Mari arhitecți bucureșteni, pe Planeta București

Seria Mari arhitecti bucuresteni din cadrul colectiei Planeta Bucuresti a Editurii a fost deschisa cu un album dedicat arhitectului Ion D. Berindey, semnat de arh. Sidonia Teodorescu. Cuvantul inainte ii apartine acad. Dan Berindei.

vremeaMembru al unei dinastii de arhitecti, creator al unor cladiri care s-au constituit in podoabe ale orasului, Ion D. Berindey a lasat o opera a carei complexitate si frumusete se cuveneau a fi investigate.
Arhitectul si-a gasit cronicarul in persoana tinerei arhitecte Sidonia Teodorescu, care a dedicat marelui inaintas o monografie ampla.
Asternut pe paginile acestui volum, rod al unor cercetari asidue si indelungate in arhive, biblioteci si colectii publice si particulare, studiul aduce date noi, necunoscute nu numai marelui public, ci si specialistilor, privitoare la creatia lui Ion D. Berindey.
De la descoperirea paternitatii, anterior necunoscute, a unor cladiri importante, la analiza arhitecturala a monumentelor si la prezentarea structurata a biografiei arhitectului, aceasta carte contine tot ceea ce este necesar unui iubitor al arhitecturii si al Bucurestilor pentru a intelege contributia lui Ion D. Berindey la dezvoltarea arhitecturii in Romania si la faurirea identitatii Capitalei ei.
O lucrare strict necesara in aceste zile de atac masiv asupra patrimoniului monumental al orasului, amenintat cu pierderea documentelor sale construite, ferestre catre viata antecesorilor nostri, mereu deschise, unice in autenticitatea lor. Cu pierderea radacinilor care il sustin in sperantele sale de dezvoltare viitoare.
O carte de citit, de recitit si de tinut minte.

Ion D. Berindey
Fiu al arhitectului Dimitrie Berindey (1831-1884), Ion D. Berindey (1871-1928) a absolvit Scoala de Arte Frumoase din Paris in anul 1897, urmand, in cei 30 de ani de cariera, sa fie autorul unui numar impresionant de cladiri impozante, dintre care unele au devenit in timp adevarate marturii ale construirii trainice la inceputul secolului XX: Palatul Cantacuzino, casa George Assan, Sindicatul Ziaristilor, casa si observatorul Vasile Urseanu, casa Toma Stelian in Bucuresti, hipodromul de la Baneasa, Palatul Cantacuzino de la Floresti, Palatul Culturii din Iasi.

Sidonia Teodorescu
Sidonia Teodorescu este arhitect, diplomat al Universitatii de Arhitectura „Ion Mincu” (1993), diplomat de master romano-francez „Dezvoltare urbana integrata” la UAUIM (2007) si doctor in arhitectura la UAUIM (2013), cu teza „Arhitectul Ion D. Berindey, studiu monografic”.
In prezent, este lector universitar la Facultatea de Arhitectura a Universitatii „Spiru Haret”, arhitect in cadrul propriului birou de arhitectura si redactor al revistei Bucurestiul meu drag.
Este membru al Ordinului Arhitectilor din Romania, al Uniunii Arhitectilor din Romania, al Comitetului Roman de Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei Romane.

Daca nu ati ajuns la lansarea organizata la Gaudeamus, va asteptam la cea de-a doua, care va avea loc
marti, 9 decembrie 2014, ora 18.00, la Muzeul „George Enescu”, in prezenta acad. Dan Berindei, a conf. dr. arh. Ruxandra Nemteanu, a lect. dr. arh. Sidonia Teodorescu si a Silviei Colfescu, directorul editurii .

Pagini: 272
Format: 16,5 x 23 cm
ISBN: 978-973-645-642-8
Volumul este disponibil aici: http://edituravremea.ro/mari-arhitec–i-bucure–teni.-ion-d.-berindey

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Content Manager

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.

Număr articole publicate : 2993