Preaiubita lui Toni Morrison

preaiubitaDacă nu ți s-ar spune, din când în când, că protagoniștii sunt foști sclavi de culoare, ai uita că nu-s vecinii tăi. Preaiubita (Beloved) este un volum despre realități și spirite, libertate și sclavie, răscumpărare și regăsiri.

a apărut la Editura Art în 2014, în traducerea lui Virgil Stanciu. , laureată a Premiului Nobel pentru literatură în 1993, povestește, în multe planuri și în multe timpuri împletite, despre viața unor oameni de culoare dintr-o casă aparent bântuită. Casa cu numărul 124, locuită de Sethe și fiica ei, Denver, e și „acasă” pentru un suflet răzbunător, răutăcios și violent. Paul D, unul dintre foștii locatari ai Dulcei Case, o vizitează pe Sethe, sperie (sau, mai degrabă, cumintește) fantoma și rămâne acolo, convins că așa s-ar putea vindeca pe el și ar putea-o vindeca și pe femeie. Denver e furioasă o vreme pe cel care-i fură din timpul cu mama ei. Apoi apare Preaiubita, de nicăieri și spre nicăieri; Sethe o „adoptă” și așa pornește un lanț al slăbiciunilor, care cuprinde sentimente și scopuri: Denver devine dependentă de Preaiubita, care nu are ochi decât pentru Sethe; mama e copleșită de tot ce i s-a întâmplat și i se întâmplă (de fiecare dată când cineva îi povestește un lucru pe care nu l-a văzut, îl imaginează și rămâne cu sentimentul că a trăit cu adevărat lucrurile acelea), iar Paul D o simte ca o protecție, o alinare și e sigur că o iubește, dar se simte atras, fără să vrea, în brațele Preaiubitei.

– Oare despre ce vorbești? Nimic nu-i inofensiv pe-aici.
– Ba da, este. Albastrul. Ăsta nu face rău nimănui. Nici galbenul.
– Te sui în pat să te gândești la galben?
– Galbenul îmi place.
– Și după aia? După ce termini cu albastrul și galbenul, ce vine?
– Nu știu. Așa ceva nu poate fi planificat.
– Îl învinuiești pe Dumnezeu, zise el. Asta faci.
– Nu, Stamp, nici vorbă.
– Spui că au câștigat albii? Asta spui?
– Spun că au intrat la mine în curte.
– Spui că nimic nu contează.
– Spun că au intrat în curtea mea.

Cartea e grea, apăsătoare. Uiți că protagoniștii sunt oameni de culoare, dar când le citești tristețile simți în oase starea lor de foști sclavi, frica,toni morrison umilința. De altfel, crimele din trecut, copiii morți, condițiile inumane, fantomele, bătăile – toate sunt date uitării cumva și sedimentate, amintite cititorilor ca lucruri la care ei au participat deja, doar în treacăt. De multe ori totul devine o metaforă și te pierzi într-un șir de imagini fantastice, pentru ca mai apoi să înțelegi că totul era transformarea unei realități palpabile (ca, de exemplu, copacul de pe spatele lui Sethe, cu rădăcini din care pornea durerea și spre ale cărui frunze se întindea vindecarea, care era, de fapt, urma lăsată de biciuirile repetate la care fusese supusă).

 „Dearly Beloved”, că asta ești tu pentru mine și nu trebuie să regret că am scris un singur cuvânt.

 sau prea-iubiții sunt toți într-un fel și într-un timp. „Preaiubita” este inscripția pe care Sethe reușește să o facă pe piatra funerară a micuței omorâte. Prea iubită a fost și ea, la Dulcea Casă, când o pândeau toți bărbații, așteptând să aleagă. Preaiubita, palidă și lunatică, apărută la ușa de la 124, pare a fi întruchiparea unui duh – a copilei sau a bunicii Baby Suggs.

Oricum ar fi, volumul mov nu-i ușor de digerat. Ești pierdut în timp și spațiu, oameni și spirite, realități și posibilități. E o carte complicată, despre viața la fel de complicată a negrilor eliberați sau răscumpărați, și familie, despre Dumnezeu și superstiții.

Titlu: Preaiubita
Autor: Toni Morrison
Editură: Art;
Colecția: Serie de autor
Traducător: Virgil Stanciu
Apariție: 2014
ISBN: 978-606-710-030-3
Preț orientativ: 28 lei

(sursă: foto 1 și foto 2)

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andra Pavel

A urmat studii de sociologie politică și antropologie la Facultatea de Științe Politice, SNSPA București, iar acum lucrează în cercetare de piață. Când fuge din cotidian, o găsiți în echipa de organizare a unor evenimente culturale sau împreuna cu voluntari din ONG-urile în care a crescut.