Povești în centru și umor englezesc, în prima zi de FILIT

Seara de dinainte

IMG_6401Reîntorși în Iași, după șapte ore cu trenul, în seara zilei de 30 septembrie, am fost din nou uimiți de aerul din alte vremi al acestui oraș și după ce ne-am cazat la hotelul-complex studențesc Gaudeamus (duși sunt anii studenției!) am pornit să ne dezamorțim, să facem planurile pentru cele cinci zile care urmează, în timp ce aveau loc ultimele retușuri ale Casei FILIT. Nu am mai apucat să o vizităm la ceas de noapte, așa cum plănuiserăm, dar ne-am culcat cu gândul la ce avea să se întâmple a doua zi.

Ziua 1

Prima zi a festivalului a început cu dreptul și ne-am așezat cu atelierul de creative writing „Scrie-ți povestea în Iași”, care a ajuns deja la o a doua ediție și sperămIMG_6379 să devină o tradiție în anii ce vor urma. Anul acesta avem parte și de ajutorul câtorva voluntari, plini de entuziasm și energie, care au convins o grămadă de oameni să scrie povești la standul nostru și până la sfârșitul primei zile s-au strâns pagini bune dintr-o poveste cu Prințese și Prinți postmoderni care au conturi de Facebook, au dat caii pe cai putere și călătoresc prin toată lumea, împreună cu cei cincisprezece copii ai lor. Au scris și Nora Iuga, dar și Ion Vianu sau Monika Peetz. Nu știm dacă azi vom continua această poveste sau dacă vom începe una nouă – încă o zi, înc-o poveste – dar știm că și după această ediție vom pleca încărcați cu cuvintele celor care simt nevoia să se exprime și poate ori nu au curaj, ori nu au unde, ori pur și simplu le place acest joc și vin la noi unde jocul ține timp de cinci zile.

În timp ce noi scriam povești, în casa FILIT, la evenimentul „Scriitori în centru”, oameni care deja au scris povești pe care le citește foarte multă lume, au fost invitați în fața publicului atât pentru a citi, cât și pentru a răspunde întrebărilor publicului și al moderatorilor. În prima zi au fost două runde de întâlniri: de la 14.00 la 16.00 au fost invitați: Care Santos, Ion Vianu și Bogdan Suceavă, iar moderator a fost Nicolae Crețu. Cum era primul eveniment, nu au fost mulți oameni în Casa FILIT, însă s-a lăsat cu discuții și cu lecturi care nouă ne-au plăcut și am fost cuceriți de modestia și de calmul lui Ion Vianu, de poveștile Carei Santos și de vitalitatea lui Bogdan Suceavă. La a doua întâlnire, între 16.00 și 18.00 i-am avut în fața noastră pe Monika Peetz, Vasile Ernu, Cezar-Paul Bădescu, iar moderator a fost tânărul critic Alex Goldiș. Nu se putea altfel, așa că s-a lăsat și cu discuții despre URSS, Crimeea, Putin, dar și despre literatură, despre traduceri sau despre viață în secolul 21.

Seara 1

IMG_0788Colega mea, Andreea Banciu a fost la dezbaterea: „Importanța traducerii în cultura română” și o să vă povestească ea mai multe despre ce s-a întâmplat acolo. Problema traducerii s-a pus și pe seară când am mers la primul eveniment din seria Serile FILIT, care se desfășoară, ca și anul trecut, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, unde invitatul lui Cordin Liviu Cuțitaru a fost unul din cei mai amuzanți și captivanți scriitori în viață, britanicul, și se vede, David Lodge, cel care mi-a încântat primii ani de studenție, când i-am descoperit cărțile, și care continuă să mă încânte și acum. Întâlnirea mi-a făcut o așa mare poftă de lectură, fiindcă Lodge, cu accentul său englezesc adorabil, ne-a citit din romanul Deaf Sentence (Mort de surd, în traducerea românească la editura Polirom), după care un actor a citit versiunea în română, încât îmi venea să plec chiar atunci și să citesc, însă evident că nu am făcut așa ceva fiindcă nu toată ziua îl ai în față pe acest scriitor care se află pentru prima dată în România și nu se știe când și dacă va mai reveni.

Moderatorul și-a făcut bine treaba, se vede că, așa cum a mărturisit, Lodge este scriitorul său preferat, însă din când în când monopoliza prea mult discuția sauIMG_0790 se întindea cu întrebările mai mult decât era necesar, poate și din cauza emoțiilor pe care de asemenea le-a mărturisit. S-a discutat despre diferențele culturale și despre greutatea de  reda dintr-o limbă în alta umorul sau jocurile de cuvinte, fiindcă Lodge este un maestru în acest sens, dar și despre limitele literaturii, despre ecranizări, adaptări dramatice și Lodge a promis că va vorbi despre spațiul universitar, atât de cunoscut lui, fiind și un celebru profesor, vineri, când i se decernează titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Cu toții vrem să aflăm mai mult despre această lume care l-a inspirat în scrierea unora dintre cele mai cunoscute romane ale sale. Una peste alta acest prim eveniment însă a fost o seară mult prea scurtă pentru un scriitor atât de amuzant, atât de ludic și atât de vorbăreț.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Ion-Valentin Ceaușescu
Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, este redactor-editor SB. Ion-Valentin Ceaușescu este coordonator „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv, în cadrul FILIT Iași). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.