Experimentați, experimentați!

 

  1. Câteva experimente marginale

Anul 1953,

Strofa 1: Cercetătorii au administrat, unui lot de nou născuți, iod radioactiv, la doar 36 ore de la naștere, pentru a măsura concentrația substanței din glandele tiroide ale pruncilor.

Antistrofa 1: Embrionii umani pot fi supuși experimentelor încă din perioada intrauterină, diviziunea celulară, activitatea metabolică și evoluția hormonală fiind influențate de diferite substanțe.

Refren: „Niciun document, care se referă la experimente pe oameni și care poate provoca reacții adverse, din partea opiniei publice, sau poate duce la urmăriri penale, nu trebuie făcut public.”

 

Strofa 2: Mai multor femei însărcinate li s-a dat iod radioactiv, pentru a se studia, pe embrionii avortați ulterior, în ce stadiu al expunerii se aflau, precum și cantitățile de substanță care a trecut de bariera placentară.

Antistrofa 2: A propune mijloacele necesare pentru ameliorațiunea rasei umane ne conduce a studia mai întâi originea răului, adecă ereditatea.

Refren: „Niciun document, care se referă la experimente pe oameni și care poate provoca reacții adverse, din partea opiniei publice, sau poate duce la urmăriri penale, nu trebuie făcut public.”

Anul 1895,

Strofa 3: Doi băieți întârziați mintal au fost infectați cu gonoree pentru a se observa efectele acesteia la copii.

Antistrofa 3: Toate părțile care se vor naște în urma dezvoltării celor dintâi celule generatorii ovulare vor putea fi modificate în mai bine sau în mai rău.

Refren: „Niciun document, care se referă la experimente pe oameni și care poate provoca reacții adverse, din partea opiniei publice, sau poate duce la urmăriri penale, nu trebuie făcut public.”

 

Anul 2004,

Strofa 4: În schimbul copiilor aleși pentru efectuarea unor teste cu substanțe chimice, se oferea fiecărei familii suma fixă de 970 $, o camera video ieftină, un tricou cu însemnele companiei și o diplomă de apreciere din partea acesteia.

Antistrofa 4:  Un copil se aseamănă părintelui său nu nu-/Mai prin fizic, dar și prin moral și capacitate.

Epodă: Ereditatea este și socială, adecă poate interveni în evoluția civilizațiilor,

Printr-o muncă sau printr-o ocupațiune ereditară; și grație acestei ocupațiuni/Popoarele civilizate capătă aptitudini și gusturi care le ferește de a se mai întoarce/La barbarism și oferă o bază solidă pentru dezvoltarea unor aptitudini mai puternice,

Gusturi mai distinse

Aplecări mai bune.

Rasele cele mai pure, cele mai puțin amestecate sunt mai puțin expuse la afecțiuni.

Din nenorocire ereditatea socială nu esistă/ În multe popoare, adecă vom vorbi numai/ Despre Europa vom dzice că lipsa ei este evidentă/ Printre popoarele din estremul Orient, ș-aceasta/ Cred că are/ De bază esențială/ Lipsa unei perfecte/ Civilizațiuni pe de-o/ Parte, iar pe/ De alta clima,

Pământul în multe părți

Ingrat, locuit de orientali.

Rasele cele mai pure, cele mai puțin amestecate sunt mai puțin expuse la afecțiuni.

Nu putem avea aceleași/ Vegetale, animale,

Oameni perfecți/ ca-n zonele continentale.

Nimeni nu poate să fie mai bine în posițiune d-a cunoaște descreșterea progresivă a rasei umane ca medicul: el este în fiecare moment în raport cu toate clasele societății; prin urmare numai lui

I-e dat a studia mijloacele necesare pentru luarea măsurilor de îmbunătățirea rasei, căci el singurul vede și apreciază în același timp mișcarea poporațiunii în general, considerând starea morală și fizică a fiecărui muritor.

  1. Ars poetica

Limbajul – primul protest împotriva Soluției Finale

problema cea mai mare/ o aveau cu păduchii.

Dar poezia trebuie să fie o reprezentare frumoasă,

Poezia trebuie să învingă banalitatea fiecărei zile.

Atunci și numai atunci,

femeia intra cu-n aparat de ras prost ascuțit.

Atunci și numai atunci,

pășea peste mormanele de fecale împânzite prin cameră.

Dar poezia trebuie să vorbească doar despre mine

Poezia trebuie să fie plină de originalitate     ORiginALĂ.

dă-le să mănânce mai puțin/ și-or să se cace mai puțin.

Limbajul – cea mai vicioasă entitate. „Un proces fiziologic absolut normal.”

Dar poezia trebuie să fie…

(fragment din volumul: Confiscarea bestiei. O postcercetare, de Iulia Militaru – în curs de apariție)

Lasă un semn

Comentariu

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Iulia Militaru

Iulia Militaru, autoarea volumelor: „Marea Pipeadă” (2010, premiile „Galei Tinerilor Scriitori”: „Tânărul poet al anului 2010” şi „Tânărul scriitor al anului 2010”), „Metaforic şi metonimic: o tipologie a poeziei” (2011) și „dramadoll” (2012, împreună cu Anca Bucur, poezie, şi Cristina Budar, grafică). Câteva din poemele sale vizuale sunt prezente/expuse în: MAINTENANT, A Journal of Contemporary Dada Writing and Art (#9), precum și la „1st International Literary Fair of Mato Grosso (2015)”, Brazilia.