Loretta Napoleoni – ISIS. Califatul terorii

Isis_mic

Într-un eseu celebru, Violența și Sacrul, francezul René Girard scria despre neputința oamenilor de a fi pașnici. El spunea că există o violență intrinsecă ce nu  poate fi eliminată din societate și care, dacă nu este din când în când lăsată să se manifeste, degenerează în conflicte mult mai grave. De exemplu, în cadrul oricărui grup de oameni mai devreme sau mai târziu va exista un conflict, care dacă este lăsat să se desfășoare în voie, poate fi destul de puțin periculos, dar care dacă este alimentat poate degenera foarte drastic. Iar secolul care tocmai a trecut și cel care tocmai a început nu au dus și nu duc lipsă de violență, de război, de foamete, de crime și de terorism. Despre terorism scrie Loretta Napoleoni în cartea ISIS. Califatul terorii (în original: The Islamist Phoenix: Islamic State and the Redrawing of the Middle East), Corint, 2015 și scrie aplicat despre gruparea teroristă cea mai puternică și mai activă la nivel global, Statul Islamic sau ISIS, cum este mai degrabă cunoscută.

Loretta Napoleoni este o jurnalistă cunoscută și serioasă, dar pe lângă aceasta este unul din cei mai buni experți în terorism internațional, cu un masterat în terorism absolvit cu brio la London School of Economics, dar și posesoarea unui masterat în relații internaționale și economie la Universitatea „John Hopkins”. Așadar, nu vorbim despre o neofită, ci despre o femeie care a studiat atent fenomenul și care, în calitate de expert în terorism, dar și ca jurnalistă, s-a documentat și a scris constant despre criza din Orientul Mijlociu, despre actele de terorism, despre relațiile economice dintre statele aflate în război. Iar cartea aceasta a scris-o în decurs de câteva luni, dar după ce a citit și s-a documentat. Ba mai mult, ea a mers în zonele de conflict și a văzut cu ochii ei ce se întâmplă și a strâns informații.

Nu cred că există om care măcar să nu fi auzit despre crimele abominabile ale acestei grupări, despre decapitările jurnaliștilor, despre atacuri cu bombe sau despre războiul care nu se mai termină. Recunosc, nu sunt un bun cunoscător al situației din Siria și nu o să pot scrie aplicat despre această carte, însă ce pot spune încă de la început e că lucrarea Lorettei Napoleoni este una care se adresează atât celor care habar nu prea au despre ce e vorba, dar și celor care știu, dar vor să afle mai mult. Scrisă curat, bine documentată, adusă la zi (însă și ea recunoaște că în fiecare zi se mai întâmplă ceva și ea scrie doar despre ce știe până în acel moment și se ferește să dea vreo concluzie) și extrem de accesibilă. Cam tot ce trebuie să știm despre ISIS, despre dorințele celor din această organizație, dintre care cea mai importantă este refacerea Califatului, despre metodele lor, despre fondurile lor vom afla din cartea aceasta de nici 200 de pagini. Autoarea nu se complică în descrieri, scrie scurt, punctat, oferă informații, le analizează, aduce dovezi a tot ceea ce afirmă iar când face presupuneri se bazează tot pe fapte și pe flerul ei, dar și acest fler este unul educat.

Nu o să fac eu aici istoria grupării ISIS, nici nu o să scriu despre membrii ei, fiindcă tot ce trebuie să aflați puteți afla din carte sau de pe internet. Însă un lucru este cert: Abu Bakr al-Baghdadi, cel care a pus bazele IS și cel care este acum liderul grupării, un fost apropiat al lui Osama Bin Laden și unul din cei mai periculoși oameni de pe planetă la ora actuală, este de asemenea și un om foarte cinic și ancorat în realitatea istorică și socială a lumii. La douăzeci de ani a făcut pentru niște fapte mărunte și a ieșit după cinci ani schimbat și adept al salafismului radical, o credință care este extrem de drastică și înclinată spre violență. Statul Islamic gândit de Abu Bakr al-Bagdadii este o grupare mult mai periculoasă decât Al Qaeda de exemplu și mult mai bine finanțată.

Pentru a își controla oamenii este folosită atât frica, cea mai puternică armă de fapt, dar și blândețea. Pe de o parte ISIS aduce teroare, dar îi ajută peo-LORETTA-NAPOLEONI-facebook oameni. Luptă, ucide și cucerește, dar creează locuri de muncă, finanțează spitalele, dă de mâncare. În plus, dă speranță celor aflați în teritoriile ocupate de ei. ISIS nu se dorește a fi doar o grupare teroristă, ci un stat în sine, iar dacă acest lucru se va realiza, va fi cea mai mare victorie a terorismului. Ei au învățat din trecut, s-au organizat mult mai eficient și au atât forța brută a multor oameni, dar și susținere politică și financiară. Odată cu ISIS terorismul (sau ceea ce numim în mod convențional „terorism”) a evoluat enorm.

În plus, ISIS luptă pe două fronturi: pe de o parte luptă cu Occidentul, iar pe de altă parte cu șiiții, de care vrea să scape. Și ambele lupte sunt desfășurate cu o violență de neimaginat, fără precedent, dar și cu inteligență și diplomație. Abu Bakr al-Baghdadi este văzut de poporul său ca un salvator, ca un iluminat, fiindcă, așa cum am mai spus, are grijă de oameni, iar acest lucru este o nouă victorie a grupării. Dacă oamenii sunt cu tine, ai bani, ai resurse de toate felurile, susținerea unor oameni influenți și o armată care te ascultă orbește, atunci ai toate șansele să învingi.

Ce se va întâmpla doar viitorul ne poate spune. Cert este că, citind cartea, am înțeles mult mai bine ce se întâmplă în lume și ce a ajuns să însemne terorismul în clipa de față. Oricine este interesat măcar tangențial de subiect, să citească această carte și va înțelege mult mai bine cum și de ce s-a ajuns în situația de față. Violența nu va dispărea niciodată de pe fața Pământului însă unele forme de violență sunt mult mai grave decât altele. Iar terorismul este cea mai gravă.

Titlu: ISIS. Califatul terorii
Autor: Loretta Napoleoni
Traducere: Sorin Şerb
Editura: CORINT
Aparitie: 2015
Numar pagini: 160
Preț: 24.90 RON

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 4.983 de abonați.

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, prof de limbă și literatură română la un liceu în București. Ion-Valentin Ceaușescu este redactor-editor la SB și coordonator la proiectul „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.