Tînărul Stalin – Simon Sebag Montefiore

Jurnalist, istoric și scriitor, este profesor la Universitatea Cambridge și membru al Royal Society of Literature. Până în prezent, cărțile sale au fost traduse în peste 35 de limbi, devenind bestselleruri internaționale.

Înscriindu-se în aceeași linie a volumelor de mare succes,   a fost distins cu Premiul Costa pentru biografie, premiul pentru cea mai bună biografie acordat de Los Angeles Times şi Premiul Bruno Kreisky pentru literatură politică. Apărut anul acesta la ,  în cadrul prestigioasei colecţii „”,  volumul este dedicat primei părți a vieții tumultuoase a conducătorului URSS, cea de dinainte de 1917.

Extrem de bine documentat, cuprinzând mărturii ale rudelor, prietenilor și chiar dușmanilor temutului lider, volumul conturează o imagine extrem de relevantă și cât se poate de imparțială a lui Stalin. Sursele sunt nenumărate și întotdeauna menționate cu scrupulozitate, multe dintre ele provenind chiar de pe pământul său natal, Georgia, unde autorul a descoperit câteva jurnale intime ale celor care s-au aflat în preajma protagonistului în perioada tinereții sale zbuciumate. Informațiile provin de asemenea din arhivele din Baku, Moscova, Tibilisi sau Gori, dar și din prețioasele si rarele interviuri cu puținii martori ai vremii care mai sunt încă în viață. Fiecare pagină stă drept mărturie a efortului monumental de a pune cap la cap datele adunate de-a lungul a zeci de ani de cercetări și investigații și de a scoate la iveală o imagine cât mai veridică și mai nepărtinitoare a revoluționarului. Autenticitatea și însemnătatea volumului sunt sporite și de colecția de fotografii incluse, care îi înfățișează nu numai pe Stalin și pe rudele sale, ci și pe prietenii, complicii, amantele, soțiile și dușmanii lui.

Cartea e structurată în cinci părți, începutul fiecăreia fiind punctat de cîte-o poezie semnată de Soselo, pseudonimul literar al protagonistului. Într-un mod firesc și echilibrat, autorul reușește să se țină departe de extreme și de puncte de vedere radicale, prezentând în primul rând omul din spatele personajului, fără a căuta totuși să-l disculpe și fără a uita să amintească, dezinvolt, de crimele și greșelile acestuia. Montefiore pornește de la premisa că acel conducător criminal al anilor 1930-1955 nu poate fi corect înțeles fără a se cunoaște mai întâi povestea tânărului Stalin, a omului de dinainte de mit. Trăsăturile detestabile ale tiranului care avea să comită fapte abominabile și-ar avea într-un fel sau altul originea în anii premergători lui 1917. Și asta este ceea ce autorul încearcă să demonstreze.

Despre copilăria grea a lui Iosif Djugașvili (numele adevărat al lui Stalin) nu se știau prea multe. Fiul unui cizmar bețiv și violent pe nume Beso Djugașvili și al lui Keke Gheladze, o femeie frumoasă, dar de moravuri îndoielnice, care au dat naștere unui val de suspiciuni cu privire la adevărata identitate a tatălui, Stalin a avut încă din prima parte a vieții un parcurs zbuciumat. Pe lângă faptul că ambii părinți îl băteau constant, acesta a suferit și două accidente care și-au lăsat amprenta asupra sa pentru tot restul vieții: mâna stângă îi rămăsese mai scurtă decât cea dreaptă și schiopăta destul de vizibil, fapt care i-a atras numeroase porecle nemiloase din partea colegilor. În plus, avea degetele lipite la unul dintre picioare, infirmitate care l-a descalificat medical de la efectuarea serviciului militar obligatoriu, iar faţa îi era brăzdată de cicatrici de la vărsat de vânt, astfel că a ajuns să fie cunoscut și sub numele de „Ciupitul”. Însă handicapurile și ostilitatea celor din jur n-au reușit să-l doboare, ci doar l-au înrăit și l-au întunecat.

Singura ocupație legitimă cunoscută a lui Iosif a fost cea de cizmar, învățată de la tatăl său. Însă acesta avea cu totul alte planuri, nedorind să calce pe urmele părintelui său degenerat, și ajunge să obțină o bursă la Seminarul de Teologie din Tiflis, cu ajutorul nașului său, Koba Egnatașvili. Va fi totuși exmatriculat din această instituție după numeroase conflicte cu diverși profesori, pentru indisciplină, nesupunere față de dascăli și lecturi interzise.

Un tânăr aparte, indiscutabil inteligent și carismatic, dar în același timp ciudat și temut, Stalin speculează rapid oportunitățile și devine foarte devreme un criminal de drept comun, secret păzit multă vreme cu fervoare și consecvență atât de el, cât și de liderii care i-au urmat. Înainte să ajungă un faimos conducător politic, acesta a fost un gangster, spărgător de bănci și escroc fără scrupule, încasând „taxe de protecție” de la numeroși patroni și mari industriași europeni (de pildă, baronul Rotschild, ba chiar și Nobel). Activitățile sale criminale au dus în cele din urmă, după urmăriri incredibile și felurite deghizări, la nouă arestări și opt evadări din teribilul exil siberian.

Un important pas în „cariera” și devenirea sa l-a constituit câștigarea simpatiei lui , pe când acesta se afla în exil în Elveţia. O bună parte din activităţile sale politice au fost finanțate cu ajutorul banilor trimiși de georgianul relativ anonim, în urma jefuirii băncilor din Caucaz. Sub numele conspirativ Ivanovici, Stalin va călători în diferite orașe europene și va face cunoștință cu numeroși oameni politici extrem de importanți, printre care Lev Rosenfeld și Meyer Wallach, pregătindu-și ascensiunea și devenind din ce în ce mai implicat în dedesubturile regimului. Revoluția din 1917 este cea care i-a oferit ocazia de a urca în ierarhie, oportunitate de care Soso profită fără să stea pe gânduri. Dintr-un aventurier violent și puternic, dar totuși marginal, Stalin devine personajul principal pe scena schimbării. Tumultuosul lui trecut revoluţionar şi apropierea de l-au adus în postura de a fi numit comisar al poporului pentru naţionalităţi, sub numele de I.V. Djugaşvili-Stalin.

O carte indiscutabil complexă și fascinantă dintr-o multitudine de puncte de vedere, se pretează mai multor chei de lectură, putând fi percepută atât ca roman biografic, cât și ca volum istoric sau roman de aventuri. Stilul este nepretențios și accesibil, fără a părea sărac sau lipsit de poezie, astfel că volumul se parcurge fără dificultate și se lasă greu din mână. Propozițiile scurte și tăioase alternează cu fraze care se întind pe rânduri întregi, spărgând monotonia și asigurând o cadență care „te fură” și te cucerește pe nesimțite. Citatele se împletesc cu dialoguri semnificative, întrerupte de pagini întregi de narațiune altertă, însoțite adesea de note explicative consistente, care privesc nu numai numeroasele dialecte și limbi ale personajelor (aflăm, de exmplu, că „azer” este cuvântul persan pentru „foc”, de unde și numele țării Azerbaidjan), ci oferă și date istorice sau culturale care întregesc povestea și ajută la înțelegerea profundă a contextului.

Un volum memorabil, de o valoare incontestabilă, Tînărul Stalin este portretul neretușat și sincer al unui dictator care a schimbat iremediabil lumea. O carte ușor de citit și greu de uitat.

 

Autor:
Traducător: Justina Bandol
Editura: Polirom
An apariție: 2015
Număr pagini:  408
Format: 16 x 23,5 cm
ISBN: 973-46-5317-1
Preț orientativ: 48 RON

sursa fotoaici

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ana Dumitrache

Avatar
Absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, Ana adoră cărțile, pisicile, ceaiul și ciocolata (nu neapărat în această ordine). Nu-și poate închipui viața fără muzică. Îi place să inventeze cuvinte și să se joace cu ele. E optimistă, râde și iubește mult.