5 cărți must-read ~ s17/2015

Nu știi ce să mai citești? Vrei să-ți cumperi o carte și nu știi ce? Hmm.. de când nu ai mai intrat pe SemneBune? Probabil ai uitat că noi avem mereu recomandări faine de lectură, cât să satisfacă toate curiozitățile. Nu-i nimic, o dată la două săptămâni îți fac un brief și-ți mai dau câteva idei, numai bune de comandat de pe Cartepedia, să le ai acasă cât ai zice… „carte”! Iată ce au mai citit colegii mei în ultimul timp:

„Vă mai amintiţi fluturaşii pe care i-aţi avut când aţi citit prima carte „Harry Potter”, „Stăpânul inelelor” sau „Ucenicul vraciului”? Nu? Poate „Cronicile din Narnia”? Dar ce ziceţi de toate nopţile nedormite care au urmat acelei descoperiri de proporţii, când aţi stat cu ochii în paginile, şi cu sufletul în lumile din acele cărţi? Ei bine, sinceră să fiu, eu cam uitasem, însă Testul fierului, primul volum din seria Magisterium, scrisă de Cassandra Clare şi Holly Black, m-a făcut să dau iarăşi mâna cu acea bucăţică din sufletul meu care e veşnic tânără, veşnic doritoare de aventură şi magie!”
[Cumpără de aici]

andrew b. myers
© Andrew B. Myers

Pentru iubitorii de română, Valentin și Ruxandra recomandă Gheorghe Crăciun și Dan Coman.

„Volumul acesta este unul care poate fi greu încadrat într-un gen: nu știi dacă e roman, dacă e o serie de povestiri sau însemnările unui îndrăgostit de și de lingvistică. Textualist, postmodern, experimentalist până în măduva lui literară, volumul prinde contur abia după ce dai și ultima filă fiindcă atunci abia se leagă toată această mare textuală. Cartea poate fi citită ca un roman format din 13 povestiri de lungimi diferite sau ca un volum de povestiri și nu este neapărat necesar să le citești în ordinea în care au fost puse (…).”
[Cumpără de aici]

„Cartea are mici cărări ascunse către psihicul uman, înfățișează viața unui cuplu cu probleme care trebuie să reziste, și se întâmplă să supraviețuiască din cauza unei a treia persoane care formează triunghiul amoros: prietena lor comună. Aceasta din urmă devine confidenta fiecăruia dintre ei, ea reprezintă singurul liant care face ca mecanismul ruginit să funcționeze încă. Ca și când relația n-ar fi avut destule probleme, cuplul se îndrăgostește, pe rând, de prietena lor, fiind conștienți că într-o căsnicie nu se poate adăuga un al treilea element, chiar dacă acesta e vital pentru buna funcționare a celorlaltor două elemente deja existente.”
[Cumpără de aici]

  • Nu lăsăm poezia deoparte și îl ascultăm pe Marius Surleac când ne spune că e păcat să nu citim „Poem deschis” – Tadeusz Różewicz

„Poezia lui Tadeusz Różewicz este modelată de război, de mamă, de experiența unui secol extrem de alert plin de atrocități, de politic, de decăderea societății și înstrăinarea ei față de însăși natura umană – cea pe baza căreia s-a clădit, și nu în ultimul rând, de poezie. Antologia de față cuprinde poeme selecționate din douăzeci dintre volumele sale. În mare, maniera este cam aceeași – o poezie simplă, fără a folosi prea multe figuri de stil, o poezie directă, destul de rigidă, însă cu impact puternic, tocmai prin imaginile pe care versurile le creează.”
[Cumpără de aici]

„Intrigile poveștilor, de la șerpi uriași cazați în hambar la bărbați-pește care prevestesc furtuni și de la asceți falși la vulpițe răzbunătoare transformate în necazuri, se dovedesc a fi situații de încălcare a legii asemănătoare cu ce-am putea imagina noi, dar într-o cu totul altă cultură. Întâmplările sunt puse mereu, cel puțin inițial, pe seama unor motive fantastice. O mamă ușor nebună transformă răpirea unei fete în antidot pentru boala mintală; furtul unor obiecte de preț devine blestemul unui arbore de ginkgo, răzbunarea unor familii e jucată ca act final. Ești prins într-un decor în care amprentele au mai puțină semnificație decât vârstele nefaste ale oamenilor, unde crimele justificate simbolic nu trebuie dezbătute în fața legii și oamenii cu puteri supranaturale, de blesteme, sunt considerați egali, echivalenți, cu toți ceilalți.”
[Cumpără de aici]

P.S. Pentru când vrei să ieși dintre paginile cărții, aruncă un ochi aici. Noi ne dăm în vânt după Teatru. Tu?

Pe curând!

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Isabela

Isabela
Isabela este absolventă a Facultatății de Psihologie din cadrul Universității București și vede cititul ca o formă de terapie, la fel ca și dansul, muzica sau fotografia. Funcționează pe principiul: avem nevoie doar de puțină frumusețe. Zi de zi. Puțin câte puțin. Peste tot.