara de aseară, cu prima ocazie, trebuie  să repet cumva experimentul. Poezia de pe hârtie și poezia de pe scenă sunt două experiențe diferite, motiv pentru care salut astfel de evenimente și le recomand. Apropie poeții de cititori și îi umanizează. Poezia are numai de câștigat adăugând un chip unor stări și versurilor.

Apropo de chipul poeților, Valentin Ceaușescu, colegul meu, a prins câteva minute de palavre cu poetul O. Nimigean. Valentin, preia legătura:

****

Pe poetul și prozatorul O. Nimigean l-am ”acostat” în prima zi de FILIT și am vorbit vreo câteva minute despre festival, despre lecturile scriitorilor printre liceeni, despre cărțile sale și ne-am amuzat puțin. Este un om deosebit de drăguț, cu simțul umorului și un excelent scriitor. L-am putut vedea de mai mult ori zilele acestea citind, atât la evenimentul ”Scriitori în centru”, alături de Adriana Bittel ( ar fi trebuit să fie și Georgi Gospodinov, dar nu a mai ajuns), moderat de Simona Sora, cât și aseară, la Noaptea albă a poeziei. Dar să ne întoarcem în prima zi și să-l întrebăm pe O. Nimigen:

SemneBune: Cum vi se pare până acum ce se întâmplă aici, în Iași, la Casa FILIT?

O. Nimigean: Numai ce am ajuns, nu prea am apucat să fac multe. Am văzut ceva din vernisajul expoziției cu scriitori a lui Mircea Struțeanu, care e cu atât mai simpatică cu cât m-am regăsit și eu acolo (râde) și cred că urmează prima lectură la Casa FILIT cu scriitorii de bună calitate, cu o prezență a publicului bună și care va fi cu siguranță îmbunătățită zilele viitoare. Am înțeles că la licee, întâlnirile cu elevii au fost un mare succes, au fost numeroși și spre surpriza tuturor au cumpărat chiar și cărți. (n. ed. O. Nimigean se referă la lectura scriitorilor Petru Cimpoeşu și Filip Florian la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iași, în cadrul evenimentului „Scriitori printre liceeni”,Moderatoare: Prof. Liliana Balan).

SB: Asta chiar e o surpriză…

ON: Au cumpărat chiar multe cărți, peste 100 de volume, deci e aproape un record național (râde).

SB: Urmează să citiți și dumneavoastră.

ON: Da, o să citesc mâine, la aceeași oră (11.00).

SB: Mi-a plăcut mult ”Rădăcina de bucsău”. E superbă. O să citiți din ea?

ON: Da, e mai serioasă, s-a legat bine. O să citesc din ”Mortido”, așa e protocolul, să citim din ultima carte publicată.

SB: Să vedem câte cârți o să vindeți mâine, poate depășiți recordul.

ON: Sunt curios și eu. Vă aștept mâine la lectură.

SB: O să venim. Mult succes și vă mulțumesc pentru timpul acordat.

 

 

P.s. Evenimentul a fost copleșitor și ne cerem scuze pentru faptul că nu am reușit să cuprindem într-un timp/text atât de scurt, o întreagă noapte de poezie. Vi-i recomandăm pe Mariana Codruț, Constantin Iftimie, Carmen Veronica Steiciuc, Sorin Despot, Radu Nițescu, Constantin Acosmei, Șerban Axinte, Teodora Coman, Andrei Dosa, Paul Gorban, Cătălin-Mihai Ștefan, Vlad Drăgoi și mai sunt. Poezia românească nu se dă bătută.

(galerie foto)

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Banciu

Andreea Banciu
Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.