Sam Savage – Firmin. Aventurile unei vieți subterane

firmin-aventurile-unei-vieti-subterane_1_fullsize

La relectură, Firmin. Aventurile unei vieți subterane, de , mi s-a părut o carte chiar mai atrăgătoare și mai bună decât mi-a aminteam, iar în amintirea mea era foarte bună. Am îndemnat pe toată lumea să o citească acum câțiva ani și în continuare voi face asta, acum că am recitit-o. Știam deja că povestea șobolanului bibliofil, care începe prin a mânca bucăți din cărți, spre a ajunge apoi să le citească, este deosebită, dar cunoscând în mare parte acțiunea am putut să mă concentrez pe alte părți ale textului și să descopăr intertexte, legături, aluzii și ironii. însuși e un scriitor interesant: om cu Doctorat în Filozofie, ajunge, sau preferă, să își câștige existența reparând biciclete, fiind tâmplar, pescar, tipograf, având în general joburi care de care mai departe de lumea ideilor, dar nu a renunțat la scris niciodată.

A debutat cu acest roman la 64 de ani și din paginile cărții reiese că anii vieții lui au fost plini de lecturi. Romanul este unul extrem de doct, scris de un bun cunoscător al literaturii universale. Aproape la fiecare pagină există o trimitere directă la un autor sau la o carte, și nu de puține ori putem recunoaște trimiteri mai mult sau mai puțin vizibile la scene de prin cărți celebre. Romanul acesta s-a născut din lecturile autorului și din povestea vieții sale și cred că i-a atribuit lui multe trăsăturile sale. e el însuși un șoricel de bibliotecă.

Ar fi o greșeală ca cineva să creadă că este doar o carte despre un șobolan, fiindcă e mult mai mult decât atât. În primul rând, Firmin este un roman despre dragostea de cărți sau, cum ar zice Miron Costin: „nu este alta mai frumoasă și mai de folos zăbavă decât cetitul cărților…”. Lui Firmin îi place să citească și cititul îi schimbă viața, cititul înlocuiește viața uneori. Pentru el, cărțile sunt cu C și unii scriitori sunt cu S. Nicio altă îndeletnicire nu i se pare mai de seamă decât cititul și faptul că e un animal nu îl împiedică să fie un adevărat devorator de cărți. Născut al treisprezecelea dintr-o mamă cam bețivă, dar blândă și bună, într-o librărie, pe un pat de confetti făcut din pagini rupte din Finnegns Wake, de James Joyce, Firmin este diferit de ceilalți. Mai mic, mai pricăjit, dar mai inteligent, el reușește că intre și să iasă din tot felul de belele care de care mai amuzante sau din contră, mai triste. El află destul de curând că lumea este un loc periculos și violent, iar un visător cu capul în nori nu poate supraviețui ușor.

La un anumit nivel, Firmin este prototipul celui care intră cu nasul în cărți atât de tare încât dă cu capul de tocul ușii și nici nu îl vede pe cel de jos decât după ce se împiedică de el. Făuritor de vise livrești, crescut cu cărți de literatură, Firmin confundă deseori realitatea cu ficțiunea și nu își dă seama dacă, de exemplu, Oliver Twist a fost aievea om sau e doar un personaj dintr-o carte. Cele două lumi, reală și ficțională, se întretaie și odată ce mama îi părăsește, după ce i-a învățat să vâneze și să aibă grijă de ei, Firmin și frații lui își iau viața în propriile gheare, iar el hotărăște să rămână în librărie fiindcă îl îndrăgește enorm pe Norman, proprietarul Pembroke Books și fantazează că vor deveni prieteni, lucru care inițial nu se întâmplă, fiindcă între șobolani și oameni nu prea există prietenie, chiar dacă rozătorul este unul deosebit.

Doar că Norman are și un prieten, Jerry, un scriitor fără succes, care îl salvează pe Firmin la un moment dat de un baston ucigaș și îl ia sub grija lui.images Jerry  speă să dea lovitura cu roman despre un șobolan cu blană și Firmin rămâne trăsnit, fiindcă nu își putea imagina un roman scris despre rasa lui. Ideea îl emoționează și ajunge să îl îndrăgească și pe Jerry. Așa că, în al doilea rând, Firmin. este un roman al prieteniei neobișnuite și care trece peste limitele impuse de rasă. Împreună merg prin viață și se descurcă chiar și când librăria începe să aibă probleme, iar Firmin însuși trebuie să se descurce și să își facă rost de hrană.

Dar Sam Savage a știut cum să îmbine tristețile cu bucuriile și cum să alterneze episoadele în așa fel încât odată ce ai luat cartea în mână să nu o mai lași jos până ce nu o termini. Și nici nu mă mir că a fost un bestseller și că în continuare este citită, fiindcă romanul este scris foarte bine, cu mult umor, povestea emoționează, personajele atrag, te poți identifica inclusiv cu Firmin, și cărui cititor pasionat nu-i place să citească despre cărți și despre oamenii care le citesc sau le scriu? Lectura și prietenie, iată rețeta succesului, atunci când autorul știe să le împletească într-o poveste cu șobolani și oameni uniți printr-o pasiune comună.

Tiltu: Firmin. Aventurile unei vieti subterane
Autor: Sam Savage
Traducere din limba engleza si note de:
Editura: Polirom
Colecția: +
An apariție: 2014

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Ion-Valentin Ceaușescu
Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, este redactor-editor SB. Ion-Valentin Ceaușescu este coordonator „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv, în cadrul FILIT Iași). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.