Ralph Bakshi și animația underground. Partea I

Cine nu a auzit vreodată despre chestii care se întâmplă în întuneric, chestii ascunse, la care nu poți ajunge oricum, fiindcă drumul este plin de piedici și nu pentru cei slabi de inimă ?Cine nu a auzit vreodată de lucruri dulci și periculoase, design-uri demonice și idei pe care îndrăznești cel mult să le șoptești ?

Eu am auzit de toate acestea și le-am descoperit pe toate în spatele acestui nume: este un tip care a făcut de capul lui istorie și legendă deopotrivă, fiindcă nimeni altcineva nu a avut curajul să o facă.

Născut chiar înainte de al Doilea Război Mondial și crescut în ghetourile Washington-ului segregat (la un moment dat, el era unicul copil alb în întreaga școală), micul Bakshi avea o înclinație aparte pentru benzi desenate, pe care uneori le fura, iar alteori le căuta pe fundul tomberoanelor de gunoi.

La vârsta de 15 ani a descoperit pe un raft al bibliotecii publice un exemplar din cartea „Complete Guide to Cartooning” a deja legendarului Gene Byrnes, a furat-o și a învățat-o pe de rost. Știa că voia să devină un desenator.

Dar viața din ghetouri era prea plină de tentații pentru un copil nesupravegheat și, în scurt timp, Bakshi a ajuns în fața directorului școlii. Prins fumând și bătându-se, precum și având un renume că nu era prea mare prieten al cărților, Bakshi a fost transferat la Școala de Arte Industriale, din Manhattan, de unde a ieșit cu un premiu acordat pentru desen.

Multe dintre influențele vizuale și atmosferice din filmele și desenele lui Bakshi își au originea în străzile rău-famate ale cartierelor în care acesta a crescut și a muncit, iar personajele lui, colorate și întunecate deopotrivă … ei bine, nu e greu să ți le imaginezi făcând parte din același mediu.

De ce este important să știm cine este și ce a făcut Ralph Baksi ?

Mă pot gândi la câteva motive urgent.

  1. A dar naștere și a dezvoltat de unul singur o industrie întreagă: cea a filmelor animate cu subiecte adulte (da, primul film animat „X-rated” a fost realizat de Ralph Bakshi)
  2. A influențat prin filmele sale și felul de scrie poveștile un număr atât de mare de artiști din domeniul cinematografiei, încât lista ar ocupa câteva pagini foarte lungi.
  3. Patru din cele nouă filme ale sale se află pe lista celor mai bune filme de ale tuturor timpurilor, iar asta, pentru un regizor independent care înota împotriva curentului într-o societate unde preferate erau doar prințesele și finalurile fericite, este mai mult decât putea oricine să prevadă că s-ar fi putut întâmpla.

Recunosc, am aflat despre Ralph Bakshi dintr-o pură întâmplare și nu trece zi să nu mă gândesc cât de stearpă mi-ar fi fost viața astăzi dacă aș fi făcut altă alegere în ziua aceea. Pentru că Ralph Bakshi este poetul genial și murdar al niciunei generații. El există în toate timpurile, iar filmele lui (despre care vom vorbi pe larg, foarte larg, începând cu săptămâna viitoare) au modelat încet, dar sigur, felul în care spunem astăzi lucrurilor pe nume.

Cover photo source, aici.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Cosmin Leucuța

Cosmin Leucuța
este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest, Timișoara. Romanul său de debut, „Laptele negru al mamei” publicat la Editura Adenium în 2013 este primul din trilogia „Trei Culori: Negru”. În 2017 publică o culegere de proze scurte „Numele altora” la Casa de pariuri literare. S-a alăturat Concursului IDC ca membru al juriului în 2014 și din 2015 devine Ambasador SemneBune.