Ziua Literaturii Norvegiene cu Karl Ove Knausgård în prim-plan

Ieri, 17 mai, s-a sărbătorit Ziua Națională a Norvegiei. Editura s-a gândit s-o proclame ca fiind și în incinta Bibliotecii Metropolitane București. Inițial, evenimentul trebuia să se desfășoare afară, dar cum vremea a fost potrivnică, ne-am baricadat în spatele ușilor masive din lemn. „Sărbătoritul” zilei a fost scriitorul norvegian Karl Ove Knausgård

lupta_mea_1_poza_1_1Primul volum din cele șase a seriei Lupta mea (Min Kamp în original), intitulat Moartea unui tată, a fost tradus în România pe 28 septembrie 2016. Pe 11 martie 2016 a apărut și cel de-al doilea, Un bărbat îndrăgostit. Le puteți comanda pe ambele de pe site-ul editurii Literacl21_lupta_mea_2_de_karl_ove_knausgard

Scriitorul norvegian a vândut în țara sa de origine 450.000 de exemplare. Presupun că cifrele cresc o dată ce țările Europei îl traduc în alte limbi. Vor fi traduse și următoarele patru volume, cât mai repede sperăm noi.

Cititorii au avut ocazia să răsfoiască în încinta bibliotecii cele două volume ale lui Knausgård, să coloreze cărți de colorat pentru adulți și să urmărească interviul faimos luat de Michael Moynihan (VICE S.U.A.) lui Knausgård. Îl poți urmări aici. Sigur, nu e singurul interviu fain pe care îl poți urmări, dar e, poate, cel mai sugestiv, ilustrând cât de simplu și modest poate fi Knausgård, în ciuda celebrității care i-a bătut la ușă peste noapte.

Karl Ove Knausgård (1968) a debutat în 1998 cu romanul Out of the world (Ute av verden) la editura norvegiană Tiden Norsk Forlag, roman care a primit premiul Norwegian Critics Prize for Literature. Cea de-a doua carte a apărut în 2004, intitulată ca  A Time for Everything (En tid for alt) și a fost nominalizată la Nordic Council’s Literature Prize și  IMPAC Dublin Literary Award.

knausgard.imdb_

Spre seară, mai precis în jurul orei 18.30, Laura Câlțea a moderat Clubul de Carte , tot în incinta Bibliotecii Metropolitane București. S-a discutat ca între prieteni despreKnausgård și despre stilul literar adoptat de acesta, despre diferențele culturale dintre România și și despre o mulțime de lucruri interesante. Vă recomand Clubul de Carte Litera dacă aveți chef de discuții pe marginea lecturilor.

PS20

Primele două volume ale lui Karl Ove Knausgård urmează a fi recenzate săptămâna viitoare de către subsemnata.

Partenerii evenimentului au fost și Ambasada Norvegiei.

surse foto: 1, 2,3, 4

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. E pozar amator și scrie fie poezie, fie proză. N-a publicat nimic deocamdată. Muzica rock e a doua lume în care se refugiază. Prima o reprezintă cărțile.