„Înainte să te cunosc”, o poveste „dulce-amăruie” despre dragoste și despre viață

Înainte să te cunosc” () este prima parte a sequel-ului „După ce te-am pierdut” (After you), a autoarei engleze . Cartea, apărută în 2012, cu trei ani înaintea părții secunde, tratează povestea de deloc convențională dintre Lou și Will, două personaje care nu ar putea avea mai puține lucruri în comun.

Lou Clark și Will Traynor își vor schimba viețile definitiv unul altuia, într-o poveste de dragoste ”dulce-amăruie”, așa cum a caracterizat-o Daily Mail. Povestea invită la deșteptare și la trăirea vieții, cu toate oportunitățile nebănuite pe care ni le oferă aceasta. Will a suferit un accident de motocicletă care îl lasă paralizat de la gât în jos. În viața lui apare atunci Louise, care și-a pierdut recent locul de muncă și care este dispusă să-și schimbe modul în care privește viața. Și, totodată, să i-l schimbe și lui William.

Frumosul fost aventurier ajuns acum imobilizat complet este apatic, nepoliticos și pretențios. Lou este caraghioasă, volubilă, jovială și ceea ce s-ar numi ”o fată simplă”. El crede că mai are o singură putere rămasă: cea de a-și sfârși viața, prin eutanasiere. Will crede că nu mai are niciun viitor, spre deosebire de Lou. Ea crede că el mai are multe de oferit și, de aceea, decide să-l învețe să se reconcilieze cu noua sa situație. Louise născocește tot felul de planuri prin care să-l facă părtaș pe Will la viitorul ei, pentru a-și retrezi interesul pentru propriul său viitor.

Jojo Moyes a mărturisit că a fost inspirată în scrierea acestei cărți de două cazuri reale: cel al unei rude apropiate, care avea nevoie de asistență 24 de ore din 24, respectiv cel al unui fost sportiv ajuns imobilizat de la gât în jos care le-a cerut părinților să-l ajute să fie eutanasiat, neputându-se împăca deloc cu noua sa condiție, caz pe care autoarea susține că l-a văzut la televizor.

Povestea se învârte în jurul celor doi, într-un univers de linii concentrice. Fiecare își îndeplinește rolul. Poate că e puțin stereotipică și telenovelistică povestea tânărului de bani gata, cu părinți bogați, dar reci, și a fetei sărace, care se întâlnesc și inițiază o poveste de neconvențională.

Dincolo de planul romantic, poate mai important se desfășoară un al doilea plan, al dilemei morale. Ce faci atunci când viața îți ia și ultima picătură din dorința de a trăi, dar apare acel fir de ață nesperat: dragostea.  Și ambele planuri converg spre un final în aceeași măsură așteptat și totuși imprevizibil.


An aparitie: 2016
Autor:
Traducător:
Data apariţiei: Iunie 2016
Editura: Litera
Gen: Beletristica
Nr. pagini: 416


Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ad Vertorial

Ad Vertorial
Scrie incognito recenzii de cărți, promovează cititul și recomandă achiziția de carte.