„În punctul lui rebbe G.” de Dan Alexe înainte și după Gaudeamus

in-punctul-lui-rebbe-g_egoproza-aPublicată de curând la Polirom, În punctul lui rebbe G. este o carte-concept pe care am citit-o în forma finisată de autor, în manuscris. Cu o plăcere de deflorator, mi-am dat cu părerea și asupra copertei, ce și cum să ilustreze.  Cine îl cunoaște pe , dincolo de abuzul său de stilistică lingvistică de pe blogul personal, știe că nu prea contează părerea altora (chiar și al celor care-i confirmă opiniile sale), deci, am fost unul de încredere, dar insuficient de persuasiv.

Una peste alta, am fost atras mai mult de conținut, plăcut impresionat de modul de abordare și de stilul generos (care făcea o trimitere directă la exotismul din Roșcata amară), cu care împrăștie teme ne-exploatate suficient în literatura românească contemporană: Tarot, ocultism, partizanat al ideii legionare, complot, alchimie și, evident, erotism. Toate acestea într-un ludic firesc, cu Carduri de acces la ușile rabinul G., cu simboluri la cele 22 de povestiri care ajung (mai devreme, mai târziu sau deloc) la cititor.

Mi-ar plăcea ca publicul larg să fie pregătit să se joace cu o carte-obiect, că o va trata exact cum a gândit-o . Cert este că cititorul va fi părtaș la distrugerea clișeelor și se va bucura de fiecare poveste.

fragment

dan-alexe-tarot

Majadahonda ר

Cabròn, mârâi şoptit Ionel.

De tu madre, îi aruncă flegmatic Vasile, trăgând dintr-un chiștoc umed.

Se înnoptase devreme, o noapte fără lună și nori, cu multe stele înghețate, 12 ianuarie 1937, iar cei doi se chiorau, mijind ochii spre cătunul pe care aveau să-l traverseze în zori, avansând spre Madridul ținut de comuniști.

— Știi că târgul ăsta e vestit de secole pentru limba urâtă a localnicilor? întrebă Ionel. În Don Quijote, Licențiatul îi spune Cavalerului din La Mancha: El lenguaje puro, el propio, el elegante y claro, está en los discretos cortesanos, aunque hayan nacido en Majadahonda.

— De unde cunoști tu lucrurile astea? murmură Vasile. L-ai citit pe Cervantes în spaniolă?

La care Ionel pronunță distinct:

— „Limba pură, corectă, elegantă și clară este cea a distinșilor oameni de la curte, fie și dacă s-au născut în Majadahonda”.

Când Vasile trase iarăși din țigară, chipul lui Ionel apăru o secundă blând, însă neînduplecat, cu beznă în găvana ochiului.

— O să eliberăm Madridul de anarhiști, Vasile. Antihriști!… Au ars bisericile și și-au făcut nevoile pe sfintele icoane. I-aș dezmembra cu mâinile mele, maț cu maț și os de os.

— Hai s-o interogăm pe spioanca aia.

Erau ei doi singurii falangiști cunoscători de franceză, iar falsa călugăriță arestată în acea zi se dovedise a fi o comunistă din Franța sau Belgia de la care puteau smulge informații neprețuite.

Ionel suspină, Vasile stinse țigara și împreună se îndreptară spre adăpostul unde aveau s-o interogheze pe antihristă.

— Bolșevicii au tras cu mitraliera în obrazul lui Isus, șopti Ionel strângând pumnii cu indignare măsurată, dar implacabilă. Nu cerem răsplată, nici nimic, ci doar biruința.

Era în ajun de sfinții mucenici Ermil și Stratonic, trăitori pe vremea împăratului Liciniu. Acel sfânt Ermil fusese diacon și, mărturisind înaintea împăratului numele lui Hristos, a fost bătut cu toiege de aramă peste față.

ררר

Maurul care le deschise ușa adăpostului le rânjea larg în lumina felinarului. Smochinit, hâd, era unul din cei care formaseră dintru început șalele armatei răzvrătite a lui Franco, berberi exaltați cărați peste mare din Marocco.

— Nu e ironic, Vasile, întrebă Ionel, ca oștirea sortită să apere Europa de barbarie să fie alcătuită cu precădere din înturbanați?

Vasile zâmbi și îi cită blând din Eminescu, „Geniu pustiu”: „La poarta mea sunt santinele superbe”.

În spaniolă puțină și proastă, beduinul le șopti să nu facă multă hărmălaie și în nici un caz să nu aprindă ceva sau să pășească afară din bordei cu felinarul, căci frontul bolșevic se afla la câteva sute de pași sau sute de frâie de catâr ori ce unitate de măsură înduioșător de fantezistă folosea nația lui.

Înainte de-a intra în bordeiul căptușit cu saci de nisip, mai aruncară o privire circulară spre măreția negrului firmament indiferent.

— Întrebarea e: cum să supraviețuiești la atâta dumnezeire?

Vasile se opri în ușa bordeiului.

— Ce vrei să spui, „dumnezeire“?

— E vorba de logos, Vasile… logosul se coagulează în unii din noi, fără să aflăm cum şi-a ales vasul. Căpitanul, Franco… „E Vorba“.

Vasile pricepu pe loc. Ceilalți: popa Borșa, Clime, Cantacuzino, Dobre din Rămăieni și Nicolae Totu, asasinul jidanului Falik, toți camarazii veniți cu ei în Spania să apere creștinismul de bolșevici și de hoardele slobozite asupra Europei de Înțelepții Sionului învârtitori de Tarot, acei tovarăși nu erau în mod limpede pătrunși de Logos și nu cuprindeau cutremurătoarea taină din: La început a fost Cuvântul. Nu știau că lumea e clădită și cârpită din rugi meșteșugite și recitate după un tipar divin. Când se făceau părtași la rugăciune, harul mai degrabă se prelingea prin ei, pioșenia lor fiindu-i însă Făcătorului indiferentă, câtă vreme Cuvântul rămâne într-un perpetuu început, iar expresia „e vorba de“ continuă să însemneze: „Vorba e totul“.

Or, Căpitanul, Franco, Hristos însemnau altceva. De fapt, nici nu se putea spune că însemnau ceva, căci ei erau și semnul, și conținutul semnului. Fiind însăși Vorba, ei nu aveau nevoie să mai și grăiască, deoarece simpla lor prezență se situa dincolo de Spus, de locuționar.

ררר

Cu părul în ochi și straie terfelite, Nadja zăcea chincită și ruptă într-un colț al colibei umede, palpitând agreabil.

— Vezi tu, femeie, o mustră Ionel râzându-i îngăduitor și indicând paznicul care se căznea să plaseze în echilibru precar felinarul într-o firidă, vezi tu, pe mulți ca acest maur i-ați spârcuit voi. Iar ei nici nu-și știau vitejia. Nimeni nu le-a spus că sunt eroi. Nimeni nu le-a promis vreo răsplată. Și-au suflecat mânecile și au pornit-o la atac. Așa, mauri întru Hristos. Nubienii Mântuitorului. Poate i-au și înjurat pe comuniști. Pe voi, da… nu cu răutate, ci din năduf. Dar cu severitate.

Vasile se apropie de ea și îi recită din Cântarea Cântărilor: „Sărută-mă cu sărutările gurii tale! Căci sărutările gurii tale sunt mai bune decât vinul”.

Examinând captiva, mai spuse Vasile:

— Te-au demascat după chipul lipsit de modestie, neobrăzato, după faţa asta cum n-ar avea niciodată o măicuţă adevărată.

Îi ordonă atunci solemn Vasile captivei:

— Levezvous, traînée bolchevique. Ridică-te, cârpă bolșevică.

(urmarea în volum)

 


O zi de înregistrări ratate într-un studio din Bucureşti care ia o turnură apocaliptică, o vizită la un mormânt din Republica Moldova încheiată cu o violentă istorie de seducție neîmplinită, o întâlnire cu o golancă astrală în Bruxelles, pierderea inocenţei unui copil într-un sat de lângă Buzău, revelarea tehnicilor erotice ale fabricării Pietrei Filozofale în Avignonul Revoluției Franceze, incantații magice în jurul unor legionari români pe frontul spaniol din Majadahonda: acestea sunt doar câteva dintre temele celor douăzeci şi două de noi povestiri ale lui Dan Alexe, fiecare corespunzând uneia din arcanele majore ale Tarotului. Alchimia, ştiinţele oculte, sexualitatea, Cabala, limbajul sunt liantul poveştilor ce se completează reciproc şi care pot fi recitite în orice ordine, recompunând de fiecare dată un ansamblu inedit. Învăluit într-o aură mistică, presărat cu numeroase picanterii, În punctul lui rebbe G. oferă, picătură cu picătură de licori precum „Scuipat de Lună” sau „Câine de Armenia”, o nouă viziune asupra lumii de azi și a limbii care ne vorbește.


Programul complet al evenimentelor:

BUCUREŞTI

• Joi, 17 noiembrie, ora 19:00, la Cărtureşti Verona – Cafenea (Str. Arthur Verona 13-15), Mihaela Dedeoglu şi Dan Alexe vor vorbi despre literatură şi viaţă, şi vor răspunde întrebărilor publicului.

• Sîmbătă, 19 noiembrie, ora 15:00, în cadrul Tîrgului Internaţional – Carte de învăţătură 2016 (Centrul Expoziţional Romexpo), la standul Editurii Polirom, va avea loc lansarea volumului de povestiri, În punctul lui rebbe G., în prezenţa autorului. Invitat: Bedros Horasangian.

BRAŞOV

Luni, 21 noiembrie, ora 18:00, la Librăria Humanitas (Piaţa Sfatului nr. 16), întîlnire cu Dan Alexe în cadrul CenaKLUB Tiuk! (nr. 72). Invitată: Petronela Rotar. Moderator: Mihail Vakulovski

SIBIU

Marţi, 22 noiembrie, ora 18:30, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” (Str. Nicolae Bălcescu nr. 16), Dan Alexe va lansa volumul În punctul lui rebbe G.. Invitat, alături de autor: Ştefan Baghiu.

CLUJ

• Miercuri, 23 noiembrie, ora 18:00, la Librăria Humanitas „Nicolae Steinhardt” (Str. Universităţii nr. 4), Dan Alexe va dialoga cu Claudiu Turcuş pornind de la volumul În punctul lui rebbe G.

IAŞI

• Vineri, 25 noiembrie, ora 17:30, la Librarium Palas (Str. Palas nr. 7A), va avea loc lansarea volumului de povestiri, în prezenţa autorului. Invitaţi: Georgeta Condur şi Emil Brumaru.


Referințe:

Tarot: Cine este Le Mat?

Introducere în Tarot (cap. 1): Ignoranța lui T.S. Eliot în The Waste Land

Roata Norocului și rețeaua de simboluri din Punctul lui rebbe G.

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ciprian Burcovschi

Ciprian Burcovschi
este fondatorul AdLittera (Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera) și făurar de platforme culturale experimentale. Specialist în comunicare vizuală, Ciprian este implicat în mai multe programe edutainment. Îi plac oamenii care doresc să lase ceva bun în urma lor.