LEONOR LEAL – Recital de dans flamenco la TNB

Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti organizeazã, în colaborare cu Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”, marţi, 10 octombrie, ora 20:00, la a T.N.B., spectacolul „Leonor Leal – Recital de dans flamenco”.

Spectacolul de dans flamenco o are ca protagonistă pe dansatoarea Leonor Leal, aflatã pentru a doua oarã în România, care va fi acompaniată de trei muzicieni de înalt nivel: Alfredo Lagos (chitară), Antonio Moreno (percuție) și David Lagos (voce).

Piese ale unor artiști precum Antonia Mercé la Argentina, Vicente Escudero, Carmen Amaya, Antonio el Bailarín sau Mario Maya sunt reinterpretate de Leonor Leal pentru a crea o nouã viziune și pentru a propune o nouă poveste în alt corp. O reflecție asupra moștenirii culturale, a transmiterii de cunoștințe și a practicii artistice.

Un laborator de compoziție prin amintiri, arhive și chiar prin lipsă. O propunere esențială pentru a ne aminti că, pentru dans, corpul este, în sine, un document inevitabil prezent și contemporan.

Leonor Leal a studiat dans clasic şi spaniol si a fãcut, cu timpul, trecerea cãtre flamenco, fiind solicitatã sã danseze în companii de renume precum cele ale maeştrilor, Antonio “El Pipa”, Andrés Marín, Javier Barón sau Cristina Hoyos, printre alţii.
Cu timpul, pasiunea pentru dansul flamenco şi constanta sa formare în acest gen de dans a facut ca numele ei sã aparã alãturi de cel al unor mari artişti precum Joaquín Grilo, Antonio Canales, Rafael Campallo, Alejandro Granados, pianiştii Mie Matsumura, Dorantes, Rosa Torres Pardo sau  Camerata Flamenco Proyect, chitaristul José Antonio Ruíz sau  Rafael Bonavita (chitarã barocã). Premiera primului sau spectacol solo,“Leoleolé”, are loc în 2008 în cadrul Festivalului de la Jerez, unde a fost extrem de bine receptata de critica de flamenco atât naţionalã, cât şi internaţionalã. Începând din 2008, îmbinã munca de profesor de dans cu cea de solistã şi creatoare a propriilor coregrafii. În 2011, obţine, cu cel de-al doilea spectacol,  “eLe eLe” , premiul Pentru cel Mai Bun Artist – Revelaţie în cadrul Festivalului de la Jerez, un spectacol cu care în anul urmator are turnee în Europa. Tot în 2012 are premiera spectacolul „ “Mosaicos” în renumitul Teatru Cánovas din Málaga şi începe turnee cu acest spectacol în Franţa (Paris), Emiratele Arabe, Marea Britanie, Liban, Egipt, Iordania.

Alfredo Lagos, chitarist şi concertist de flamenco, este un artist cu un registru muzical foarte larg, considerat de mulţi critici drept un artist complet. Viziunea sa chitaristică îmbină sensibilitatea, creativitatea şi tehnica. Scriitorul  J.M. Caballero Bonald, un exeget al flamenco, scriitor distins cu prestigiosul premiu literar „Cervantes”,  îl descria astfel: „denotă o sensibilitate şi o tehnică cu adevărat admirabile. În el se împletesc perfect şcoala de flamenco din Jerez cu tendinţele cele mai avangandiste ale interpretării instrumentului naţional…”. Începe prin a interpreta muzicã pentru dans şi este cãutat de cele mai importante nume ale acestei arte. Primul îl realizeazã la vârsta de 18 ani în Japonia, alãturi de Sara Baras şi Joaquín Grilo. A fost premiat cu distincţii de prestigiu precum „Chitarist – Revelaţie” sau „Cel mai bun chitarist” la premiile „Flamenco Astăzi” acordate de critica specializată.

Antonio Moreno este un muzician eclectic şi versatil, influenţat de tradiţia culturalã a oraşului sãu natal, Utrera (Sevilla), un adevãrat reper geografic pentru genul flamenco. Creeazã un nou stil de interpretare care îmbinã tradiţia acestei arte cu o solidã pregãtire în muzica clasicã europeanã. Absolvent al Conservatorului Superior de Muzicã de la Sevilla, îşi începe activitatea ca membu al Orchestrei de Tineret din Andalucía şi al Orchestrei „Tineri ai Mediteranei”. În prezent este profesor de percuţie la Conservatorul Superior de Muzicã din Badajoz, având un doctorat la Universitatea din Sevilla cu lucrarea „Percuţia în Flamenco: Modele de interpretare şi analizã muzicologicã”. Interpreteazã lucrãri ale unor compozitori precum José Ignacio de la Peña, Novel Samano, Mauricio Sotelo.

 

David Lagos s-a nãscut în sânul unei familii de muzicieni, şi-a însuşit încă din primii ani tehnica vocală denumita „cante de atrás”. A participat la turnee în Japonia alături de compania de muzică şi dans a lui Carmen Mota, iar împreună cu compania Luisillo a străbătut China şi Rusia urmând ca mai apoi să susţină concerte în Europa şi America alături de Cristina Hoyos. A colaborat cu voci însemnate ale flamecoului  afirmându-se ca solist în cadrul Bienalei de la Sevilla din 2002 unde a şi primit premiul criticii la categoria „Artist revelaţie”. Discul său de debut „Oglinda în care mă privesc” a apărut în 2009 şi a fost premiat cu distincţia Premiul Flamenco Astăzi al Criticii. În 2014 şi-a consolidat cariera de solist fiindu-i oferit premiul „Cante de las Minasr” în cadrul prestigiosului festival de gen din Murcia. Triumful său artistic constă în îmbinarea „apoteotică” a patru modalităţi de cânt: alegrías, seguiriyas, malagueñas şi cartageneras. David Lagos şi-a prezentat în premieră ultima operă „Clasic Personal” la festivalul din Jerez din 2016 însoţit de dansatoarea Belén Maya şi de chitariştii Manolo Franco şi Emilio Caracafé.

Organizatori: Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti

Colaboratori: Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti

Sponsori: ASEMER, AZVI, CIALT, COMSA, COPISA, EPTISA, GARANTIBANK, HAPPYTOUR, IMOTECA, INDRA, REPSOL, ROCA.

Biletele pot fi achiziţionate online sau de la Agenţia de Bilete a Teatrului Naţional  “I.L. Caragiale” (Bd. Nicolae Bălcescu, nr. 2), luni (10:00 – 16:00) şi marţi – duminicã (10:00 – 19:00).

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.