George Geacăr – Acumva

Poem, deci

Am mai spus că poezia contemporană nu m-a cuprins atât de tare în miezul ei, eu preferând și romanele interminabile poeziilor sau poemelor. Nu știu cum aș putea să vorbesc despre o carte de poezie/poeme, mi se pare că n-am instrumentele necesare. Titlul acumva și felul în care este considerat, , pot fi echivoce, pentru că, de fapt, e un volum de poezie în proză. Nu știu cum aș putea spune altfel.

George Geacăr n-a fost o vedetă și  ar fi putut fi încadrat lejer în mișcarea optzecistă, deși, la cum scrie, aș putea crede că în spatele acumva e un tânăr talent căruia nu i s-a acordat meritul necesar. Nici cât trăia, George Geacăr n-a fost aplaudat așa cum ar fi meritat.

acumva poate fi o frescă din viața scriitorului, amintiri și stări închise în mod ludic în scrinul negru al timpului.

George Geacăr a debutat la 44 de ani, cu volumul de versuri Întîmplări cu creierul meu (ed. Cartea Românească). Au urmat apoi, în cadrul aceleiași edituri,  volumul de poeme concert pentru coarde vocale și nervi, 2002; Marin Preda și mitul omului nou, eseu critic,  2004. În 2005, apare un alt volum de poeme intitulat eu. zise el la editura Vinea, 2005; apoi volumele de poezie zoom. gaura de vierme,  2013,  foarte foarte aproape, 2014 și acumva, 2016 (roman postum), toate acestea din urmă fiind publicate la editura Casa de pariuri literare.

Acțiunea romanului acumva  vorbește despre transformările și evoluția unui copil crescut cu comunismul la cap, abordare narativă foarte interesantă. Citind despre ceea ce i se întâmplă lui I., copil născut într-o familie săracă de țărani semianalfabeți și fascinația lui despre poveștile citite sau auzite pe uliță, m-a trimis cu gândul la Cuore de Edmondo de Amicis (citită când subsemnata era într-a III-a) și, de ce nu, cu romanul De veghe în lanul de secară al lui Salinger, I. situându-se la polul opus de Holden Caulfield.

Romanul acumva mi se pare ceva complet nou față de tot ceea ce am citit până acum din literatura română contemporană. Încă din primele pagini m-a prins și stilul lui George Geacăr e unul atât de simplu, fără metafore care să-ți ia ochii. Pe alocuri există umor, un umor din acela neaoș, de la țară și o nostalgie care plutește peste o întreagă lume desprinsă din tablouri uitate.


George Geacăr s-a născut la 3 februarie 1953 în satul Produlești, Dâmbovița.

A absolvit Facultatea de limba și literatura română din București, a locuit în Târgoviște și a fost profesor la școala Răzvad.

A frecventat cenaclurile Amfiteatru și numele poetului. A citit în cenaclul Euridice. A condus Cenaclul din Târgoviște.

Publică texte literare pe clubliterar.com (pe care l-a administrat între 2007-2009).

A debutat în Amfiteatru și Luceafărul, în ianuarie 1979. S-a stins din viață în 2015.

  • Ilustrație copertă: Ioana Geacăr
  • colecția: Roman
  • nr. pagini: 216
  • apariție: 2016
  • isbn: 978-606-8628-81-3

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.