Neaoş şi pestriţ. „Simboluri deturnate” de Eugen Pohonțu

pohontu eugenPrima explicitare a deturnărilor întreprinse de Eugen Pohonţu o face Angela Mamier-Nache, care ne arată că ne aşteaptă „o poezie care refuză efecte retorice exagerate, exprimă sentimente rafinate, iar tonul este preponderent reflexiv”. Simboluri deturnate (Rovimed Publishers, 2014) ar mai fi impregnată de mituri şi divinaţii, totul ambalat în formule concentrate. Ca să nu ne demoleze încrederea în sinea noastră cititorială, autorul a combinat textele cu ilustraţiile germinative, în tonuri ocru-negru ale pictorului Racz Arpad.

În mod ciudăţel, volumul debutează cu câteva poeme traduse în engleză, după care se neaoşizează complet. Eugen Pohonţu e un poet cu posibilităţi, nu glumă! Dispune de o imaginaţie învolburată, turbionară şi e capabil chiar să ţină în frâu abstracţiuni înfricoşătoare:

„căutăm mereu lucruri iremediabil pierdute

cu speranţa orbului, fără de speranţă

dar mereu maculate de trecerile prin noi”

(un fel de curgere prin mine însumi)

Apoi schimbă şi maniera cu lejeritatea unui Pessoa: strânge măsurile, variază ritmurile, rimele, precum şi etalează un vocabular îmbielşugat:

„doar ploile-ncruzesc pământul

de ieri,

sau de astăzi,

sau de când va fi să fie,

sunt”

(de jale)

Fibra de poet peisagist abstract îi permite conturarea de tablouri cu multiple subtonuri şi cu aparenţă de colaj:

„oglinzile şi-au aruncat portretele le-au scurs

rămânând personajele triste şi veşnice

cu orgollii obscene lustruite de vreme

prizoniere decrepite între ramele roase de timp

de carii ca într-un scrijelit peisaj irlandez

cu o mare nici neagră nici răsfrântă de ţărm”

(Irish passage, portret cu natură moartă) 

Individ viu şi iubitor de variaţie, nu doar de variaţii pe aceeaşi temă, în sistem postmodern, poetul scapără neaoşisme mai curând prozodice decât lexicale:

„Deci mâine mă voi naşte

cordând viori de lut,

ce-ngână şoapte sparte

din struna de-nceput”

(Text neaoş)

O fi el volumul pestriţ, dar include suficientă profunzime şi sensibilitate; şi poate chiar împrestriţarea îl face atractiv cititorului. Mai ales că într-adevăr vieţuim în epoca simbolurilor deturnate spre manipulare.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Felix Nicolau

Prozator, critic literar, poet, eseist. Universitar. Scrie și citește. Scrie despre ce citește. Produce, moderează și prezintă evenimente culturale. Scrie rar pe SB.