Stelian Tănase – Moartea unui dansator de tango

moartea_unui_dansator_de_tango1Când mi-au căzut ochii pe această carte, titlul a fost cel care mi-a reţinut imediat atenţia – Moartea unui dansator de tango. Plus coperta alb-negru. Plus cuvântul tango. Plus descrierea de pe spate, care zice aşa: „Bucureştiul anilor 40 – cu strălucirea şi mizeria lui, zgomotos, suferind în tăcere, aflat în situaţia-limită a unei ocupaţii străine. E un oraş care dansează deasupra unui vulcan. Bordelul „Maria Theresa”, Gara de Nord dau decorul acestei lumi crepusculare. Aici evoluează prostituate, artişti de varieteu, gangsteri, agenţi de bursă neagră, ofiţeri ruşi albi şi roşii. Periferia şi pegra…” Paratextele – despre care vorbeam zilele trecute cu un prieten pe Facebook. N-am stat pe gânduri şi am cumpărat-o. Şi am început-o în aceeaşi seară. Dar la fel de repede m-am cam pleoştit. Nu de tot, dar…

E adevărat, acest roman care poartă semnătura lui Stelian Tănase (pe care îl admir ca scriitor, dar îl detest când vine vorba despre politică) înfăţişează Bucureştiul acelor ani, cel puţin o bucată din el, dar nu aşa cum mi l-am închipuit. Sigur, scriitorul nu are nicio vină pentru aşteptările mele, dar acesta este un lucru pe care l-am accceptat abia după a doua lectură a romanului. Poveştile se înşurubează în jurul unui personaj pe nume Gogu Vrabete, o haimana vestită prin aşa-zisele saloane din jurul Gării de Nord, dansator de tango, client al bordelurilor din zonă, contrabandist de orice, inclusiv de cadavre. E un personaj bine construit, cu multe detalii, la fel cum e şi atmosfera acelor vremuri. Povestea e redată prin prisma unui dosar al Siguranţei, ia forma transcrierilor unor note ale informatorilor, ale unor înregistrări… iar acesta este unul dintre aspectele care nu mi-au plăcut. Pentru că forma aceasta dă un aer rece întregii relatări, o lipseşte de apropierea pe care ţi-o transmite un narator, fie el personaj pozitiv sau negativ.

Tot la capitolul nu mi-a plăcut intră limbajul, care îmi pare împins la extrem. Abundă exprimarea în tonuri de mahala, de contrabandă, de lichele, de orice ar putea avea legătură cu această lume de la periferia oraşului. Sigur că era necesar, dar îmi pare că e prea mult, oboseşte… Apoi, tangoul este un laitmotiv (nu-mi place cuvântul, dar…) şi încă unul bun, dar nu ştiu dacă trimiterile la Gardel sunt potrivite, pentru că nu sunt sigură că în perioada aceea bucureştenii ascultau Gardel. Desigur că era la modă tangoul, numai că tangoul european nu prea e la fel cu cel argentinian.

Dincolo de aceste rezerve ale mele, Stelian Tănase reuşeşte să redea foarte bine acele vremuri, cu tot ce au însemnat ele, se simte pasiunea lui pentru istorie, pentru documentare, nimic nu pare lăsat la întâmplare. Iar personajul principal, acel Gogu Vrabete, este unul extraordinar de bine construit, o figură care se pliază perfect pe bucata de Bucureşti zugrăvită în carte şi pe acea perioadă. Ca de obicei, nu o să dau detalii despre poveste în sine, nu o să fur din plăcerea cititorului de a descoperi singur lumea construită în carte şi întâmplările care o definesc, spun doar că este un roman complet şi complex, în care se împletesc frumos vieţile personajelor cu fundalul istoric, pentru că, de exemplu, asistăm la finalul lăudatei perioade interbelice, ne lovim apoi de al Doilea Război Mondial şi de instalarea Armatei Roşii la noi. Şi toate acestea îşi lasă amprenta asupra vieţii din mahalaua bucureşteană, o amprentă inteligent dezvăluită de scriitura lui Stelian Tănase.

Încă o dată spun, singurul mare reproş al meu este forma pe care scriitorul a ales-o. Dar este un roman de citit.

Autor: Stelian Tănase

Editura: trei

Anul apariţiei: 2011

Număr de pagini: 312

ISBN: 978-973-707-502-4

Preţ: 29 lei

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.