Lansare de carte „Anotimpul lui Beliar” de Alexandra Derea

 un articol de Eli Teoharie

…. a.k.a.: „unde mi-am petrecut nine/eleven-ul anul acesta” sau „cum iese fantasy-ul dintre pagini şi devine eveniment literar”

2Zâne şi profeţi, prinţese şi eroi, mitologie art nouveau şi labirinturi ale regăsirii ticsite de vrăji (cu uşor iz de vrăjeală)… Cam asta fu atmosfera joi seară în frumosul şi primitorul spaţiu de la Inspayer, în cadrul lansării de carte Anotimpul lui Beliar, primul volum din trilogia Moon Saga, semnat Alexandra Derea. Autoarea, o mare fană a organizării de evenimente tematice, a încercat şi de această dată ceva inedit, mai exact, să-şi atemporalizeze publicul preţ de câteva ore pentru a-l aduce cât mai aproape de terenul de joacă în care se desfăşoară personajele ei. A reuşit cu brio, pe unii i-a zăpăcit atât de tare încât la plecare abia mai ştiau în ce an suntem şi care sunt tendinţele vestimentare actuale.

3Seara a fost deschisă de un cuplu vioară-chitară, cu talent şi îngrijit mânuite de Doina Stan şi Erik Custer, care ne-a plimbat puţin prin teme irlandeze şi clasice. Voie bună, lume zâmbăreaţă, aplauze.

4Mai apoi, Veronica Tâncabă, o domnişoară cu veleităţi de orator grec ne-a încântat cu pasaje din romanul în versuri. Nu voi dezavua nimic din ce am auzit… Las plăcerea descoperirii încâlcitelor căi pe care ne trimite autoarea stimabililor dumneavoastră ochi. Ridic pălăria reprezentaţiei Veronicăi, căci de mult nu am mai văzut şi auzit aşa ceva.

5Domnul Paul Gorban, maestru de ceremonii, a preluat instrumentul de amplificare auditivă şi ne-a împărtăşit cu emfază părerea dumnealui despre volum. Ne-a explicat în termeni poate prea ştiinţifici pentru atmosfera de transă creată anterior despre stilul de scriere al autoarei, stil al anilor 1500, reinterpretat. Interesant, am zis. Desigur, domnul Gorban a continuat cu infinite laude şi ovaţii atât la adresa autoarei cât şi a celui de-al doilea artist prezent în volum; mai exact, Bogdan Alexandrescu, personaj nu tocmai vorbăreţ dar care semnează grafica atât din interiorul cât şi de pe coperta cărţii.

6Apoi, domnul Mircea Valeriu Popa a intervenit cu o analiză şi mai aprofundată pe stilul domnişoarei Derea de a-şi crea, denumi şi apoi ucide cu sânge rece personajele. Foarte interesant, am zis. A urmat momentul de MTV Awards, când autoarea însăşi a fost invitată să spună câteva cuvinte. Foarte emoţionată, Alexandra a îngânat mulţumiri tuturor celor de care a reuşit să-şi aducă aminte. Să-i fie într-un ceas bun cărţulia, i-am urat şi eu în gând.

8La final, cam ca la orice final, când nu ai vrea să pleci acasă dar începi să-ţi aduci aminte că nu eşti într-o poveste cu zâne şi prinţi pe cai albi, ci a doua zi trebuie să redevi corporatist convins, vraja (sau vrăjeala, tot nu m-am hotărât) a început subtil să se destrame. Totuşi, flama poeziei dar şi a miedului servit cu dragoste pentru consumatori de hangiu, m-a condus până acasă cu un zâmbet larg pe faţă şi unul ironic în suflet, pentru că am trăit s-o văd şi pe-asta.

1

Anotimul lui Beliar de , primul volum din Moon Saga, a apărut la Editura Zona Publishers din Iași în colecția POESIS. Cartea este ilustrată cu lucrări ale artistului Bogdan Alexandrescu.

Citiți un fragment din capitolul Beliar şi Hoţul de cai:  

Și cum zăcea Zeev în tină și în agonie,
Aude tropote, venind din depărtări.
Învolburat, se întrevede un nor gălbiu, duhnind a moarte.
Îl vede suspendat în masă de cristale,
compact, mobil. Îl simte mai aproape.
Cenușa-l împresoară, răsuflul…
îi devine tot mai greu în aerul fierbinte
și valul înăbușitor îl prinde-n mreje, șoptindu-i:
”Iubitul meu, doar fă un pas și hai cu mine!”
Pleoapele-i cad grele, răsuflarea nu mai e un șuier
și pulsul încetează. Timpul s-a oprit în loc.

(foto: Cristian Filip)

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Content Manager

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.

Număr articole publicate : 3011