Slowroom – Maria Folea

Coperta_slowroomCând îţi dai seama că în pagina de Word pe care ai deschis-o, cursorul blipăie singuratic într-o mare de spaţii albe, atunci e mai mult decât clar că ceea ce ai citit te-a afectat într-un asemenea hal încât cuvintele sunt de prisos, iar mintea refuză să conceapă progenituri pe care să le disemineze şi pentru cunoştinţa altora. „Slowroom” de Maria Folea m-a demontat bucăţică cu bucăţică, în voia capriciilor sale egoiste, şi mi-a arătat încă o dată, dacă mai era nevoie, că vastitatea minţii umane depăşeşte limitele înţelegerii umane şi că în orice moment un deşert îngrozitor poate lua locul unei păşuni îmbietoare, având drept repercusiuni o serie de gesturi, vorbe şi acţiuni care fac cititorul să se îndoiască de realitatea însăşi. Dar ce e „realitatea”, dacă nu produsul propriei noastre minţi şi a încercării noastre de a înzestra cu sens tot ceea ce ne înconjoară?

Manuscris câştigător al concursului de debut Herg Benet ediţia a 3-a din 2013, „Slowroom” se joacă în mod sadic cu mintea cititorului şi creează pentru acesta atâtea piste de urmărit, încât nici mama atenţiei distributive nu ar putea ieşi basma curată din această cursă contra cronometru la capătul căreia se află „adevărul”. Iar în cazul de faţă, acesta e un lucru bun, căci semnele de întrebare apar la orice pas, starea de incertitudine şi groază este omniprezentă, viitorul rămâne un mister în orice moment al romanului, iar foamea cititorului pentru suspans şi ritm alert este satisfăcută din plin. Structurat în capitole care poartă numele zilelor săptămânii, romanul prezintă exact asta: viaţa lui Cristi, un om bun la toate, care trăieşte din reparaţii IT şi electronice, desfăşurată pe parcursul celor şapte zile ale săptămânii. Însă ceea ce acordă pluridimensionalitate acestei „poveşti” este viaţa interioară a lui Cristi şi multiplele faţete ale acesteia, pe care autoarea le explorează cu precizie de chirurg. Este cunoscut faptul că în mintea fiecărei persoane există un univers întreg ascuns de ochii celorlalţi, sau chiar mai multe universuri deodată, însă Cristi reprezintă o existenţă aparte, unică, pe care cititorul nu va şti cum s-o catalogheze. Mă repet, cuvintele sunt de prisos…

Întrucât dezvăluirea prea multor detalii ar reprezenta un „spoiler” major, nu pot spune decât că cele 169 de pagini ale lui „Slowroom” trebuie mărunţite fin sub tocătorul unei minţi alerte, şi apoi ingerate cu o dăruire soră cu iubirea. Nimic nu este aruncat la întâmplare între paginile acestui roman, fiecare element îşi strigă cu încredere apartenenţa, iar singurul meu gând referitor la autoare, pe care l-am nutrit pe tot parcursul acestei călătorii, a fost că este „genială”. „Slowroom” este un joc capricios, cu rezultate necunoscute, imprevizibile, a cărui miză diferă în funcţie de nivelul la care cititorul este pregătit să urce sau să coboare. Cristi, personajul principal, pare să capete o existenţă proprie, autonomă, care dărâmă barierele tradiţionale ale raportului autor – personaj. Viaţa acestuia este un puzzle care, în mod surprinzător, nu pare să fi fost creat de autoare, ci pare să fi luat fiinţă pe cont propriu, şi cade în sarcina cititorului să îl rezolve, să îi ia firele încurcate şi să le descurce. Însă dacă acest lucru este posibil sau nu, există o singură cale să aflaţi: citind cartea! Nu văd alt imbold mai bun pentru a face asta decât cele câteva cuvinte din descrierea oficială a romanului: „un adevărat mind fuck literar”. Iar mie chiar mi se pare un understatement…

Despre slowroomul lui Cristi:

„timpul capătă alte dimensiuni aici. se comprimă până ajunge cât o pastilă pe care o înghit cu o gură de coniac. apa picură în chiuvetă şi între două picături orele se odihnesc.” (pag. 61)


 

Autor: Maria Folea

Editura:

Colecţia: Radical din 7

Nr. pagini: 172

An apariţie: 2014

Preţ orientativ: 22,46 lei

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Loredana Malic
Colaborator SB

Atunci când coboară cu capul din nori şi nu mai visează cu ochii deschişi la happy-ever-afters, Loredana este o traducătoare înnebunită după lectura în aer liber din timpul verii, muzica orientală, fâşâitul mării în urechi şi ceaiurile cu scorţişoară băute iarna. Este ferm convinsă că, în viaţă, fericirea poate fi atinsă prin simplitate, bunătate şi iubire.

Număr articole publicate : 29