Pentru amatorii de cărți polițiste ”altfel”, adică moderne, cu o doză foarte mare de suspans, mister și o acțiune care se petrece pe una dintre insulele Shetland (arhipeleag din nord-estul Scoției), recomand romanul Negru de corb.
Deși nu aș fi crezut că există cineva la fel de bun care să scrie un roman polițist la fel de bun ca un roman din genul nordic noir, Ann Cleeves a reușit să creeze aceeași atmosferă apăsătoare și personaje pe măsură. Scriitoarea a avut cum să se inspire pentru crearea seriei Shetland, vizitând majoritatea locurilor care apar în cărțile sale. E un thriller psihologic care trasează o acțiune aparent destul de simplă: în ajunul Anului Nou, are loc o crimă, iar ancheta e foarte anevoioasă, deoarece locuitorii insulei nu acceptă indivizii care nu fac parte din comunitatea lor. Dincolo de acest scenariu, descoperim o ură ascunsă, clocotindă a locuitorilor insulei, o mamă care face pe detectivul alături de cel care anchetează cazul și alte ițe încurcate care îl așteaptă pe cititor.
Fiecare personaj este unul construit riguros, iar descrierile sunt demne de un talentat fotograf. Romanul Negru de corb e primul roman care face parte din seria Shetland și deschide astfel ”drumul” acțiunii din următoarele trei părți. Ann Cleeves a primit premiul Duncan Laurie Dagger Award, pentru cel mai bun roman al anului 2006, un premiu de 20.000 de lire sterline (premiul cu cea mai mare valoare din lume acordat pentru Crime Fiction). Autoarea este celebră și pentru cealaltă serie a sa: Vera Stanhope. Această serie are şi ea cinci romane, ultimul apărut în 2012 cu titlul The Glass House, dar este deja ecranizată de televiziunea britanică ITV şi difuzată în întreaga lume.
Romanul Negru de corb al Annei Cleeves este un roman care reușește să te introducă în acel colț de lume, să te captiveze în asemenea fel încât ai impresia că vezi 3D dincolo de rândurile paginilor.
Ann Cleeves este considerată noua Agatha Christie a literaturii britanice. S-a născut în 1954 și a copilărit în partea de vest a Angliei, în Herefordshire și apoi în North Devon. După ce a renunțat la facultate, a avut o serie de job-uri ocazionale dintre cele mai diverse: asistent social pentru copii, bucătar la un centru de observare a păsărilor, ajutor de salvamar și ofițer pentru eliberarea condiționată. S-a căsătorit cu Tim Cleeves, un cunoscut ornitolog și, când acesta a primit un post pe micuța insulă Hilbre, aflată în estuarul Dee, unde ei doi erau singurii locuitori, s-a apucat de scris. Au urmat mai multe romane (peste douăzeci), publicate începând cu 1986, care au fost traduse în peste 20 de limbi până în prezent.
Cele două serii de succes ale lui Ann Cleeves au fost transpuse în două seriale TV realizate de ITV (după cărțile care o au drept protagonistă pe Vera Stanhope) și respectiv BBC (după volumele din seria Shetland). Serialul Vera a fost deja difuzat în peste 30 de țări, printre care Australia, S.U.A., Germania, Cehia, Polonia, Japonia, Canada, Suedia etc. În 2006 Ann Cleeves a primit premiul Duncan Lawrie Dagger, acordat de către Crime Writers’ Association (CWA) pentru volumul Negru de corb (Raven Black), primul din seria Shetland. În 2015, la Crime Scene Press au mai apărut în limba română un roman din seria Vera Stanhope, Secretele din Strada Portului (Harbour Street), iar din seria Shetland în 2016 – Oase roșii (Red Bones) și în 2017 – Negru de corb (Raven Black). Tot în 2017, Ann Cleeves a fost distinsă cu Premiul Diamond Dagger pentru întreaga carieră, acordat de aceeași Crime Writers’ Association.
ISBN | 978-606-94295-4-9 |
---|---|
Număr de pagini | 336 |
Format | trade paperback cu supracopertă, 14 x 20,5 cm |
Anul apariției | 2017 |
Traducător | Raluca Ștefan |
Titlu original | Raven Black |