SB-1701-RPC

Concert de jazz la Sala Radio, o veste bună pentru scriitorii publicaţi în reviste, American Hustle – de azi, în cinematografe, o retrospectivă literară românească şi La Traviata în weekend pe scena Operei Naţionale – noutăţi culturale pentru toate gusturile.

 

Dacă vă e dor de un concert de jazz, vă recomandăm unul care va avea loc săptămâna viitoare, la Sala Radio. „Ce poate fi mai plăcut într-o seară de iarnă care tinde să devină deja primăvară înainte de a se fi împlinit ceasul, decât o discretă şi rafinată seară de JAZZ, la Sala Radio, în compania Luizei Zan şi a Big Bandul-ul Radio, condus de dirijorul Ionel Tudor? Miercuri, 22 ianuarie, de la ora 19.00, în seria de evenimente intitulată “Jazz pe româneşte”, devenită o frumoasă tradiţie la Sala Radio, iubitorii genului au ocazia întâlnirii sau re-întâlnirii cu Luiza Zan, una dintre cele mai exotice prezenţe în muzica românească a ultimilor ani”, citim de pe hotnews.ro. Seara va fi prezentată de Florian Lungu, iar în program se regăsesc atât piese clasice ale genului, cât și unele din repertoriile moderne.

**

O veste bună pentru scriitorii români ale căror texte au fost publicate în diverse reviste, inclusiv reviste online, şi nu la edituri de renume aflăm de pe semnebune.ro. „ intenționează să publice anual câte o antologie a celor mai frumoase poezii și proze scurte care au apărut în revistele literare românești, pe hârtie sau în format electronic. Antologiile pe 2014 vor include ceea ce s-a publicat mai valoros în anul 2013„, citim de pe semnebune.ro. Cei care au astfel de creaţii sunt rugaţi să le trimită Editurii Adenium, în format electronic, până la data de 30 martie 2014. „Nu contează apartenența sau neapartenența la uniunile de creație, singurul criteriu de selecție fiind valoarea textelor„, se mai spune în materialul de pe semnebune.ro.

**

Pentru cei care doresc să iasă la un film, începând de astăzi, rulează în cinematografele de la noi American Hustle, regizat de către David O. Russell, cel care a făcut și Silver Linings Playbook și The Fighter . „Scenariul este bazat pe o poveste adevarată: operațiunea ABSCAM întreprinsă de FBI la sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80. Un escroc financiar notoriu, Irving Rosenfeld (Christian Bale) și amanta sa Sydney Prosser (Amy Adams) sunt obligați să colaboreze cu Richie DiMaso (Bradley Cooper), un agent federal cu un comportament dezechilibrat. Scopul lor principal este de  a demasca  sau de a prinde alți infractori, mafioți și politicieni din New Jersey, iar în centrul poveștii se află Carmine Polito (Jeremy Renner), primarul orășelului Camden”, citim din prezentarea filmului, de pe site-ul postmodern.ro.

**

De pe suplimentuldecultura.ro va recomandăm o retrospectivă literară 2013 întocmită de . Este vorba despre literatură românească pe care el o recomandă, atât ficțiune, cât și non-ficțiune și poezie. „In proza, sub orice forma ar fi luat ea, incep cu autorii care au confirmat (horribile dictu). Marin Malaicu-Hondrari publica un Lunetist total atipic pentru peisajul mioritic, pentru ca este un roman care s-a nascut din literatura, care se hraneste cu literatura si care-si asuma livrescul ca pe unica sansa a literaturii adevarate. Poker. Black glass, a doua parte a unei trilogii proiectate de Bogdan Cosa, o anatomie a nebuniei, dar si o dovada a luciditatii auctoriale, care-si asuma un proiect de anvergura in vremuri cind pare mai important sa publici, orice, oricit, numai s-o faci. Dan Matei, un debut absolut surprinzator cu Balena si marele poet de apa dulce, o carte care acopera primii ani de dupa revolutie, cu atmosfera aceea post-apocaliptica si total nebuna”, citim din articolul de pe suplimentuldecultura.ro, pe care vă sfătuim să îl citiți integral, e posibil să constatați că v-a scăpat câte ceva ce merită citit, din literatura noastră de anul trecut.

**

Pe scena Operei Naționale va avea loc sâmbătă un spectacol deosebit, în onoarea sopranei Elena Moșuc. „Cea mai cunoscută operă verdiană, La Traviata, prinde din nou viaţă sâmbătă, 18 ianuarie, de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti, printr-o reprezentaţie specială dedicată aniversării sopranei Elena Moşuc, solistă ce cunoaşte o spectaculoasă carieră în străinătate. Aceasta va interpreta rolul Violettei Valéry, în vreme ce tenorul danez Sune Hjerrild, supranumit tenorul cu cea mai frumoasă voce a generaţiei sale, va da viaţă personajului Alfredo Germont”, citim de pe site-ul larevista.ro.

 

Acestea au fost ştirile culturale care încheie săptămâna, ne citim/auzim, ca de obicei, luni dimineaţă, să aflăm ce se mai întâmplă prin literatura de pe alte meleaguri.

 

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.