Ofelia Prodan despre cel mai nou volum de poezie, Şarpele din inima mea, la Bucureşti

Joi, 18 februarie, de la ora 18:00, la Librăria Open Art din Bucureşti (Str. Pitar Moş nr. 12, Sector 1), va avea loc lansarea celui mai nou volum de poezie semnat de , Şarpele din inima mea, apărut recent la , disponibil în curînd şi în ediţie digitală.

Alături de autoare, vor lua cuvîntul şi .

cunoaşte vechea legendă orientală care spune că la fiecare intersecţie dintr-un oraș părăsit se strîng demonii și îl așteaptă pe călătorul străin care se încumetă să treacă pe acolo, pentru a-i tulbura minţile. Din fiecare pagină a Șarpelui din inima mea se iveşte o nouă faţă a celui care te ispitește și te conduce printre demonii din carte, încît nu știi prea bine dacă te vei rătăci sau vei ajunge în final la o destinaţie. Ajungi, dar nu mai ești tu!

„Am vrut şi n-am vrut să scriu Şarpele din inima mea. Fiecare poem a fost ca o incizie în craniu, dezvelind o parte bolnavă din creier. Nebunia îmi dădea lacomă tîrcoale în fiecare noapte şi, terifiată, spuneam «Stop!». Şi totuşi, continuam, cu o luciditate sinucigaşă, a doua zi, sfidînd orice. Trebuie scrisă cartea aceasta, îmi şoptea perfid vocea interioară. Am scris-o şi în final am zis: «Şarpele din inima mea îmi codifică o parte din viaţă şi e foarte bine aşa!».” (Ofelia Prodan)

„În lirica Ofeliei Prodan, Şarpele din inima mea face saltul dinspre luciditatea dusă la extrem din No exit către reveria fascinantă a sfîrşitului; un sfîrşit pe care autoarea nu-l înţelege ca pe o lespede trîntită peste mormîntul proaspăt, ci ca pe un prilej neaşteptat de analiză a ultimilor paşi dinaintea marelui final. Ipostazele declinului se succedă cu rapiditate în nişte episoade epice cu o incredibilă forţă imagistică. Efectul de suspans e garantat: în acest nevinovat şotron jucat cu moartea, singura certitudine lăsată cititorului este că, pentru Ofelia Prodan, graniţa dintre viaţă şi poezie a fost de mult – şi definitiv – desfiinţată.” ()

Ofelia Prodan este autoarea mai multor cărţi de poezie, printre care Elefantul din patul meu (2007; Premiul pentru debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, 2008; nominalizare la Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Prima, 2008), Ulise şi jocul de şah (2011), Călăuza (2012; Premiul Naţional „Ion Minulescu”, 2013), No exit (2015; Premiul Naţional „George Coşbuc”, decernat în cadrul festivalului cu acelaşi nume, 2015). Este laureată a Concursului internaţional de poezie şi proză „Napoli Cultural Classic”, ediţia a VIII-a, 2013, cîştigînd Premiul I la secţiunea „Poesia in lingua straniera”.

A fost inclusă, alături de poeţi precum Nina Cassian, Nichita Stănescu, Ana Blandiana, Nora Iuga, Ion Mureşan, Mircea Cărtărescu, în antologia belgiană Voor de prijs van mijn mond (ediţie îngrijită de Jan H. Mysjkin, Poëziecentrum, Gent, 2013), ce cuprinde 12 poeţi români ai ultimilor 60 de ani. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN Club România.

Afis_sarpele_din_inima_web

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.