Philip Pullman – Luminile Nordului

Luminile Nordului“Luminile Nordului”, prima din seria “Materiile întunecate” de Philip Pullman, ne introduce într-o lume fantastică în care oamenii îşi poartă o parte din fiinţa lor în afara corpului, sub forma unor daimoni ce pot lua aspectul diferitelor animale şi a căror aparenţă se stabilizează atunci când individul trece de vârsta pubertăţii.

Lyra Belacqua, o fetiţă orfană de unsprezece ani, locuieşte la Colegiul Jordan din Oxford. Viaţa ei se schimbă după ce află întâmplător (ascultând pe furiş o conversaţie la care nu ar fi trebuit să aibă acces) despre existenţa Prafului – o serie de particule misterioase care sunt atrase de adulţi, dar nu şi de copii – şi despre planurile unchiului ei, lordul Asriel, de a pleca într-o expediţie la Polul Nord pentru a investiga această materie.

Curioasă din fire şi întotdeauna pusă pe şotii, Lyra Belacqua încearcă tot ce îi stă în putinţă pentru a afla mai multe despre Praf. Iar după ce mai mulţi copii din împrejurimi, printre care şi prietenul ei Roger, dispar în circumstanţe suspecte, nimic nu o mai opreşte pe Lyra să pornească în aventura salvării acestora. În drumul ei către Polul Nord, acolo unde, în lumina spectaculoasă a aurorei boreale, Praful este vizibil, Lyra află secrete despre ea însăşi, despre părinţii ei, dar şi despre lumea magică în care trăieşte.

Cu toate că este catalogată drept literatură pentru copii, cartea “Luminile Nordului” poate fi citită pe mai multe niveluri şi abordează teme dintre cele mai complexe, cum ar fi existenţa inevitabilă a Răului alături de Bine, necesitatea păcatului originar şi consecinţele acestuia etc.

Volumul oferă o experienţă plăcută de lectură atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Călătoria pagină după pagină devine o aventură plină de suspans şi acţiune datorită unor personaje magice precum urşii polari cu armură, vrăjitoarele sau animăluţele-daimoni. Dincolo de acţiune, regăsim prietenia, curajul, sacrificiul, inocenţa, prezentate într-o manieră foarte originală. Cu multă imaginaţie, Philip Pullman a construit o lume fantastică de sine stătătoare, care se auto-susţine prin tot ceea ce ne este prezentat în carte. Nu de puţine ori, seria “Materiile întunecate” a fost comparată cu seriile “Harry Potter” şi “Stăpânul Inelelor”. Din trilogia lui Philip Pullman mai fac parte volumele “Pumnalul tăinuit” şi “Ocheanul de ambră”.

Autor: Philip Pullman

Titlu: Luminile Nordului

Editura: Arthur

ISBN: 978-606-8044-85-9

Număr pagini: 408

An apariție: 2014

Preț: 33 lei


sursa foto: aici

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 4.981 de abonați.

Autor articol: Cristina Poșircaru