Iubitafizica – manual de utilizare a iubirilor imaginare

Iubitafizică – un cuvȃnt pe care DEX-ul l-ar expulza, cel mai probabil, ȋntr-o lume inexactă, printre poeme și firimituri de fantezie. Și totuși, esența lui este cȃt se poate de plauzibilă. Se cere explicată, dar nu folosindu-ne de instrumentele realității. Nu, pentru autorul conceptului, orice asemănare cu realitatea este pur ȋntȃmplătoare și deloc dezirabilă. Iată farmecul intrinsec al iubitafizicii, definită ca „știința iubirilor imaginare” ȋn noul volum imaginat și semnat de Iulian Tănase.Iubitafizica-Iulian-Tanase

Avem de-a face cu o carte rebelă și originală, care ȋși dorește să scormonească ȋn carnea misterului existențial fără să-i tulbure savoarea, doar cochetȃnd cu frumoasele lui capcane. Riști să te pierzi ȋn aceste poeme, la fel cum riști să te (re)găsești undeva la răspȃntia dintre viața gȃndurilor și moartea cotidianului. Fizica iubirii se compune din atomi de dorință care nu alcătuiesc niciodată un trup, ci doar umbra unuia. Ea este proiectată pe retina viselor, veșnic orientată spre adȃncul lucrurilor.

Pentru ȋnceput, Iulian Tănase ne recită alfabetul iubirii de la A(dora) la Z(enobia). Iubirea capătă un contur oniric, pe măsură ce literele din structura sa solubilă se succed pentru a ȋncropi femei (aproape) ȋntregi. Personaje din opere celebre, frȃnturi de imagini, chipuri cunoscute din realitate – da, realitatea ȋndrăznește să-și bage coada ici și colo –  toate se perindă ȋn fața ochilor adormiți ai visătorului. Eva, femeia de la ȋnceputul timpurilor, puțin plictisită, pesemne, că nu e lăsată să renunțe la imortalitate; senzuala Lolita, „upgradată” la  coaforul de nimfete, sau Elena, ȋn care pulsează sȃngele generațiilor trecute și care-și urmărește nașterea privind pe furiș din buricul existenței. iulian-tanase

Iubitafizică ȋnglobează istoria și filozofia sentimentelor și personajelor inventate cu o sensibilitate cuceritoare și ȋntr-un profund spirit ludic. Elementele de intertextualitate condimentează ȋntr-o manieră inedită versurile, demonstrȃnd totodată preocuparea autorului pentru varii domenii de cunoaștere. Pentru a putea avea acces ȋn acest univers poetic, ȋți trebuie un pașaport special, de la ministerul viselor. Așa mi-aș traduce eu starea pe care am ȋmbrăcat-o cȃnd am parcurs cartea cu pași mici, atenți, ca nu cumva să calc pe vreo iluzie și ea să se spargă ȋn zeci de cioburi de realitate.

Iulian Tănase frapează prin artificiile lingvistice și jocul de cuvinte. Ȋn labirintul său liric, iubirea se refractă printr-o oglindă ciudată, ca mai apoi să ajungă pe pămȃnt sub formă de femeie. Aici se supune celor 11 porunci iubitafizice. „Singura diferență dintre o iubită imaginară și una neimaginară este timpul”, consemnat cu ingeniozitate și suavă ironie ȋn calendarul iubitafizic neortodox.

Ȋn „Iubitafizică”, apărută la editura , totul e ȋntr-o armonie imperfectă. Se preferă dez-ȋmplinirea iubirii ȋn vis. Degetele clădesc, risipesc, visează, caută, adorm, renasc. Amintirile explodează ca dintr-un vulcan la suprafața trezirii. Oamenii iubesc și dez-iubesc. Și, pentru că există și o cireașă ce ornează tortul poetic, Dan Stanciu vă ȋncȃntă simțurile cu ilustrații de excepție, strecurate ȋn deschiderea fiecărui mini-capitol.

Surse foto aici și aici.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Teodora Gheorghe

Avatar
Absolventă a Masteratului de Traducere a Textului Literar Contemporan din cadrul Universității București. Premiată IDC, secțiunea Poezie (2012), scrie cronici de teatru, recenzii de carte, povestiri și poeme publicate ȋn diferite reviste. Pasionată de desen și spiritualitate.