Prin Levant la Casa FILIT, cu poeți și cântăreți, în a 4-a zi de FILIT

IMG_0183_Ziua a patra de Filit a fost un lung marș, de la un eveniment la altul și de la stand la scriitorii din centru, de la laptop la aparatul foto și nici nu știm cum a trecut timpul, chiar daca nu am putut să ajungem la toate evenimentele pe care ne-am fi dorit să le vedem. Cel mai mult am stat la Casa FILIT și am tras cu urechea la ce se întâmplă pe aici, dar am mai dat o fugă și la Casa Dosoftei, care a găzduit o nouă după-amiază de , moderată de Răzvan Țupa. Invitații săi au fost Svetlana Cârstean și Radu Andriescu. O minunată discuție despre marketingul și publicitatea poeziei, despre expunerea poeziei în media socială, despre anti-promovare, despre oglinzile interioare și reflexiile versului din acestea. Lectura a fost minunată, însoțită de proiecții video și de emoțiile din vocile poeților. Un fapt inedit a fost lectura cu „bâlbe” a poetului Radu Andriescu (din cauza de typo, lumină și dioptrii), Răzvan punctând că acea lectură a fost o mostră chiar anti-catchy pentru publicul tânăr, aflat în curs de descoperire/ îndrăgostire de . Discuția a continuat pe subiectul reclamă/ anti-reclamă pe care poeții și-o fac lor înșiși cu publicare oricând și oriunde a versurilor lor.

Și de multă poezie am avut parte și pe seară, pentru început la întâlnirea cu care a citit la final din Levantul. Nu în fiecare zi îl asculți peIMG_7084 Cărtărescu citind din Levantul și, după cum ne-a zis, la fel ca personajul lui Salinger care vrea ca toată viața să stea și să prindă copiii care se joacă pe uncâmp de secară, astfel încât să nu cadă în prăpastia de lângă, el ar vrea să citească din Levantul. În caz că se hotărăște să facă asta, eu mă anunț de acum ca abonat al acestei lecturi. Mi-a plăcut la Cărtărescu, aflat în dialog cu Cezar Paul Bădescu, o chestie pe care am descoperit-o în cărțile sale: lejeritatea și naturalețea cu care povestește despre vise și felul în care le integrează în realitatea de toate zilele. De fapt, el chiar lucrează la un nou roman, cel mai serios proiect al său de după terminare Orbitorului și acest roman își trage substanța din chiar viața sa nocturnă. Cartea poartă numele provizoriu „Anomaliile mele”, dar despre toate acestea și despre multe altele vă va povesti Andreea.

IMG_7100La scriitorii din centrul lumii filite au fost, în trei reprize următorii: Alexandru Vakulovski, Caius Dobrescu, moderatoare: Emanuela Ilie, apoi cu Sahar Delijani, Ioana Nicolaie, , moderator: Antonio Patraș, iar ultimii, dar nu cei din urmă, Patrick McGuinness, Adina Rosetti, Adrian Schiop Moderator: Bogdan Crețu. A fost foarte amuzant când, la ultima lectură, Adrian Schiop a citit din Soldații, imediat după Adina Rosetti, care a citit nu din Deadline, ci din volumul pentru copii, și după lectura ei candindă, a urmat Schiop cu Ferando care tocmai voia să facă sex cu personajul narator. Dar, una peste alta, a fost bine și când McGuinness a început să povestească despre Bucureștiul anilor 1980 discuția a devenit ușor nostalgică, dar nu acel gen de nostalgie des întâlnit, ci una caldă, ficționalizată. Întâlnirea a doua a fost pe de o parte atinsă de un aer oriental, un parfum aspru al ficțiunii, odată cu poveștile frumoasei autoare (de talentată nu cred că mai e nevoie să zic) Sahar Delijani, dar și de un aer kafkian odată cu poveștile Ioanei Nicolae care a citat o însemnare din jurnalul lui Kafka, în care acesta povestește cum odată i-a cerut un cerșetor un bănuț și el nu avea decât bancnote mari, așadar a mers și a schimbat banii și a trecut de mai multe ori pe lângă el lângă el, dându-i câte puțin. A spus această poveste pentru a exprima următoara idee: imaginația, literatura ei este acea bancnotă, pe care nu poate să o dea dintr-o dată, așa că o schimbă în mai multe cărți.

Pe îl așteptam cu sufletul la gură, și înainte de această întâlnire îl mai văzusem la evenimentul de la ora 11.00, Scriitorii și puterea, unde a fost, alături de Ion Vianu, invitatul lui Carmen Mușat și al lui Ovidiu Șimonca. Acolo au vorbit despre tentația de a face pactul cu puterea pentru anumite benificii – bineînțeles este vorba despre puterea de tip disctatură – și atât el, cât și Vianu au căzut de acord că dacă nu voiai să faci parte din mașinărie, nu făceai, existau metode, nimeni nu te omora din prima sau nu te arunca în închisori, îți dădea șansa să refuzi, dar 1: îți asumai un risc și nu toți sunt curajoși, 2: unii de abia așteptau să facă asta pentru a avea și ei putere. În centru, Vișniec a vorbit mai mult despre literatură, despre cenacluri, despre viața în Franța, despre dor de casă și bineînțeles, despre teatru. Prima întâlnire a fost și ea fructuoasă, profesorul Caius Dobrescu, pe care îl știam de la cursurile din facultate, mi s-a arătat în forma sa de poet, de romancier și mi-a plăcut să văd cât de pasionat vorbește despre aceste lucruri. La fel și Alexandru Vakulovski, care ne-a spus o grămadă de povești, unele triste, altele pline de umor, dar toate pline de farmec.

Pe seară, după , a fost invitată Alexandrina, care alături de trupa ei a reușit să ne bucure cu vocea ei. Ascultam și mă gândeam că mi-ar plăcea ca Alexandrina să ne cânte în fiecare seară, fiindcă astfel am putea visa frumos și am zbura ca oamenii din versurile ei peste toate problemele lumii. După Alexandrina am mers la Noaptea albă a poeziei 2, urmată, pe la 3 dimineața de un super concert Kumm. S-a citit multă poezie, s-a băut vin, oamenii și-au alungat oboseala, s-au împrietenit, au stat la palavre, au fost sub efectul pe care îl oferă poezia bună: o stare de surescitare pozitivă. Nu o să îi enumăr pe toți, fiindcă sunt mulți și îi găsiți în program, dar pot să spun că toate lecturile pe care le-am ascultat, din păcate nu pe toate, au avut ceva special, se vede că poeții și-au ales textele bine, mai ales că aveau la dispoziție doar 5 minute de lectură. Concertul Kumm a fost foarte tare, cu toate că oamenii cam plecasera.

A fost cea mai lungă zi FILIT, dar a meritat!

IMG_7222

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Ion-Valentin Ceaușescu
Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, este redactor-editor SB. Ion-Valentin Ceaușescu este coordonator „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv, în cadrul FILIT Iași). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.