Oameni și locuri din vechiul Bucuresti – sa calatorim in timp!

Lelia Zamani este o romantică incurabilă. Cartea ei, „Oameni și locuri din vechiul București”,  s-a născut grație unei ȋntȃmplări pe care doamna Silvia Colfescu, director editorial la editura , ne-o povestește ȋn prefață. Istorioarele din vechiul București ȋși au originea ȋntr-o serie de articole publicate ȋn revista Insight, pe care doamna Colfescu a avut plăcerea să o lectureze ȋn timpul unei călătorii cu avionul.

Plimbȃndu-mă prin centru, de-a lungul clădirilor prăfuite, m-a ȋncercat mereu sentimentul apăsător al timpului care nu se mai ȋntoarce. Privind la zidurile scorojite, gata parcă să se prefacă ȋn pulbere ȋn următoarea clipă, mă ȋntreb adesea care este povestea lor. Ce secrete ȋnnegurate ascund clădirile ȋn pȃntecul cărora nu se mai freamătă decȃt vȃntul stingher?

Lelia Zamani este absolventă a Facultății de Istorie din cadrul Universității din București și doctor ȋn . De asemnea, este muzeograf la Muzeul Municipiului București. Ȋn cartea sa, ne lansează o invitație cuceritoare, trasȃnd portretul succint, dar grăitor al orașului pe care generațiile postbelice l-au dat uitării.

 

res_abef872580bfd7dff8b262e2dc7b8234

 

Dragostea vădită pentru trecutul micului Paris se simte ȋncă de la primele cuvinte, cȃnd pătrundem cu pași catifelați ȋn decorul altei epoci – o epocă a balurilor luxoase, dar și a sărăciei și viciilor. Istoria Bucureștiului cuprinde, așadar, nuanțe contrastante. Aici, ea se alcătuiește din crȃmpeie de viață: figuri ilustre ale lumii mondene, meserii pierdute, tȃrguri și obiceiuri, ȋntȃmplări inedite. Din cȃnd ȋn cȃnd, cȃte o fotografie alb-negru vine ȋn completarea descrierii locurilor și oamenilor. Figuri senine, triste sau impozante sunt imortalizate alături de trăsuri conduse de muscali, palate sau alei elegante. Unele clădiri nu mai există, din păcate, decȃt ȋn aceste fotografii.

Sfȃrșitul secolului XIX epatează prin extravaganță și rafinament. Ȋn Palatul Șuțu aveau loc serate strălucitoare. Covoarele turcești, oglinzile, policandrele și mai apoi mobila venețiană au poleit armosfera ȋntȃlnirilor dintre cele mai ilustre figuri din lumea bună. Ȋn același timp, emoționează prin frumusețea tradiției oamenilor simpli – Tȃrgul Moșilor (azi zona Calea Moșilor – Obor) a reprezentat multă vreme principala sursă de amuzament a bucureștenilor. Iarna, ȋn preajma Crăciunului, se umbla cu Vicleimul și Irozii, dar existau și spectacole de circ.

Secolul XX s-a remarcat prin impozanța clădirilor ca Arcul de Triumf, dar și prin bazarul de pe strada Bazaca (zona Hanul lui Manuc), numită și strada veseliei pentru că era veșnic ȋnțesată cu negustori entuziaști. Celebrul bordel Crucea de Piatră a iscat o serie de scandaluri și controverse al căror ecou răsună și ȋn zilele noastre.

Odată ce porniți ȋn această aventură cu parfum de nostalgie, n-o să vă mai dezlipiți curȃnd de paginile cărții.

sursa foto: emag.ro

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Teodora Gheorghe

Absolventă a Masteratului de Traducere a Textului Literar Contemporan din cadrul Universității București. Premiată IDC, secțiunea Poezie (2012), scrie cronici de teatru, recenzii de carte, povestiri și poeme publicate ȋn diferite reviste. Pasionată de desen și spiritualitate.