Goethe-Institut lansează un blog literar

[http://blog.goethe.de/dlite] se adresează atât iubitorilor de literatură germană, cât şi profesioniştilor: editori, traducători, jurnalişti sau critici literari. Deopotrivă celor care citesc în limba lui Goethe, cât şi celor care parcurg doar materiale în limba română – blogul fiind realizat bilingv

 

lansare blog DLITE 

Aseară, 21 aprilie, la Biblioteca a fost lansat cel mai nou proiect al instituției: – blogul de literatură german-român. Platforma a fost creată din dorința de a oferi publicului român cele mai noi informaţii despre literatura de limbă germană, piața de carte de limbă germană fiind considerată, conform statisticilor, drept cea mai puternică din Europa.

DLITE își propune să îi țină pe cititori la curent atât cu trendurile literare, cât și cu noutățile editoriale din toate domeniile: de la beletristică la romane polițiste, de la benzi desenate la SF & Fantasy. Nu vor lipsi elementele multimedia, proiecte de literatură interactivă, probe de lectură în limbile română și germană și posibilitatea de a citi cele mai noi apariții editoriale în format digital. O categorie separată va cuprinde prezentări de carte, împărţite pe genuri literare. De asemenea, platforma își propune să reflecte modul în care literatura română este receptată în Germania.

„Pentru noi, DLITE reprezintă o excelentă oportunitate de a intra în parteneriate încă şi mai strânse cu toţi partenerii români interesaţi de noutăţile de pe piaţa de carte de limbă germană”, a mărturisit , directoarea Bibliotecii Goethe-Institut din Bucureşti, coordonatoarea proiectului.

„Există o tradiţie a interferenţelor româno-germane, mai ales că literaturile noastre împart şi o laureată a Nobelului literar, pe Herta Müller.

Cu toate acestea, astăzi, despre cartea de limbă germană nu se cunosc îndeajuns de multe noutăţi, deşi toată lumea e de acord cu faptul că există enorm de subiecte care ar merita comunicate către publicul de limbă română. Acesta este motivul pentru care ne-am hotărât ca, în următorii ani, promovarea literaturii germane să constituie pentru Goethe-Institut o prioritate – în acest demers urmând, fireşte, să mergem alături de autorităţile române care se vor strădui să promoveze literatura de limba română către publicul german, în vederea unei prezenţe reuşite la Leipzig Buchmesse în 2018”, a declarat , directoarea Goethe-Institut Bucureşti.

blogDLITE

În deschiderea acestui blog, cititorii află, printe altele, despre apariţia în Germania a noului roman al lui Cătălin Dorian Florescu, Der Mann, der das Glück bringt (Omul care aduce norocul) şi despre laureaţii din 2016 a două distincţii literare prestigioase, „Premiul pentru Literatură al Târgului de Carte de la Leipzig” şi „Premiul Chamisso”. De asemenea, cei interesaţi pot citi un interviu cu tânărul scriitor Bogdan Coşa, alături de un dialog cu Ursula Ackrill – autoare germană, originară din România, un articol despre tendinţele literaturii politişte germane şi unul despre noile tematici abordate de literatura pentru copii şi tineret din spaţiul de limbă germană, cum ar fi: refugiaţii, războiul şi xenofobia.

Alături de , director Bibliotecii Goethe-Institut Bucureşti, echipa implicată în realizarea acestei platforme îi include şi pe: Marina Neacşu – coordonatoarea programe culturale în cadrul Goethe-Instutut Bucureşti, alături de bloggerii şi .

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.