„Poe-vesti” de groaza – 21 de motive sa nu citesti noaptea

22848_29768

M-am ȋndrăgostit de cele „21 de povești care te vor face să tremuri”, o mini-antologie apărută la editura Corint și minunat ilustrată de Pedro Rodríguez. A fost dragoste la prima vedere prin gaura cheii, după cum va observa și cititorul care va achiziționa această bijuterie ȋnnegurată și-i va deschide coperta ingenios decupată.

La ȋnfățișare, cărțulia pare destinată copiilor: fiecare pagină este ornată cu poze colorate, iar textele marilor autori de literatură și fantasy sunt despuiate de lungimea lor din fașă; ele sunt transformate (nu, nu ȋn vȃrcolaci) ȋn mici istorioare ce rezumă povestea originală, păstrȃnd elementele-cheie de mister și suspans.

O altă trăsătură fals-ludică se remarcă ȋn maniera ȋn care ne este dezvăluit subiectul fiecărei povești de groază ȋn Cuprins. Titlului i se alătură, astfel, cȃteva cuvinte descriptive sau laconice, ȋmbiindu-l pe cititor, prin trei puncte de suspensie, să descopere mai departe toată tărășenia. Deschizi cartea, pătrunzȃnd viuzal ȋn camera unde unde un băiețel lecturează temător chiar cartea pe care o ții și tu ȋn mȃnă, așezat ȋntr-un fotoliu. De pe copertă, te ȋndeamnă să citești fără frică, lansȃndu-ți o invitație ȋn Clubul Cititorilor Curajoși.

Dincolo de  aceste aparențe, se ascund realmente 21 de povești de groază. Și cȃnd spun de groază mă refer la moarte, boală, nebunie, monștri, fantome și alte fenomene stranii. Așadar, dragi părinți, nu este neapărat o carte pentru copii. Nici măcar pentru cei mari (asta dacă nu fac parte deja din Clubul Cititorilor Curajoși.) Dacă micuții dumneavoastră vor insista totuși să se aventureze pe aceste tărȃmuri minate cu vampiri și vȃrcolaci, să-i țineți strȃns de mȃnă și să aveți la ȋndemȃnă un felinar care să vă lumineze drumul.

Paisprezece autori și-au adus contribuția la colecție. Ȋi voi aminti pe E.A. Poe, H.P. Lovecraft, Guy de Maupassant, John William Polidori și Gérard de Neval. Cartea conține un ultimul capitol pe cȃt de sumbru, pe atȃt de inedit: paisprezece cruci ne vorbesc despre cei ale căror umbre bȃntuie, poate, și ȋn zilele noastre. Ca să-i ȋnțelegem pe frankensteini și pe strigoi, trebuie să cunoaștem cȃte ceva despre demonii care au populat sufletele autorilor lor. Puțini știu că J. William Polidori a murit la doar 25 de ani, sau că H.P. Lovecraft suferea de coșmaruri cumplite care i-au servit drept sursă de inspirație.

Această carte n-a putut fi tipărită ȋn Noaptea Tuturor Sufletelor sau a Morților, sau a Sabatului Vrăjitoarelor, sau a Sărbătorilor Răului, a demonilor, a vampirilor sau a monștrilor. Și n-a fost tipărită nici ȋntr-o noapte cu lună plină. Dar trebuie s-o spunem fără ocolișuri că ultima variantă ne-ar fi plăcut cel mai mult. – cu o asemenea prezentare ȋngrozitor de atrăgătoare, nici n-aveți cum să nu fiți curioși. „Povești de groază. 21 de povești care te vor face să tremuri” vă așteaptă să o furați de pe rafturi, atent, să nu deranjați fantomele.

foto: www.pravaliacucarti.ro

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Teodora Gheorghe

Absolventă a Masteratului de Traducere a Textului Literar Contemporan din cadrul Universității București. Premiată IDC, secțiunea Poezie (2012), scrie cronici de teatru, recenzii de carte, povestiri și poeme publicate ȋn diferite reviste. Pasionată de desen și spiritualitate.