Primăvara şi-a intrat în drepturi depline, cireşele de mai au început să prindă contur, iar eu am pornit în căutarea unor cărţi de vacanţă cât mai uşurele şi mai distractive, numai bune de lecturat în aer liber, la soare sau la umbră, în mirosul florilor de salcâm sau de tei, după preferinţe. M-am bucurat să descopăr că „Alegerea” de Kiera Cass este o astfel de carte, căci zilele trecute tânjeam cu disperare după o lectură care să-mi gâdile dorul de vacanţă, şi iată c-am găsit-o!
„Alegerea” este primul volum dintr-o serie young adult foarte de succes la nivel internaţional, care numără până în prezent patru astfel de cărţi şi câteva colecţii de povestiri inspirate din aceeaşi lume, iar entuziasmul cititorilor pentru această serie a depăşit cu mult grupul de vârstă în care se încadrează adolescenţii. Deşi este prezentată ca o carte/serie pentru tineri, „Alegerea” este un pic mai mult de atât, întrucât asemănările destul de evidente cu poveştile clasice Disney şi cu faimoasa serie distopică „Jocurile foamei” de Suzanne Collins sunt de ajuns pentru a stârni interesul mai multor grupe de cititori, de toate vârstele. Neîndoielnic adolescenţii (şi mai ales adolescentele) se vor identifica cel mai bine cu personajele din această serie, însă subiectul cărţii şi temele abordate de Kiera Cass nu sunt deloc de ignorat.
Într-un ţinut care a purtat odată denumirea de Statele Unite ale Americii, în prezent numindu-se Illéa după unul dintre salvatorii săi, populaţia este condusă de monarhie şi se află constant sub ameninţarea atacurilor violente din partea rebelilor. Împărţiţi în opt caste, unde Unu reprezintă casta capetelor încoronate, iar Opt reprezintă casta cea mai de jos (scursura societăţii, practic), locuitorii acestei ţări sunt supuşi unui regim dintre cele mai dure la nivel psihic, de vreme ce doar naşterea determină casta de care un locuitor poate aparţine, iar trecerea de la o castă inferioară la una superioară se face cu foarte mare greutate, pe parcursul mai multor ani. Deşi aparent este o distopie uşurică, ce nu face nici măcar aluzie la ororile şi înfruntările psihologice din „Jocurile foamei”, „Alegerea” îşi are propria lume de sine stătătoare, clădită din temelii destul de solide, iar prima carte nu face decât să deschidă un întreg orizont de posibilităţi pentru următoarele din serie.
În această lume nedreaptă, ca orice distopie de altfel, America Singer este o fată de 17 ani care face parte din Cinci, casta muzicienilor şi a artiştilor, în general. Deşi familia ei de cinci persoane nu o duce tocmai pe roze, America este mulţumită de casta din care face parte şi consideră că această cale de mijloc este de preferat unei vieţi petrecute în încrâncenarea de a urca pe scara socială, pierzând lucruri mai importante pe parcurs. Îndrăgostită de Aspen, un băiat din Şase, casta servitorilor, America îşi vede viaţa cum prinde contur încet-încet, şi speră ca totul să culmineze cu cererea în căsătorie a lui Aspen. Însă lucrurile nu decurg aşa cum ar fi sperat ea, iar America se vede pusă în faţa unei alegeri dificile, diferită de „alegerea” la care face referire titlul. Prin urmare, fata completează formularul pentru a participa la selecţia oficială a celor 35 de participante care aspiră la titlul de prinţesă, şi descoperă că se află printre câştigătoare. De aici încolo, fata porneşte pe un drum care îi va schimba întreaga viaţă, inclusiv viziunile sale despre dragoste şi despre sacrificiu.
Recunosc că am început lectura acestei cărţi cu mari rezerve şi cu o tolbă plină de prejudecăţi la adresa distopiilor pentru adolescenţi, însă pot spune că „Alegerea” a avut o anumită maturitate care m-a surprins plăcut şi care a reuşit să iasă la suprafaţă de printre „faldurile” lumii strălucitoare de tip „Project Runway” în care intră cele 35 de concurente. America devine o tânără femeie cu o personalitate şi mai puternică decât înainte, descoperă că aparenţele pot înşela amarnic şi reuşeşte să închege prietenii solide cu câteva dintre fetele din competiţie, precum şi cu cele trei femei desemnate s-o servească pe durata şederii la castel. America este un personaj feminin puternic, iar acest lucru n-a putut decât să mă încânte!

Personajul masculin al acestei serii, prinţul Maxon, a fost o altă surpriză plăcută, mai ales prin prisma asemănărilor cu personajele masculine din universul Disney. Ceea ce mi-a uşurat lectura şi mi-a încântat după-amiezile cu siguranţă! Manierat, inteligent, atrăgător, prinţul Maxon se află sub atenţia întregii naţiuni pe care tatăl său o conduce, căci în curând urmează să împlinească vârsta majoratului şi se vede nevoit să-şi aleagă o mireasă din popor, după cum spune legea. Însă această alegere presupune reguli, presupune protocoale şi, mai ales, presupune ca 35 de fete din diferite caste să stea sub acelaşi acoperiş cu el. Iar la sfârşit trebuie să rămână numai una, care să fie şi iubirea vieţii sale, dar şi o prinţesă demnă de admiraţie şi pregătită să înfrunte alături de el problemele economice, politice şi militare ale ţării. O sarcină destul de grea, dacă mă întrebaţi pe mine. Însă Maxon nu-şi pierde cumpătul, îşi vede în continuare de treburi cu eleganţă şi inteligenţă, iar cititorul nu poate decât să spere că eforturile şi răbdarea sa vor fi răsplătite în cele din urmă.
Fiindcă am enumerat pe larg ceea ce mi-a plăcut la acest volum, mi se pare corect să precizez şi marele minus al cărţii, în opinia mea: înţeleg faptul că este o serie care înclină balanţa mai mult spre un reality show de tipul „Burlacul”, însă mi-ar fi plăcut să citesc şi mai multe despre sistemul politic, orânduirea socială şi luptele crâncene dintre forţele de ordine şi rebeli. Lumea Americăi Singer este bine conturată, însă nici pe departe la fel de bine cum mi-ar fi plăcut mie. Să sperăm că următoarele cărţi din serie vor face dreptate aşteptărilor mele. Până atunci, vă recomand „Alegerea” de Kiera Cass ca o lectură uşoară, frumoasă şi dulce, pe care o puteţi savura oricând, neapărat înconjuraţi de mirosul irezistibil al florilor de salcâm sau de tei.
Autor: Kiera Cass
Editură: LEDA
Traducător: Shauki Al-Gareeb
An apariţie: 2014
Nr. de pagini: 368
Preţ orientativ: 39.99 lei