Humanitas Cișmigiu &Co. și Ludmila Ulițkaia

În lumea cărților, nu există granițe, nici alte limite. Se trăiește deplin, savuros. Se explorează universuri noi și se înaintează îndrăzneț către noi epoci ale dsc_1143viitorului.

În lumea cărților, se căută înțelesuri pentru trecut și se aștern gânduri, cuvinte și emoții care transformă prezentul. Lumea cărților e compusă din frânturi precum idei, scopuri, oameni care scriu și care citesc, oameni care verifică și ajută cartea să devină ființă. Știm, nu pare logic, însă pentru noi, cărțile sunt vii. Pentru noi, lumea în care ne regăsim cel mai bine este lumea cărților. Cândva s-a scris că acela care citește trăiește mai multe vieți în același timp.  Universul cultural al cărților cuprinde și bibliotecile și librăriile și în cadrul lor un rol de onoare îl au lansările de carte. Dincolo de elemente de marketing, o este unul dintre evenimentele la care cu greu poți refuza să mergi. Cine vine la o ? Putem să vă răspundem ușor: joi seara, la ora 19:00, la librăria Cișmigiu, au fost peste o sută de oameni – zicem noi. De toate vârstele, cu toate emoțiile posibile. Știți care este miracolul pe care l-am trăit la lansarea de carte a Ludmilei Ulițkaia? Toată energia pe care fiecare a adus-o cu el de acasă, de la muncă, din lume, s-a transformat, s-a curățat și a devenit una plină de armonie și zâmbet.  În prezența autoarei, a traducătoarei sale de ani de zile, Gabriela Russo, a nu mai puțin celebrilor Ioana Pârvulescu și Ioan Stanomir, s-a vorbit, s-a ascultat, s-a trăit, s-a visat și s-au „respirat” cărți.dsc_1099
Ce este „” și ce destine se desfășoară în paginile ei?  Nu vă vom spune, misterul trebuie păstrat și chiar adâncit, acolo unde se poate. Vă destăinuim că și romanul și discuțiile de la lansarea de carte împletesc istoria, literatura și poveștile de viață ale omului. Istoria, dincolo de orice criterii științifice am încerca să-i aplicăm, este greu de controlat, este vie asemeni oamenilor care o compun. Iată de ce, nu de puține ori, literatura înțelege și arată mai bine un eveniment istoric.
O are și ea etapele clasice: o analiza de critică literară, una istorică, alta a dificultăților traducerii, o prezentare a carierei autoarei.  Nici lansarea cărții de joi seară nu a reprezentat o excepție. Și e bine așa.
A vorbit și .  Când un autor străin este prezent la lansările cărților sale în străinătate, mai mult decât orice altceva, este un simbol al normalității, al păcii și al comuniunii între oameni. Țările pot fi rivale prin cei câțiva care le cârmuiesc destinele; oamenii aleg să nu fie. Și nimic mai potrivit decât o carte, să aducă oamenii împreună. Despre această speranță a sa și datorie a literaturii ne-a vorbit și Ludmila la lansarea cărții sale „”.  Evenimentele de acest gen nu au ca scop direct cunoașterea cărții, nici detaliile despre ea, ci mai degrabă descifrarea tainelor scriitoarei. Și ea ne-a mai deschis o poartă a sufletului ei, atunci când ne-a povestit despre una dintre lecțiile primite de la viață până acum și pe care a înțeles-o abia în ultimii ani: să trăiești fiecare clipă deplin, fără opreliști, fără să îți pui limite. Doar așa te poți bucura și doar astfel poți trăi și poți să lași urme în istorie și în sufletele oamenilor.
Oamenii pleacă dintre noi la un moment dat, emoțiile se uită, se transformă. Cărțile au un destin aparte, ales de ele sau de altcineva și supraviețuiesc pentru a naște alte emoții și pentru a crește și transforma alți și alți oameni. Citiți . Citiți „Imago”. Trăiți cărțile, ele ne maturizează și pe noi și societatea noastră într-un mod care face visurile posibile și în care zâmbetul este stil de viață.
Titlu: Imago
Autor: Ludmila Ulițkaia
Editură: Fiction
Anul apariției: 2016
Credit foto: Ruxandra A.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Marin Toma

Marin Toma
Pasionat de istorie, a publicat peste 20 de articole științifice în țară și străinătate. Își împarte timpul între istorie, proiecte culturale și lectură. Crede că zâmbetul poate să fie un mod de viață.