Ziua Literaturii Norvegiene cu Karl Ove Knausgård în prim-plan

Ieri, 17 mai, s-a sărbătorit Ziua Națională a Norvegiei. Editura Litera s-a gândit s-o proclame ca fiind și Ziua Literaturii Norvegiene în incinta Bibliotecii Metropolitane București. Inițial, evenimentul trebuia să se desfășoare afară, dar cum vremea a fost potrivnică, ne-am baricadat în spatele ușilor masive din lemn. „Sărbătoritul” zilei a fost scriitorul norvegian Karl Ove Knausgård

lupta_mea_1_poza_1_1Primul volum din cele șase a seriei Lupta mea (Min Kamp în original), intitulat Moartea unui tată, a fost tradus în România pe 28 septembrie 2016. Pe 11 martie 2016 a apărut și cel de-al doilea, Un bărbat îndrăgostit. Le puteți comanda pe ambele de pe site-ul editurii Literacl21_lupta_mea_2_de_karl_ove_knausgard

Scriitorul norvegian a vândut în țara sa de origine 450.000 de exemplare. Presupun că cifrele cresc o dată ce țările Europei îl traduc în alte limbi. Vor fi traduse și următoarele patru volume, cât mai repede sperăm noi.

Cititorii au avut ocazia să răsfoiască în încinta bibliotecii cele două volume ale lui Knausgård, să coloreze cărți de colorat pentru adulți și să urmărească interviul faimos luat de Michael Moynihan (VICE S.U.A.) lui Knausgård. Îl poți urmări aici. Sigur, nu e singurul interviu fain pe care îl poți urmări, dar e, poate, cel mai sugestiv, ilustrând cât de simplu și modest poate fi Knausgård, în ciuda celebrității care i-a bătut la ușă peste noapte.

Karl Ove Knausgård (1968) a debutat în 1998 cu romanul Out of the world (Ute av verden) la editura norvegiană Tiden Norsk Forlag, roman care a primit premiul Norwegian Critics Prize for Literature. Cea de-a doua carte a apărut în 2004, intitulată ca  A Time for Everything (En tid for alt) și a fost nominalizată la Nordic Council’s Literature Prize și  IMPAC Dublin Literary Award.

knausgard.imdb_

Spre seară, mai precis în jurul orei 18.30, Laura Câlțea a moderat Clubul de Carte Litera, tot în incinta Bibliotecii Metropolitane București. S-a discutat ca între prieteni despreKnausgård și despre stilul literar adoptat de acesta, despre diferențele culturale dintre România și Norvegia și despre o mulțime de lucruri interesante. Vă recomand Clubul de Carte Litera dacă aveți chef de discuții pe marginea lecturilor.

PS20

Primele două volume ale lui Karl Ove Knausgård urmează a fi recenzate săptămâna viitoare de către subsemnata.

Partenerii evenimentului au fost Biblioteca Metropolitană București și Ambasada Norvegiei.

surse foto: 1, 2,3, 4

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 5.020 de abonați.

Autor articol: Ruxandra A.

A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.