Lansarea romanului Muşcînd din moarte ca din ciocolată, de Cela Varlam

Joi, 16 aprilie, ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona (ceainărie) din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului Muscînd din ca din ciocolată, de Cela Varlam, recent apărut la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală.

 

Afis_Muscand_din_moarte_Cela_VarlamInvitați, alături de autoare: Magdalena Bedrosian, George Neagoe şi Daniel Cristea Enache.

 

În noul său roman, Muşcînd din ca din ciocolată, Cela Varlam îşi asumă trăirea insuportabilului, pentru a da glas unui avertisment adresat întregii omeniri.

 

O scenă de o violenţă halucinantă deschide paginile acestei cărţi. Istria. Locuitorii unui sat istro-român, comunitate din care fac parte preadolescenta Ena şi familia ei, sînt ridicaţi, într-o noapte, de un comando sîrbesc, care-i transportă într-o zonă carstică, unde sînt împuşcaţi şi/sau împinşi în crevasele abisale ale locului. Erau anii cînd armata lui Tito trecuse la purificări etnice, recurgînd la metode asemănătoare cu cele ale fostului ocupant.

Între Ena şi Filip, ofiţerul titoist, şeful comandoului ucigaş, dar şi salvatorul fetei, se dezlănţuie o iubire răvăşitoare, în care victima şi călăul traversează, după terminarea războiului, îmbrăţişaţi sau măcinaţi de strigăte şi despărţiri, drama comunităţilor din sud-estul european.

Exodul oamenilor de oriunde spre lagărele de refugiaţi din Europa, încercînd să scape de tăvălugul „vremurilor noi”, destinele celor din spatele sîrmelor ghimpate, care decid că şi-au găsit acolo căminul, pun împreună toate personajele romanului într-o construcţie ce nu-şi găseşte analog în proza românească actuală.

Cela Varlam (n. 1952) a absolvit cursurile Facultăţii de Limbi Romanice a Universităţii din Bucureşti. A predat limba şi literatura franceză; a participat la cursuri de perfecţionare profesională în cadrul structurii Alliance française din Paris. Începînd cu 1980, a scris scenarii radiofonice. A lucrat (1982-1993) ca secretar al Teatrului Bulandra, perioadă pe care o consideră adevărata sa etapă de formare profesională. A publicat articole de cultural în revistele Teatru şi Teatrul azi şi în cotidiene sau săptămînale. A fost traducător şi interpret în cadrul unor societăţi comerciale. Primul său roman, Trec rînduri, rînduri muritorii, apare în 1998 şi obţine Premiul pentru debut în proză al Uniunii Scriitorilor din .

I-au urmat, în 2001, volumul de povestiri Lumea dintre lumi, în 2005, romanul Să nu-mi luaţi temniţa, care s-a bucurat de o primire sonoră atît în presa de specialitate, cît şi în rîndul cititorilor, iar în 2010, romanul Sînge-albastru, sînge roşu. Cela Varlam este membră a Uniunii Scriitorilor din din anul 2008.

Lasă un semn

comentarii

Oferă și tu SemneBune: Asociația AdLittera

Redirecționază până la 3,5% din impozitul pe venit pentru ca Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera să poată beneficia de sprijinul tău financiar! Redirecționarea este gratuită, adică nu duce la nicio cheltuială suplimentară pentru persoana care completează formularul respectiv. Formularul este opțional și poate fi completat de orice persoană fizică care obține venituri din salarii și asimilate acestora.
Revista SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.