SB-1601-RPC

Recenzia unui roman al lui Haruki Murakami, concert 30 Seconds to Mars în România, Bolnavul închipuit al lui Molière pe scena Teatrului Masca, povestea unui film româno-spaniol foarte premiat şi Muzeul Naţional de Artă văzut de… acasă – iată cu ce vă tentăm astăzi în materie de cultură.

 

Începem cu o recomandare de lectură, pe care o face astăzi Valentin Ceauşescu, pe semnebune.ro. El scrie despre romanul Cronica păsării-arc, de Haruki Murakami. „În cele aproape 700 de pagini ale romanului vocile narative se schimbă, avem de-a face cu o carte foarte complexă, unde sunt inserate scrisori, articole de ziar, monologuri, descrieri atente ale stărilor sufletești, dar și ale peisajelor, vedem o Japonie contemporană de parcă ar fi scrisă prin ochii unui vizitator. O mare calitate a lui Murakami, și ceea ce îl diferențiază de alți autori japonezi, e că el reușește să îmbine miturile Japoniei cu cele ale Occidentului și scrie într-un fel aproape american. El este un pasionat cititor de proză americană, a tradus numeroase cărți din autori americani și a și trăit o perioadă în SUA”, citim din cronica amintită, una care îi va mulţumi pe fanii lui Murakami şi care este posibil să-i convingă pe cei care încă nu l-au citit.

**

De pe postmodern.ro aflăm că a fost confirmat concertul trupei 30 Seconds to Mars în România. „Primul mare concert al verii a fost deja anunțat. Este vorba de concertul celor de la 30 Seconds to Mars, care vin în premiera în România pe 4 iulie la Romexpo, în turneul de promovare al celui de-al patrulea album al trupei Love, Lust, Faith and DreamsVersurile filozofice, muzica experimentală  și albumele conceptuale ale celor de la 30 Seconds to Mars a determinat comparația melodiilor lor cu muzica celor de la Pink Floyd, The Cure, Tool și U2. (…) Deși sound-ul trupei a evoluat de la un album la altul, stilul muzical al celor de la 30 Seconds to Mars poate fi caracteriazat drept o combinație între progressive metal, space rock, experimental rock la care se adaugă influențe de muzică electronică. Pe albumul Love, Lust, Faith and Dreams, membrii trupei experimentează cu noi instrumente și introduc o abordare minimalistă și sound-uri ce încorporează elemente ale muzicii simfonice și electronice”, citim de pe postmodern.ro. Tot de acolo aflăm că biletele s-au pus deja în vânzare.

**

Pentru weekend, vă recomandăm o piesă de teatru, o comedie clasică, ce se va juca pe scena Teatrului Masca, după cum aflăm de pe ziarulmetropolis.ro. „Sâmbătă, 18 ianuarie, ora 19.00, Teatrul Al. Davila din Pitești va prezenta pe scena Teatrului Masca spectacolul “Bolnavul inchipuit”, ultima dintre comediile lui Moliere. (…) Piesa, la fel de actuală ca și acum 330 de ani, tratează cu umor viciile la modă luate drept virtuți și-n ziua de azi: fațărnicia, ipocrizia și grandomania. Optimismul lui Molière nu este altceva decât un tratament prin artă asupra publicului aflat în suferință”, citim din prezentarea de pe ziarulmetropolis.ro.

**

Cronica unei coproducţii româno-spaniole care deja a câştigat foarte multe premii şi care va rula în cinematografele de la noi începând din toamnă poate fi citită pe liternet.ro. „După cele 8 nominalizări la prestigioasele premii Goya – echivalentul spaniol al Premiilor OSCAR, filmul Canibal  în regia lui Manuel Martín Cuenca primeşte alte 6 la Medaliile CEC (Círculo de Escritores Cinematográficos) pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor (Antonio de la Torre), Premiul ‘Revelaţia anului’ (Olimpia Melinte), Premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat şi Cea mai bună imagine. (…) Canibal este povestea de dragoste a unui demon. Carlos e cel mai cunoscut croitor din Granada dar în acelaşi timp un criminal. Nu simte nicio remuşcare, nicio vină, până când în viaţa lui apare Nina. Ea îl va face să conştientizeze adevărata natură a faptelor sale şi să se îndragostească pentru prima oară. Fără să ştie, Carlos este întruchiparea răului. Nina este inocenţă pură”, citim de pe liternet.ro, unde detaliile despre acest film şi despre actriţa româncă sunt mult mai multe.

**

De pe turismistoric.ro aflăm o veste bună pentru cei care doresc să viziteze Muzeul Naţional de Artă al României şi nu au posibilitatea să se deplaseze sau le este… lene: începând cu luna februarie a acestui an, MNAR va organiza tururi virtuale. „Muzeul Național de Artă al României va pune la dispoziția vizitatorilor tururi virtuale, așa cum există în marile muzee ale lumii. Pasionații de artă vor putea vedea de acasă cele mai importante opere de artă prezente în galeriile muzeului. Vor fi tururi virtuale cum există şi în alte muzee din străinătate şi din România. Practic, fiecare sală din galeriile permanente şi din muzeele satelit – Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Zambaccian şi Muzeul Theodor Pallady – va putea fi văzută virtual şi cu detalii pe anumite lucrări. (…) În cadrul Muzeului Național de Artă al României sunt prezente trei galerii de artă și o galerie de istorie regală. Cele trei galerii de artă sunt: Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Veche Românească şi Galeria de Artă Românească Modernă”, citim de pe turismistoric.ro.

 

Aceasta a fost revista presei culturale, cu care sperăm că v-am luminat ziua. Revenim mâine cu alte noutăţi, pe semnebune.ro şi la SportTotal FM.

 

banner-revista-presei-SPT

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.