John Steinbeck – Poneiul roșu

Nuvela Poneiul roșu este, cumva, o scriitură diferită față de ceea ce am întâlnit în Fructele mâniei, La răsărit de Eden, Pășunile Raiului, Cartierul Tortilla, Către un zeu necunoscut, Șoareci și oameni etc. Dacă în acestea, dorința omului de a explora și de a se autodepăși, se bate cap în cap cu condiția socială, în nuvela Poneiul roșu avem parte de o ilustrare maiestuoasă a comuniunii omului cu natura.

Jody Tiflin, un băiat născut și crescut la poalele munților Gabilan, trăiește între propriul său vis de a trece dincolo de munți și figura paternă, foarte proeminentă și autoritară. Deși puștiul trece prin diverse episoade traumatice, el nu pare să evolueze, de aceea nu cred că este o nuvelă în care personajul se formează. Jody este un personaj static, prins între maiestuozitatea munților și mâna aspră a tatălui. Sunt patru nuvele într-una, ca să zic așa, toate avându-l protagonist pe băiatul de fermier. Decorul operelor lui Steinbeck este același: câmpuri întinse, fermierii și viața grea, animale și cai. Pe lângă toate acestea, autorul s-a dovedit a fi un bun cunoscător al tipologiei umane.

Jody este obișnuit cu munca grea la fermă, dar legătura pe care o dezvoltă cu poneiul primit în dar, Gabilan, are un impact emoțional puternic asupra lui. Puștiul vede, cu ochii lui de copil, că viața este mult mai dură, întocmai ca atitudinea autoritară a tatălui. Copilul este forțat să învețe lecții de viață, captiv fiind la poalele munților la care nu poate ajunge.

Figura paternă este prezentă în toate cele patru cărți, am putea spune că este un simbol fără de care viețile celorlalte personaje nu pot continua. Cum spuneam la început, micuța nuvelă împărțită în patru părți, este diferită de celelalte scrieri celebre ale lui Steinbeck și merită citită mai ales de cineva care nu l-a descoperit pe Steinbeck până acum.

Poți cumpăra cartea de aici.

John Ernst Steinbeck s-a născut la 27 februarie 1902 în Salinas, California. Între 1918 şi 1925 urmează, cu întreruperi, cursurile Universităţii Stanford. După ce mai multe schiţe îi sînt respinse, Steinbeck debutează în 1929 cu un roman, Cupa de aur, al cărui protagonist este piratul Henry Morgan. În 1932 publică volumul de nuvele Păşunile Raiului, inspirat din viaţa fermierilor din Valea Salinas. Un an mai tîrziu, îi apare romanul Către un zeu necunoscut, iar în 1935, Cartierul Tortilla, urmate de Bătălia (1936) şi clasicul Oameni şi şoareci (1937), ecranizat în repetate rînduri. În 1938 vede lumina tiparului volumul de nuvele Valea lungă. Pentru Fructele mîniei (1939) i se decernează Premiul Pulitzer. În următoarele două decenii publică Nopţi fără lună (1942), Strada Sardinelor (1945), Autobuzul rătăcit(1947), Perla (1947), La răsărit de Eden (1952), cartea sa cea mai îndrăgită, Joia dulce (1954), Scurta domnie a lui Pépin al IV‑lea (1957) şi Iarna vrajbei noastre (1961). În 1962, în urma unui lung periplu prin patruzeci de state americane în compania căţelului său, Charley, scrie volumul Eu şi Charley descoperim America. În acelaşi an i se decernează Premiul Nobel pentru Literatură. John Steinbeck a mai scris eseuri (America şi americanii), reportaje, scenarii de film (printre acestea numărîndu-se şi celebrul Viva Zapata). A încetat din viaţă la 20 decembrie 1968.

Domeniu: Literatură universală -> Americană
Literatură universală -> Clasici
Literatură universală -> Proză scurtă
Literatură universală -> Beletristică
Colecție: BIBLIOTECA  -> Seria de autor „John Steinbeck”
Număr pagini: 152
ISBN: 978-973-46-6428-3
Tip ediție: broșată
Format: 130×200
An apariție: 2016
Traducere: Dana Crăciun

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ruxandra A.

A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.