Vocile lui Paul Celan la Conceptual Lab București

Vineri, 12 iunie, la ora 19.00, Editura Polirom și Conceptual Lab București (Str. Dionisie Lupu, sector 1)* organizează un dedicat unuia dintre cei mai importanți poeți ai secolului XX: Paul Celan.

Celan_Bucuresti_Concept_LabEvenimentul este prilejuit de apariția în colecția „Biblioteca Polirom” a volumului Opera poetică (I), prima ediție integrală a operei poetice semnate de Paul Celan, traducere inedită din limba germană de George State, cuvînt-înainte de Andrei Corbea.

Opera poetică (I) a ocupat locul al IV-lea în topul de vînzări al editurii la recent încheiatul tîrg de carte Bookfest, ediția 2015.

Despre Opera poetică (I) – volum ce cuprinde poemele din Nisipul din urne (1948), Mac și memorie (1952), Din prag în prag (1955), Gratii de vorbă (1959) și Roza Nimănui (1963) – vor vorbi , Gabriel Horațiu Decuble și George State.

Participanții la vor putea asculta înregistrări ale poemelor lui Paul Celan, în lectura autorului (în limba germană), iar George State va oferi versiunea în limba română a acestora.

Moderatorii evenimentului vor fi Miruna Vlada și Bogdan-Alexandru Stănescu.

Volumul Opera poetică (I) va putea fi achiziționat la prețul special de 32 lei.

*Locuri limitate. Pentru rezervare și detalii depre locul desfășurării evenimentului, scrieți mail pe adresa miruna.vlada@aiccromania.org.

Conceptual Lab este un spațiu al confluențelor contemporane, un laborator de idei dedicat construirii unei comunități urbane interesate de ultimele noutăți culturale: Conceptual Lab | mixology of ideas.

Editura Polirom urmează să publice, tot în traducerea lui George State, Opera poetică (II). Volumul va cuprinde tot 5 volume de versuri (400 de poezii) – dintre acestea, Schimbare de suflu (1967), Sori de fire (1968), ciclul Întenebrat (1968) sau Ograda timpului (1976, postum). În anexa acestui volum se vor retipări și poemele scrise de Paul Celan în limba română.

PAUL CELAN (Paul Antschel) s-a născut la Cernăuți, în 1920, într-o familie de evrei vorbitori de limbă germană.

Studiile universitare le începe la Tours, unde pleacă în 1938; revine în România înaintea izbucnirii celui de-. După 22 iunie 1941 este mobilizat în detașamentele de muncă obligatorie pentru bărbații evrei la Rădăzani, Fălticeni și Tăbărești; părinții mor succesiv în lagăre din Transnistria, unde fuseseră deportați în iunie 1942.

În aprilie 1945 Celan se refugiază la București, unde va locui pînă în decembrie 1947, cînd părăsește definitiv România. După șase luni petrecute la Viena, se stabilește la Paris. Studiază la Sorbona, iar din 1959 ocupă postul de lector de limba germană la École Normale Supérieure.

Poet de limbă germană, Celan publică primul volum de versuri, intitulat Nisipul din urne, la Viena, în 1948; patru ani mai tîrziu apare Mac și memorie, cartea care i-a adus recunoașterea criticii, urmată, rînd pe rînd, de volumele ce l-au consacrat drept unul dintre cei mai importanți poeți germani ai secolului XX: Din prag în prag (1955), Gratii de vorbă (1959), Roza Nimănui (1963), Schimbare de suflu (1967) sau, postum, Ograda timpului (1976).

De asemenea, va traduce în germană din, printre alții, Paul Valéry, Henri Michaux, René Char, Osip Mandelștam, precum și prima carte franceză a lui Emil Cioran.

Paul Celan primește în 1958 Premiul al Orașului Bremen, iar în 1960 i se decernează Premiul Georg Büchner. Bolnav, se sinucide în 1970.

Lasă un semn

comentarii

Oferă și tu SemneBune: Asociația AdLittera

Redirecționază până la 3,5% din impozitul pe venit pentru ca Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera să poată beneficia de sprijinul tău financiar! Redirecționarea este gratuită, adică nu duce la nicio cheltuială suplimentară pentru persoana care completează formularul respectiv. Formularul este opțional și poate fi completat de orice persoană fizică care obține venituri din salarii și asimilate acestora.
Revista SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.