Lectură din „Manuscrisul fanariot”, de Doina Ruşti

vă invită să participați în această săptămînă la două evenimente dedicate noului roman semnat de , Manuscrisul fanariot.

Joi, 2 aprilie, la ora 19.00, vă așteptăm pe Lipscani. La Cărtureștiul cel nou (Carusel). Veți putea asculta cîteva pagini din Manuscrisul fanariot, în lectura Dorotheei Petre.

Sîmbătă, 4 aprilie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc lansarea cărții. Invitați: Luminița Corneanu, Eugen Negrici și Cătălin Ștefănescu, moderatorul discuțiilor. Cu participarea actorilor Dragoș Panait și Radu Bunescu și, desigur, a romancierei Doinei Ruști.

Are 17 ani și e din Salonic. Iubește hainele frumoase, călătoriile și mai mai presus de orice, libertatea. Visul lui poartă un singur nume: București. Bucureștiul anului 1796.
Acesta este personajul Doinei Ruști, din romanul Manuscrisul fanariot. Îl puteți întîlni în ușa Librăriei Humanitas Cișmigiu, legănîndu-și umbreluța galbenă, fluturîndu-și poalele anteriului.

Manuscrisul fanariot este o carte fastuoasă, de o senzualitate molipsitoare. Este un poem închinat Bucureștiului fanariot, o urbe, sau mai bine-zis o încropeală urbană, care se leagănă zi și noapte în ritmul moleșitor al manelelor, cufundată în fumul ciubucelor, în superstiții, zvonuri și magice arome orientale, și care se lasă asaltată în răstimpuri de frenezii endemice și fără obiect, de tristeți grele și melancolii fără nume.

Dacă ar fi atît și tot ar fi de-ajuns.

Dar povestea despre o iubire imposibilă și care sfărîmă cutumele, pe care ne-o spune, sprijinită pe documente și cu talentu-i binecunoscut, , ridică perdeaua de pe o lume cu obiceiuri, relații private nemiloase, comportamente surprinzătoare și habitudini stranii care îl aruncă în perplexitate chiar și pe criticul cu bune cunoștințe istorice.” (Eugen Negrici)

Doina Ruşti este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusă în 9 limbi, invitată la numeroase tîrguri şi evenimente internaţionale, s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă şi construcţie solidă, cele mai multe apărute la Polirom. Dintre acestea amintim Zogru (2006, 2013), reeditat în colecţia Top 10+, Fantoma din moară (2008), roman amplu despre comunismul românesc, distins cu Premiul pentru Proză al USR, şi Lizoanca la 11 ani (2009), recompensat cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist.

Afis_Manuscrisul_fanariot_Carusel2

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.