„Secretele Tînărului Stalin” de Simon Sebag Montefiore, la Polirom

  • Povestea fascinantă a unui băiat carismatic şi periculos şi a carierei lui de revoluţionar, bandit, poet romantic, viitor preot, soţ şi amant pasionat, politician nemilos, care avea să creeze imperiul sovietic după chipul şi asemănarea sa.

tinarul-stalin

Tînărul Stalin, un nou titlu semnat de istoricul – autorul bestsellerului Stalin. Curtea ţarului roşu –, a apărut în această săptămînă la , în cadrul prestigioasei colecţii „Historia” (coordonator ). Volum apărut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Tînărul Stalin a fost distins cu Premiul Costa pentru biografie, premiul pentru cea mai bună biografie acordat de Los Angeles Times şi Premiul Bruno Kreisky pentru literatură politică.

Volumul Tînărul Stalin, în traducerea Justinei Bandol, prezintă captivanta poveste a tînărului Dugașvili, înainte ca acesta să devină liderul temut de toată lumea, avînd la bază surse inedite și interviuri cu urmașii familiei lui Stalin. Rezultatul mai multor ani de cercetări ale arhivelor de la Moscova şi din Georgia, Tînărul Stalin dezvăluie secretele vieţii politice şi personale a viitorului conducător al Uniunii Sovietice şi a apropiaţilor săi.

„Toţi tinerii sînt la fel”, spunea Stalin, „deci ce rost are să scrii… despre tînărul Stalin?”. Şi totuşi se înşela: el fusese întotdeauna altfel. Tinereţea sa a fost dramatică, aventuroasă şi ieşită din comun, cu siguranţă mai tumultuoasă decît a lui sau .

„Excelent documentat… Portretul lui Stalin care se conturează în aceste pagini este mai cuprinzător, mai plin de culoare, mai terifiant şi mai convingător decît oricare dintre cele schiţate pînă acum.” (The New York Review of Books)

Din cuprins:

Soso, minunea lui Keke • Stalin, omul din subterană: Konspiraţiia • 1905: Vulturul munţilor. Stalin îl întîlneşte pe • Distracţii la închisoare – curse de păduchi, crimă şi nebunie • Viena 1913: minunatul georgian, pictorul austriac şi bătrînul împărat • 1917 toamna: Soso şi Nadia

Simon Sebag Montefiore (n. 1965) este profesor de istorie la Cambridge University şi membru al Royal Society of Literature. Cărţile sale au fost traduse în peste 35 de limbi, devenind bestselleruri internaţionale. Dintre volumele publicate menţionăm: Catherine the Great & Potemkin (2004); Sashenka (2008); Jerusalem: The Biography (2011). La a mai apărut Stalin. Curtea ţarului roşu (2014; desemnată Cartea de istorie a anului 2003 în cadrul British Book Awards).

În cadrul colecţiei „Historia” vor apărea :

  • Charles King, Marea Neagră. O istorie (traducere de Dorian Branea şi Cristina Chevereşan), o descriere a evoluţiei în timp a zonei, de la Pontus Euxinus pînă în epoca modernă;
  • Brendan Simms, Europa. Lupta pentru supremaţie (traducere de Lucia Dos), o trecere în revistă a ultimei jumătăţi de mileniu din istoria Europei, demonstrînd cum lupta pentru dominaţie a modelat întreaga lume modernă;
  • Yuval Noah HarariSapiens. Scurtă istorie a omenirii(traducere de Adrian Şerban), o sinteză captivantă inclusiv pentru publicul larg, ce reface parcursul lui homo sapiens de la apariţia sa pînă astăzi;
  • J.M. Roberts, O.A. WestadIstoria lumii. Din preistorie pina in prezent(traducere de Catalin Dracsineanu), bestseller internaţional ajuns la a şasea ediţie.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.