De Ziua Culturii Naționale, Creangă îl cheamă înapoi la Iași pe Eminescu

Muzeul Național al Literaturii Române Iași sărbătorește Ziua Culturii Naționale printr-o serie amplă de evenimente culturale, atât la muzeele literare ieșene, cât și în rețeaua partenerilor MNLR Iași.

                Începând cu data de 15 ianuarie și până pe 15 februarie 2016, vizitatorii se vor putea bucura de holograma lui Ion Creangă, aflată în vizită la Muzeul „Vasile Pogor”. Expusă în Salonul Junimii, holograma dă viață scrisorii trimise de către Ion Creangă lui Mihai Eminescu după mutarea acestuia la București. Scrisoarea este interpretată de renumitul actor Teodor Corban, premiat de curând cu Ursul de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

                La Muzeul „Mihai Eminescu” se va desfășura un program cultural dedicat celor 166 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Astfel, pe data de 14 ianuarie, începând cu ora 15:00, va avea loc o dezbatere pe marginea romanului Amintiri fugare despre Eminescu de Mite Kremnitz, apărută la Editura Muzeelor Literare. Dezbaterea îl are ca invitat pe prof. univ. dr. Doru Scărlătescu care va dialoga cu elevii de la Liceul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași. Vineri, 15 ianuarie, Muzeul „Mihai Eminescu” va găzdui programul „Cine-i acel ce-mi spune povestea pe de rost…”?, începând cu ora 11:30. Studenții anului II de la actorie, Universitatea de arte „George Enescu”, vor susține un recital Eminescu., în regia asist. Univ. dr. Iuliana Moraru. De la ora 12:00, elevii Colegiului de Artă „Octav Băncilă” vor susține un „Memento eminescian”, spectacol sub îndrumarea profesorului Ioan Răducea, iar de la 12:30 elevii vor susține un „Omagiu lui Eminescu”, îndrumați de prof. Alice Șvaițer și Dan Narcis.

                Tot pe data de 15 ianuarie 2016 Casa Dosoftei va găzdui programul de pedagogie muzeală „Antim Ivireanu-mitropolit și cărturar român”, cu participarea elevilor de la Școala Gimnazială ,,Ion Creangă’’. Din program vor face parte lecturi fonetice din „Didahii” și lansarea numărului omagial ,,Antim’’ al revistei școlii. Moderator: prof. Loreta Mahalu.

                MNLR Iași va celebra Ziua Culturii Naționale și în colaborare cu alți parteneri instituționali. Astfel, la Memorialul Ipotești Centrul Național de studii „Mihai Eminescu”, începând cu ora 12:30, va avea loc lansarea numărului de iarnă al revistei „Dacia literară”, în prezentarea lui Dan Lungu, directorul MNLR Iași. De asemenea, de la ora 13:00, Editura Muzeelor Literare va lansa două volume recent apărute: Mihai Eminescu − Nuvele postume (traducere în franceză de Fanny Chartres) și Mihai Eminescu − Făt- din lacrimă (traducere în spaniolă de Cătălina Iliescu). Evenimentul se va bucura de prezența traducătoarei Fanny Chartres și va fi moderat de către Monica Salvan, de la departamentul de relații internaționale al MNLR Iași.

La Muzeul „Carol I” Brăila, va avea vernisajul expoziției „Eminescu și teatrul”, începând cu ora 11:00. Expoziția itinerantă prezintă perioada când Mihai Eminescu era sufleur și copist de roluri în trupa lui Iorgu Caragiale, apoi secretar în cea condusă de Mihai Pascaly. Cuprinde afișe ale pieselor de teatru jucate, dar și volume, obiecte de artă decorativă și de recuzită scenică, imagini, cronici ale timpului, din arhiva MNLR Iași.

Mai multe detalii se regăsesc pe site-ul MNLR Iași: www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

Afis Ziua Culturii Nationale 2016 d

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.