Primul dicţionar ce inventariază cuvintele similare din română şi cehă

  • „Dicţionarul este, în momentul de faţă, prima publicaţie de acest gen.” (František Zachoval, directorul Centrului Ceh Bucureşti)
  • Volumul, apărut la Curtea Veche Publishing, include aproximativ 600 de intrări, cuvinte din vocabularul actual care se pronunță la fel în cele două limbi
  • În dicţionar veţi găsi, de asemenea, cuvinte intrate în limba cehă din limba română.” (Autoarele)
  • Cartea se adresează publicului larg, dar și specialiștilor interesați de limba și cultura cehă. Volumul reprezintă o continuare a proiectului „Cartea Cehă” de la Curtea Veche Publishing, menit să promoveze cultura cehă în spaţiul românesc
  • Evenimentul de lansare are loc joi, 31 martie, începând cu ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona
  • Detalii, pe http://www.czech-it.ro/ & http://www.curteaveche.ro/

Centrul Ceh şi Curtea Veche Publishing vă invită joi, 31 martie, începând cu ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona, la lansarea volumului Dicționar român-ceh de cuvinte similare, semnat de boemistele Petra Adámková şi Jiřina Vyorálková.

Alături de autoare, la vor lua parte: Grigore Arsene, director Curtea Veche Publishing, pr.univ.dr. Anca Irina Ionescu, traducătoare, Doina Jela, scriitoare şi dr. Gelu Angheluţă.

cuvinte similare

Dicționarul român-ceh de cuvinte similare este prima publicație dedicată cuvintelor care se pronunță la fel în cele două limbi.

Scopul său este de a face cunoscut cititorului cuvintele care au același sens în ambele limbi, precum și cuvintele cu sens diferit care pot fi un prieten fals pentru vorbitorii de limba română. Dicționarul este împărțit în capitole ușor de urmărit, organizate în funcție de originea cuvintelor și de asemănarea sau diferența semantică. Publicația se adresează publicului larg, dar și specialiștilor interesați de limba și cultura cehă, reprezentând o continuare a proiectului „Cartea Cehă”, iniţiat de Curtea Veche Publishing în anul 2013.

„Dicţionarul este, în momentul de faţă, prima publicaţie de acest gen. Suntem convinşi că această publicaţie poate ajuta la depăşirea primelor obstacole care apar la contactul cu o limbă mai puţin cunoscută pentru publicul român, cum este limba cehă, deoarece vocabularul nostru cuprinde, în general, cuvinte preluate din mediul slav.” (František Zachoval, directorul Centrului Ceh Bucureşti)

„Privind atent şi limba cehă, se poate observa că în cele două limbi există multe cuvinte asemănătoare. Majoritatea acestora sunt de origine slavă şi au ajuns în prin influenţa limbilor slave vecine, ca sârba, croata, bulgara, ucraineana sau chiar prin intermediul limbii maghiare. Termenii din domeniul vieţii bisericeşti au ajuns în vocabularul limbii române din slavona bisericească. Pe deasupra, în limbile română şi cehă există o serie de cuvinte preluate din alte limbi sau a căror origine este necunoscută şi care sună asemănător în ambele limbi. Nu am inclus cuvintele prezente şi în alte limbi (internaţionalisme), cuvintele folosite într-un spaţiu limitat (regionalisme, dialectisme), cuvinte specializate (terminologie), expresii sociale sau specifice unei profesii (slang, argou, jargon), denumirile unor realităţi dispărute (termeni istorici) ori cuvintele învechite (arhaisme). Am păstrat doar câteva dintre acestea. Cu toate acestea, am selectat aproape 600 de cuvinte din vocabularul actual. Cele mai multe şi-au păstrat sensul iniţial. În dicţionar veţi găsi, de asemenea, cuvinte intrate în limba cehă din limba română.” (Autoarele)

Despre autoare:

Petra Adámková este absolventă de cehă şi spaniolă şi fost cercetător al Facultăţii de Filosofie a Universitatii Palacký din Olomouc; în prezent, este lector de limba cehă la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti şi lector de cehă pentru străini la Centrul Ceh Bucureşti.

Jiřina Vyorálková este absolventă de română şi cehă a Facultăţii de Filosofie a Universitatii Caroline din Praga, traducătoare din limba română; în prezent, lucrează la Centrul Ceh Bucureşti.

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.