A zecea carte cu povești din București – Victoria Dragu Dimitriu

O incursiune încântătoare în istoria mai puțin cunoscută a orașului, a caselor lui deosebite și a locuitorilor memorabili care i-au dat viață, A zecea carte cu povești din București face parte din colecția Planeta București a editurii Vremea.

Fost realizator la Redacția Culturală a Radiodifuziunii Române timp de patru decenii, Victoria Dragu Dimitriu a semnat emisiunile „Atlas Cultural”, „Eminesciana”, „București, istorii scrise și nescrise”, „Arhipelagul București”. A fost de asemenea un autor prolific, publicând volume de și romane, iar de mai bine de zece ani s-a dedicat unei neîntrerupte serii de cărți închinate capitalei, dintre care amintim: „Povești ale comorilor din București”, „Povești cu statui și fântâni din București” și „Doamne și Domni la răspântii bucureștene”. Volumele cuprind dialoguri cu oameni aparte, locuitori ai capitalei cu povești de viață unice și istorii de familie suprinzătoare, care se împletesc inevitabil cu trecutul fremătător al orașului. Sunt scoase la iveală detalii uitate sau neștiute de publicul larg, amănunte savuroase și semnificative, care oferă o cu totul altă perspectivă asupra Bucureștiului de multe ori neapreciat la justa-i valoare. Seria a contribuit nu doar la o mai bună cunoaștere a trecutului fermecător al capitalei, ci și la apropierea locuitorilor de „inima” spațiului în care trăiesc, transformându-l dintr-un oraș rece și gri într-o sursă inepuizabilă de povești fascinante și numai bune de dus mai departe.

Volumul cuprinde trei mari capitole, inegale ca lungime, dar nu neapărat și ca substanță, în care cititorul face cunoștință cu tot atâtea familii distinse, care au marcat într-un fel sau altul istoria Bucureștilor și au contribuit la îmbogățirea sa în diferite domenii, precum artele, știința sau arhitectura. Detaliile abundă și sunt uneori copleșitoare – de la nume de străzi, care s-au schimbat de-a lungul timpului într-un ritm amețitor, la numele membrilor familiei și ale personajelor remarcabile ale vremii, pe care s-a întâmplat ca unii dintre eroii volumului să le cunoască sau să le aibă chiar drept prieteni. Documente vechi păstrate cu sfințenie, manuscrise, corespondențe, bilete și adevărate legende de familie transmise prin viu grai timp de generații întregi, toate alcătuiesc bogatul material care susține expunerile vii și pasionante. Poveștile de viață, care au uneori un aer aproape fantastic, sunt relatate de rudele rămase în viață ale „personajelor principale”, care au făcut istorie într-un domeniu sau altul (cum este, de pildă, cazul savanților Konteschweller, prea puțin cunoscuți în țara lor de origine). Obiectivul pare a fi conturarea unui portret rotund și sincer, nicidecum edulcorat, astfel că aflăm nu numai despre reușite, bucurii și victorii personale, ci și (uneori chiar cu preponderență) despre nedreptăți, dureri și sacrificii, cauzate adesea de regimul politic absurd și injust, alteori însă doar de circumstanțe nefavorabile trecătoare.

Cartea este structurată ca un lung interviu, poveștile curgând fără prea multe întreruperi. Intervențiile autoarei nu se rezumă la niște întrebări telegrafice, ci cuprind și completări sau observații care ajută la întregirea tabloului descris și la surprinderea spiritului vremii, astfel că  remarcile ei sunt binevenite și de mare ajutor. Aceasta ascultă și înregistrează cu atenție, adaugă uneori, întreabă dacă simte nevoia și se dovedește în permanență caldă și îngăduitoare cu interlocutorul, absorbind cu nesaț și bucurie de copil informațiile primite. Victoria Dragu dă dovadă de o cultură vastă și temeinică, rezultat al curiozității sale nestăvilite și al dorinței de a acumula cât mai mult, dar și de o empatie înduioșătoare, o modestie evidentă și o sensibilitate care nu-i permit niciodată să cadă în extrema indiscreției sau a lipsei de delicatețe.

O carte pentru cei care n-au găsit încă suficiente motive să se îndrăgostească de București sau pentru cei care au nevoie de unele noi.

 

Titlu: A zecea carte cu povești din București
Autor: Victoria Dragu Dimitriu
: Vremea
An apariție: 2015
Număr pagini: 328
Format: 13 x 20 cm
ISBN: 978-973-645-668-8
Preț orientativ: 38 RON

sursa foto: aici

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 4.983 de abonați.

Autor articol: Ana Dumitrache

Absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, Ana adoră cărțile, pisicile, ceaiul și ciocolata (nu neapărat în această ordine). Nu-și poate închipui viața fără muzică. Îi place să inventeze cuvinte și să se joace cu ele. E optimistă, râde și iubește mult.