Gaudeamus 2015 – Editura Polirom și Cartea Românească

Noutăţile Polirom şi Cartea Românească la Gaudeamus 2015

Polirom şi Cartea Românească vor participa la cea de-a XXII-a ediţie a Tîrgului Internaţional de Carte Gaudeamus (18-22 noiembrie 2015) cu peste 1000 de titluri – dintre care 400 de noutăţi – , toate aflate la reducere (20%), precum şi cu peste 100 de titluri la preţul promoţional de 9,99 lei.

Autorii pe care îi puteți întîlni la standul Editurilor Polirom şi Cartea Românească (Romexpo, nivel 0): Radu Aldulescu, Șerban Alexandru, Mircea Anghelescu, Vartan Arachelian, Emil Brumaru, Iulian Ciocan, Liliana Corobca, Daniel David, Andrei Doboș, Doina Jela, Aurora Liiceanu, Bogumił Luft, Marin Mălaicu-Hondrari, George Neagoe, Eugen Negrici, Cosmin Perța, Daniel Puia-Dumitrescu, Dan Stanca, Robert Șerban, Daniel Vighi, Matei Vişniec, Varujan Vosganian. Programul complet de evenimente, aici.

Cîteva dintre noutăţile Polirom ce vor fi lansate la Gaudeamus 2015

Emil Brumaru se va afla la standul nostru pentru lansarea volumului Opere V. Crepusculul civil de dimineaţă, cea mai recentă apariţie din colecţia Opere, cu desene ale autorului şi o prefaţă de Luminiţa Corneanu. Pe parcursul celor trei părţi, „Rezervaţia naturală de îngeri”, „Crepusculul civil de dimineaţă” şi „Istoria parfumului”, Emil Brumaru ne încîntă cu poezii mai vechi si mai noi. Îngerii, ciupercile, libelulele, fluturii, cafeaua şi, mai presus de toate, femeia aduc la viaţă poeme uneori încărcate de umor, alteori de tristeţe şi melancolie, de cele mai multe ori de erotism, în celebrul şi fermecătorul stil brumarian.

Aurora Liiceanu îşi va întîlni cititorii cu prilejul lansării volumului Dragostea cea veche îţi şopteşte la ureche. Primele iubiri, apărut de curînd în seria de autor, o carte în care veţi găsi istorii despre iubiri împărtăşite, iubiri neîmpărtăşite, iubiri cu final tragic sau fericit, dar şi studii care enumeră simptomele fizice caracteristice îndrăgostirii.

Patru cărţi-eveniment apărute în „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu) vor fi lansate la standul celor două edituri: romanul recent descoperit al scriitoarei americane Harper Lee, autoarea bestsellerului …Să ucizi o pasăre cîntătoare: Du-te şi pune un străjer, traducere de Ariadna Ponta, un adevărat fenomen editorial, cea mai discutată carte a acestui an; cel mai recent roman semnat de Salman Rushdie, o fantezie, un basm strălucitor: Doi ani, opt luni şi douăzeci şi opt de nopţi, traducere din limba engleză şi note de Dana Crăciun; noul roman semnat de Elif Shafak, autoarea bestsellerului internaţional Bastarda Istanbulului: Ucenicul arhitectului, traducere din limba engleză de Ada Tanasă, o poveste plină de culori şi de lumină, care se desfăşoară în neuitata vreme a sultanului Soliman Magnificul, un poem de închinat frumuseţii cosmopolite a Istanbulului; fulminantul debut literar al celebrului regizor David Cronenberg: Mistuiţi, traducere din limba engleză şi note de Iulia Gorzo, „un roman tulburător, înfricoşător, palpitant” (Stephen King).

Noi titluri apărute în colecţiile noastre de literatură română vor fi de asemenea lansate la Gaudeamus 2015: în colecţia Fiction Ltd. Villa Margareta, de Doina Jela, un roman în care ficţiunea şi realitatea se contopesc într-o poveste emoţionantă şi tulburătoare; La capătul nopţii, de Vartan Arachelian, un roman reuşit despre încercarea nereuşită de a scrie un roman, o poveste încărcată de umor şi ironie fină; în colecţia Ego. Proză (coordonată de Lucian Dan Teodorovici) un nou roman de Marin Mălaicu-Hondrari, unul dintre cei mai îndrăgiţi şi mai apreciaţi scriitori români din tînăra generație: Războiul Mondial al Fumătorilor, o poveste pentru fiecare dintre noi; Un înger, un cîine, o imagine, de Şerban Alexandru, un roman care, într-o montură stilistică de mare expresivitate şi reunind formule literare diverse, este şi o critică, pe alocuri cu accente de pamflet, a istoriei, a mitologiei şi religiei, a politicii şi culturii.

Noi titluri apărute în colecţiile consacrate de nonficţiune ale Editurii Polirom se vor găsi la standul nostru: Apologia pîrleazului (colecţia Plural. M), o imagine a societăţii româneşti actuale, creionată de antropologul Vintilă Mihăilescu; Marsilio Ficino (1433-1499) şi problemele platonismului în Renaştere, lucrarea de licenţă a lui Ioan Petru Culianu, ce inaugurează cercetarea sa asupra Renaşterii şi a imaginarului ei; Amintirile colonelului Lăcusteanu („Biblioteca Memoria. Jurnale, autobiografii, amintiri”) publicate pentru prima dată integral, în forma în care apar în manuscrisul original, cu note şi indici de Rodica Pandele Peligrad, prefaţă de Mircea Anghelescu –, o mărturie preţioasă cu privire la oamenii, obiceiurile şi evenimentele din Ţara Românească, din primele decenii ale secolului al XIX-lea pînă în 1874; Drumul către libertate. Autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord, de Yeonmi Park, traducere de Ioana Aneci, o mărturie despre forţa spiritului uman şi despre riscurile pe care sîntem dispuşi să ni le asumăm ca să fim liberi, o carte care a devenit imediat după apariţie (în septembrie 2015) bestseller internaţional.

Cîteva dintre noutăţile Cartea Românească

Seria de autor Gheorghe Crăciun, cel mai recent proiect al Editurii Cartea Românească, continuă cu două noi titluri ce vor fi lansate la această ediţie Gaudeamus: Compunere cu paralele inegale, roman urmat de o addenda la pastişa „Epură pentru Longos”, prefață de Mircea Martin; Scriitorul şi Puterea sau despre puterea scriitorului, prefaţă de Caius Dobrescu. Copertele celor două volume sînt ilustrate cu desenele originale ale autorului. Seria de autor Gheorghe Crăciun apare sub îngrijirea criticului literar Carmen Muşat şi a fiicei autorului, Oana Crăciun.

Profesorul Eugen Negrici a decis să-şi publice jurnalul din perioada 1975-2015. Cei 40 de ani de însemnări ale criticului, devenit celebru odată cu publicarea istoriei îndelung dezbătute Iluziile literaturii române, se constituie într-o cronologie îmbogăţită cu glosările din prezent pe marginea anilor în care jurnalul, chiar închis într-un sertar, era secret şi faţă de el însuşi. Sesiunea de toamnă (colecţia Jurnale şi Memorii) va restabili adevărul. Eugen Negrici vă aşteaptă la standul nostru.

Mircea Anghelescu va lansa la tîrg na de aur. Călătorii şi călătoriile în literatura română (colecţia Critică şi literară”), volum ce prezintă literatura românească de călătorie din secolele al XIX-lea – al XX-lea. Din cuprins: Cum călătoresc oamenii vechi şi cum călătoresc oamenii noi: Jurnalul deputaţiei la Ţarigrad şi Gheorghe Asachi • Dinicu Golescu: călătoria ca roman utopic • Ion Heliade Rădulescu: „Voiam să văd Parisul” • Alexandru Odobescu: „Ploaia e ca un tain dumnezeiesc al Engliterii”.

Un nou roman semnat de Liliana Corobca, autoarea bestsellerului Kinderland, va fi prezentat la standul nostru din cadrul tîrgului: Imperiul fetelor bătrîne (colecţia Proză”), un roman realist crud, care se constituie într-un rechizitoriu la adresa lumii de azi, o lume tot mai agresivă şi mai lipsită de empatie.

Trilogia Corso (proiect editorial co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional), de Daniel Vighi, le va fi prezentat, de asemenea, vizitatorilor tîrgului. Trilogia Corso (colecţia Proză”) este o incursiune fabuloasă în peste o jumătate de secol de a Timişoarei, de la anii de început ai dictaturii comuniste pînă la dezlănţuirea tarantelei întemeierii capitalismului din deceniul nouă, prin invazia micilor întreprinzători italieni.

Robert Şerban îşi va lansa cel mai recent volum de poezie, Puţin sub linie (colecţia „Poezie”), în care veţi găsi „poveşti” despre cum e să pierzi şi să ajungi „sub linie”, ce se întîmplă pe acolo, cum şi dacă poţi să mai ieşi la suprafaţă.

-*-*-

Gaudeamus_2015_lansari_lipitura_2

Evenimentele Editurilor POLIROM si CARTEA ROMANEASCA la Gaudeamus 2015

 

 

În perioada 18-22 noiembrie, va avea loc cea de-a XXII-a ediţie a Tîrgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură 2015 ce se va desfăşura în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

 

Editurile Polirom şi Cartea Românească vor fi prezente la această ediţie Gaudeamus 2015 cu peste 1000 de titluri, cu reduceri de preţ şi oferte speciale accesibile publicului larg. Nelipsite vor fi cărţile la preţul de 10 lei, dar şi reducerea de 20% pentru volumele prezente la stand.

Mai jos găsiţi programul de evenimente al editurilor Polirom şi Cartea Românească la ediţia din acest an a Tîrgului Internaţional de Carte Gaudeamus.

Toate evenimentele vor avea loc la standul Editurilor Polirom şi Cartea Românească (Standul 38, Parter, Complexul Romexpo). 

Evenimentele care nu vor avea loc la standul editurilor au precizat locul desfăşurării.

 

Vă aşteptăm!

 

Program de evenimente POLIROM şi CARTEA ROMÂNEASCĂ

 

  • JOI, 19 noiembrie

Ora 18.00

Varujan VOSGANIAN, Cartea poemelor mele nescrise

Invitați: Răzvan VONCU, Marian DRĂGHICI

Moderatoare: Claudia FITCOSCHI

 

 

  • VINERI, 20 noiembrie

Ora 14.00

Andrei DOBOȘ, Valea rea

Invitat: Bogdan-Alexandru STĂNESCU

Moderatoare: Ana-Maria TĂBÂRCĂ

Ora 15.00

Mircea ANGHELESCULîna de aur. Călătorii și călătoriile în literatura română

Invitați: Răzvan VONCU, Daniel CRISTEA-ENACHE

Moderator: George NEAGOE

Ora 16.30

George NEAGOE, Mizantropul optimist. George Călinescu și (de)stalinizarea României

Invitați: Ion Bogdan LEFTER, Caius DOBRESCU

Moderatoare: Ana-Maria TĂBÂRCĂ

Ora 17.00

Scene din Omul din care a fost extras răul, de Matei VIŞNIEC, în lectura actorilor: Dorina CHIRIAC, Raluca APRODU şi Alexandru BOGDAN

Regia: Alexandru NAGY

Invitat: Ion Bogdan LEFTER

Moderator: George ONOFREI

Ora 17.30

David CRONENBERG, Mistuiți

Invitați: Iulia POPOVICI, Mihai FULGER

Moderator: Bogdan-Alexandru STĂNESCU

Ora 18.00

Elif SHAFAKUcenicul arhitectului

Invitate: Daniela ZECA, Carmen GAVRILĂ

Moderator: Bogdan-Alexandru STĂNESCU

Ora 18.30

Vartan ARACHELIAN, La capătul nopţii

Invitaţi: Irina Margareta NISTOR, Radu Sergiu RUBA

Moderator: George ONOFREI

  • SÎMBĂTĂ, 21 noiembrie

Ora 11.00

Conferință Michel VERGÉ-FRANCESCHI & Anna MORETTI

pornind de la volumul O istorie erotică a curţii de la Versailles

Lansare de carte

Invitați: Fabien FLORI, Christian DERVELOY, Adrian CIOROIANU, Nicolae CONSTANTINESCU, Adrian ȘERBAN

Moderatoare: Mihaela DEDEOGLU

*Evenimentul va avea loc în Sala Cupola.

 

Ora 12.00

Bogumił LUFT, Românii în goana după happy-end

Invitați: Agnieszka SKIETERSKA, Luca NICULESCU, Ovidiu ȘIMONCA

Moderator: Adrian ȘERBAN

Ora 13.00

Iulian CIOCAN, Iar dimineața vor veni rușii

Invitați: Matei MARTIN, Marius MIHEȚ

Moderator: Adrian BOTEZ

 

Ora 13.30

Daniel DAVID, Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală

Invitați: Mircea FLONTA, Călin FELEZEU

Moderator: Adrian ȘERBAN

Ora 14.00

Emil BRUMARUOpere V. Crepusculul civil de dimineață

Invitați: Luminița CORNEANU, Radu VANCU, Daniel CRISTEA-ENACHE

Moderator: George ONOFREI

Ora 15.00

Aurora LIICEANU, Dragostea cea veche îți șoptește la ureche. Primele iubiri

Invitați: Virginia COSTESCHI, Luca NICULESCU

Moderator: Adrian ȘERBAN

Ora 15.30

Doina JELAVilla Margareta

Invitate: Brînduşa ARMANCA, Nicoleta SAVIN, Ilinca TOMOROVEANU

Moderator: George ONOFREI

Ora 16.00

Carte-eveniment

Harper LEEDu-te și pune un străjer

Invitați: Aurora LIICEANU, Bedros HORASANGIAN

Moderator: Bogdan-Alexandru STĂNESCU

 

Ora 16.30

Eugen NEGRICI, Sesiunea de toamnă

Invitaţi: Simona SORA, Florina PÎRJOL, Vasile SPIRIDON

Moderator: George NEAGOE

Ora 17.00

Robert ȘERBAN, Puțin sub linie

Invitat: Marius CHIVU

Moderatoare: Miruna VLADA

Ora 17.30

Daniel VIGHI, Trilogia Corso

Invitați: Caius DOBRESCU, Ovidiu ȘIMONCA

Moderator: George ONOFREI

 

Ora 18.00

Marin MĂLAICU-HONDRARI, Războiul Mondial al Fumătorilor

Invitați: Ana DRAGU, Dan COMAN

Moderator: Lucian Dan TEODOROVICI

 
Ora 18.30

Carte-eveniment

Salman RUSHDIEDoi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți

Invitați: Florin IARU, Marius CONSTANTINESCU

Moderator: Bogdan-Alexandru STĂNESCU

  • DUMINICĂ, 22 noiembrie

Ora 12.00

Seria de autor GHEORGHE CRĂCIUN

Compunere cu paralele inegale

Scriitorul și Puterea

Invitați: Carmen MUȘAT, Mircea MARTIN, Cristian TEODORESCU, Caius DOBRESCU, Paul CERNAT

Moderator: Ovidiu ȘIMONCA

Ora 13.00

Șerban ALEXANDRU, Un înger, un cîine, o imagine

Invitați: Simona POPESCU, Alistair Ian BLYTH

Moderator: Lucian Dan TEODOROVICI

Ora 13.30

Cosmin PERȚA, În urmă nu mai e nimic

Invitați: Florina PÎRJOL, Bogdan-Alexandru STĂNESCU

Moderator: Adrian BOTEZ

Ora 14.00

Daniel PUIA-DUMITRESCU, O istorie a Cenaclului de Luni

Invitați: Ion Bogdan LEFTER, Romulus BUCUR

Moderator: George NEAGOE

Ora 14.30

Liliana COROBCA, Imperiul fetelor bătrîne

Invitați: Radu ALDULESCU, Marius MIHEȚ

Moderator: George NEAGOE

Ora 15.00

Radu ALDULESCU, Istoria Regelui Gogoșar

Invitați: Bianca BURȚA-CERNAT, Alina PURCARU, Bogdan-Alexandru STĂNESCU

Moderatoare: Ana-Maria TĂBÂRCĂ

Ora 15.30

Dan STANCA, Ghetsimani ʹ51

Invitat: Marius MIHEȚ

Moderatoare: Ana-Maria TĂBÂRCĂ

 Gaudeamus_2015_lansari_lipitura_1

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.