Salman Rushdie, Albert Camus, Barack Obama și revista Matca

Cel mai recent roman al lui Salman Rushdie și lumile fictive create de el, un jurnal de călătorii al lui Camus, adevărul (surprinzător pentru unii) din spatele recomandărilor de lectură ale lui Barack Obama, o nouă ediție a Clubului de Istorie Corint și o revistă culturală nouă pe piața românească – iată câteva subiecte din lumea literară a acestei luni.

♠ Pe site-ul The New Yorker m-am oprit asupra unui articol amplu despre scriitorul Salman Rushdie, amenințările la viața lui și cel mai recent roman semnat de el, Victory City, apărut chiar anul acesta. «Una dintre sursele de inspirație ale romanului a fost o excursie, în urmă cu câteva decenii, în orașul Hampi, din sudul Indiei, unde se află ruinele imperiului medieval Vijayanagara. „Orașul victoriei”, care este prezentat ca o epopee medievală sanscrită regăsită, este povestea unei tinere pe nume Pampa Kampana, care, după ce asistă la moartea mamei sale, dobândește puteri divine și evocă o glorioasă metropolă numită Bisnaga, în care femeile se opun dominației patriarhale și în care toleranța religioasă prevalează, cel puțin pentru o vreme. Romanul, care se înscrie ferm în tradiția basmelor, se bazează pe lecturile lui Rushdie din mitologia hindusă și istoria Asiei de Sud», aflăm din articolul amintit.

Mai aflăm despre ce anume îi conferă plăcere lui Salman Rushdie atunci când scrie, despre crearea unor lumi fictive, de poveste, dar care transmit anumite mesaje.

Articolul continuă cu relatarea incidentului de anul trecut, când Salman Rushdie aproape că și-a pierdut viața, după ce a fost înjunghiat pe scenă, invitat la un eveniment, dar și cu multe alte detalii despre el și viața lui fascinantă, care este o poveste în sine. Multe lucruri interesante, pe care poate că nici fanii lui nu le știau și pe care vă las să le descoperiți citind articolul. Și sperăm ca anul acesta să apară și la noi traducerea acestui nou roman al lui.


♠ Dacă sunteți fani ai lui Camus, pe site-ul The Paris Review puteți citi fragmente dintr-un jurnal ținut de el în martie 1946, când a petrecut două săptămâni pe mare, la bordul SS Oregon, un cargobot care transporta pasageri de la Le Havre la New York.

Iată un fragment: «Luni. M-am culcat foarte târziu aseară. M-am trezit foarte devreme. Am intrat în portul New York. O priveliște extraordinară, în ciuda sau din cauza ceții. Ordine, autoritate, putere economică, toate sunt aici. Inima tremură în fața acestei dezumanizări remarcabile.
Debarc abia la ora unsprezece, după o lungă serie de formalități în care, dintre toți pasagerii, eu sunt cel tratat ca suspect. Ofițerul de la imigrări sfârșește prin a-și cere scuze pentru că m-a reținut. „Am fost obligat s-o fac, dar nu vă pot spune de ce.” Un mister, dar după cinci ani de ocupație…»

Mai aflăm că aceste însemnări de jurnal fac parte din volumul Travels in the Americas: Notes and Impressions of a New World, de Albert Camus, care urmează să apară în SUA în această primăvară, o traducere după ediția în limba franceză, apărută deja la Editura Gallimard.


♠ Pe site-ul revistei Esquire mi-a atras atenția următorul titlu: În culisele listelor de lectură ale lui Barack Obama. Chiar citește președintele toate aceste cărți? Răspunsul s-ar putea să vă surprindă. Recunosc că eu sunt fan al lui Barack Obama și îi urmăresc recomandările de lectură, așa că m-am grăbit să citesc articolul, convinsă că voi afla cine știe ce lucru urât, dovedit sau nu. Cel puțin asta sugera titlul. Autorul articolului face o adevărată anchetă, pentru a afla dacă fostul președintele american chiar avea timp să citească atât de mult pe cât pretindea sau listele lui de recomandări erau de fapt niște mașinațiuni de marketing. Ei bine, rezultatul documentării jurnalistului este surprinzător, iar articolul este scris într-o manieră care te face să-l citești cu sufletul la gură până la capăt.

„Gândul că un consultant politic ar fi putut alege acea carte pentru el mi-a frânt inima, dar se pare că nu trebuia să-mi fac griji. După săptămâni întregi în care am contactat editori, autori și cunoscători de cărți, nu am găsit nicio sursă care să știe că recomandările de cărți ale fostului președinte sunt concepute de altcineva în afară de el însuși. Poate că mi-am propus să scriu o dezvăluire, dar ceea ce am găsit a fost mult mai șocant: o poveste editorială pozitivă, plină de autenticitate.”

„Pentru o clipă, vă dau permisiunea să uitați de cărțile interzise, de salariile mizerabile din industrie și de problemele legate de diversitate. Pentru un minut, vă dau permisiunea să fiți recunoscători că unul dintre cei mai influenți oameni de pe planetă își face o prioritate nu doar să promoveze cărțile, ci să se lase emoționat de ele.”

Am răsuflat ușurată, recunosc. Dar insist să citiți articolul, pentru că este cu adevărat o poveste în sine.


♠ În 27 aprilie, cei pasionați de istorie și de literatura care tratează astfel de subiecte au ocazia să ia parte la o nouă ediție a Clubului de Istorie organizat lunar de Editura Corint și Veridica și mediat de jurnalistul Marian Voicu. De pe blogul Editurii Corint aflăm că de această dată se va discuta despre aviatorii români care s-au distins în campaniile militare din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Plecând de la cartea „Romanticii. Piloţii majestăţii sale”, de Bogdan Șerban Iancu, apărută anul acesta în imprintul Corint Istorie, vom afla cum s-a văzut războiul din cabina unui avion de vânătoare sau a unui bombardier, vom trece în revistă activitatea de pe front a unor zburători români, le vom afla gândurile atunci când au cunoscut bucuria victoriei, dar și gustul amar al înfrângerilor și al pierderii camarazilor”, se spune pe blogul amintit. Vor fi prezenți ca invitați: Bogdan Șerban Iancu, autorul cărții amintite; Lucian Vasile, istoric; Sorin Turturică, coordonator Corint Istorie; Ion M. Ioniță, redactor șef Historia.

Am participat la câteva ediții ale acestui Club și pot să garantez că discuțiile sunt întotdeauna foarte interesante.


♠ Salutăm apariția unei noi reviste culturale românești: Matca, un proiect cultural susținut de Cărturești și Editurile Art și Curtea Veche. De pe site-ul revistei aflăm că: „Vei găsi în Matca rubrici ținute de scriitori contemporani talentați, culți și doritori de dialog, ca și fotografii care te invită să coparticipi la interpretare, să fii cocreator de sens. Căci cultura începe acolo unde ni se întâlnesc privirile. Matca apare online și, din două în două luni, în variantă print.”

În această revistă nouă găsiți deja articole despre literatură, arte plastice, teatru, film, muzică, recenzii de carte, eseuri, fragmente de creații literare, recomandări de lectură și multe altele.

«Mondolit» este rubrica în care prezentăm informații despre  scrisă din întreaga lume și remarcăm evenimente autohtone.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.